Локдаун в Україні. Недоліки і переваги онлайн-навчання, про які варто знати батькам

Локдаун в Україні. Недоліки і переваги онлайн-навчання, про які варто знати батькам

10:48,
17 Квітня 2021
1472

Локдаун в Україні. Недоліки і переваги онлайн-навчання, про які варто знати батькам

10:48,
17 Квітня 2021
1472
Локдаун в Україні. Недоліки і переваги онлайн-навчання, про які варто знати батькам
Локдаун в Україні. Недоліки і переваги онлайн-навчання, про які варто знати батькам
Останнім часом слова «локдаун», Zoom та «онлайн-курси» стали своєрідними трендами в освіті. І якщо локдаун – це вимушена міра, то новий формат навчання онлайн – необхідний крок в новій реальності, що має не лише недоліки, але й переваги.

Багатьох батьків та викладачів в Україні лякає діджитал революція в освітній сфері, що відбувається через пандемію. За результатами дослідження Освітньої агенції міста Києва, дистанційне навчання ускладнило життя 54,4 % батьків. За підсумком онлайн-опитування від Центру прав людини ZMINA – 40% жінок, що мають дітей шкільного віку, не задоволені ефективністю дистанційної освіти. На сайті Кабміну навіть існує петиція, що закликає відмінити дистанційне навчання в початковій школі.

Які фактори спричиняють негативне ставлення батьків до дистанційної освіти?

  • Дезорієнтація та тривога. Батьки звикли до схеми: дитина ходить до школи та навчається чогось корисного. Зміна цього формату викликає занепокоєння.
  • Відсутність технічних можливостей. Не всі діти мають комп’ютери, ноутбуки та постійний доступ до Інтернету.
  • Втрата навички соціалізації. Батьки хвилюються, що дитина втрачає досвід живого спілкування з однолітками.
  • Погана організація самого процесу навчання в онлайні: діти не можуть зосередитися під час уроку, не вмикають камери, м’ютять мікрофони та не виконують домашніх завдань.
  • І найсумніша причина, що викликає некомфорт як у батьків, так і у дітей – батьки перетворюються на контрол-фріків, що слідкують за кожним кроком дитини.

Утім, не всі батьки негативно ставляться до онлайн-навчання. За час коронакризи в Україні збільшується процент хоумскулерів та анскулерів. Зараз рух хоумскулінгу та анскулінгу найбільш активний в групах Facebook. На сьогодні близько 25 000 учасників по всій Україні є учасниками цих тематичних груп. Хоумскелери та анскулери – це ком’юніті батьків, що називають себе свідомими та підкреслюють важливість альтернативної освіти для дітей.

Батьки – це основні decision makers при виборі формату навчання для дитини. Які ж основні переваги онлайну можуть схилити їх до дистанційного навчання?

  • Свобода навчального процесу. Кожен може обрати зручний час та приєднатися до заняття можна з будь-якої точки світу.
  • Доступ до необмеженої бази знань. В Україні існує дуже багато дитячих онлайн-платформ, серед яких можна згадати і EscapeLAB. Курси, які пропонують платформи, охоплюють різні сфери. Діти отримують знання, які їм не дають у школі.
  • Економія грошей. Навчальні платформи можуть пропонувати безкоштовні заняття або курси за прийнятною ціною.
  • Онлайн-режим, як спосіб швидкої комунікації. Викладач та учні мають змогу ділитися екраном, презентаціями, відео та зображеннями.
  • Швидкий доступ до лідерів думок. Курс або вебінар для дітей може провести досвідчений бізнесмен, засновник IT-компанії, інфлюенсер, популярний блогер!
  • Очевидно, що формат онлайн має свої недоліки. Проте пандемія ковіду змусила звернутися до дистанційної освіти навіть тих, хто не бажає цього. Коли коронакриза закінчиться, ми матимемо абсолютно нові тенденції в навчальній сфері.

Наразі, дистанційне навчання – єдиний альтернативний варіант освіти для школярів, батьки яких бажають, щоб дитина розвивалася та отримувала знання. І не лише загальні та теоретичні, а й конкретні та практичні. 

Переваги онлайн-освіти батьки можуть оцінити на практиці, цю можливість дають дитячі навчальні онлайн-платформи. В EscapeLAB ми проаналізували усі недоліки дистанційки та створили найбільш ефективну модель навчання, що буде цікавою для дитини та зручною для батьків.

Обираючи формат навчання для дитини, важливо запитати себе - а який результат вона матиме після завершення курсу? Чи вийде в неї практично застосувати свої навички та знання, знайти професію своєї мрії, отримувати постійний та гідний заробіток? Впевнені, батьки зможуть прийняти виклик діджиталізації й обрати правильну та якісну освіту для своїх дітей!

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду