РПР закликає усунути дискримінаційні недоліки у законопроектах щодо публічного звітування ГО та невідкладно їх ухвалити

РПР закликає усунути дискримінаційні недоліки у законопроектах щодо публічного звітування ГО та невідкладно їх ухвалити

10:24,
14 Вересня 2017
2276

РПР закликає усунути дискримінаційні недоліки у законопроектах щодо публічного звітування ГО та невідкладно їх ухвалити

10:24,
14 Вересня 2017
2276
РПР закликає усунути дискримінаційні недоліки у законопроектах щодо публічного звітування ГО та невідкладно їх ухвалити
РПР закликає усунути дискримінаційні недоліки у законопроектах щодо публічного звітування ГО та невідкладно їх ухвалити
Експерти Реанімаційного Пакету Реформ зазначають, що брак публічності та залучення зацікавлених сторін до розробки вказаних законопроектів зумовили виникнення суттєвих недоліків, які закликають негайно усунути

Про це йдеться у заяві Реанімаційного пакету реформ, до складу якого входять 80 громадських організацій.

«Детектор медіа» публікує текст заяви повністю:

«7 вересня у посланні до Верховної Ради Президент заявив, що запровадження електронного  декларування для громадських активістів було помилкою і закликав Верховну Раду ухвалити його законопроекти, що скасовують обов’язкове електронне декларування для учасників будь-яких антикорупційних заходів та, водночас, запроваджують дискримінаційні правила публічного звітування громадських об’єднань та їх підрядників (законопроекти №6674 та №6675).

Експерти Реанімаційного Пакету Реформ зазначають, що брак публічності та залучення зацікавлених сторін до розробки вказаних законопроектів зумовили появу суттєвих недоліків, які експерти закликають невідкладно виправити.

Позитивним кроком стало скликання Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України, присвяченої обгово­ренню зареєстрованих законопроектів, на якій представники громадських організацій висловили свої зауваження та домовилися про спільне із Адміністрацією Президента подальше опрацювання зауважень. Разом з тим, на Координаційній раді не було досягнуто домовленостей щодо конкретних дедлайнів підготовки та ухвалення законопроектів, а відтак залишається загроза, що 1 січня набудуть чинності норми про електронне декларування широкого кола громадських активістів та підрядників громадських організацій.

Запровадження публічної звітності є цілком універсальною тенденцією часу, що має стосуватися всіх юридичних осіб. Підтримуючи загалом ідею підвищення відкритості неприбуткового сектору, експерти Реанімаційного Пакету Реформ в той же час зауважують, що запропоновані законопроекти містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримі­наційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій:

Норми поданих законопроектів стосуються виключно громадських об’єднань (ГО), тоді як їхня логіка стосується статусу неприбутковості в цілому, тож запропоновані норми мають поширюватися без дискримінації на всіх юридичних осіб, що користуються статусом неприбутковості – в т.ч. професійні та творчі спілки, благодійні фонди, політичні партії тощо (а таких загалом зареєстровано втричі більше, аніж ГО). Немає жодних підстав висувати додаткові вимоги, пов’язані з неприбутковим статусом, виключно до ГО.

Законопроектами пропонується запровадження нової (додаткової) форми звітності, що надається до податкових органів на додачу (а не на заміну) до нині діючих форматів звітності. За змістом цей звіт дублює основний масив відомостей, що й нині вже подається громадськими об’єднаннями до відповідних державних органів та реєстрів. Натомість експерти РПР пропонують уніфікувати звітність і позбутися її необґрунтованого дублювання.

Зобов’язання фізичних осіб–підприємців (ФОП) специфічним чином публічно звітувати про контракти з міжнародними донорами та застосування санкції у вигляді переведення зі спрощеної системи оподаткування на загальну за подання неповної інформації створюють для цих фізичних осіб–підприємців більш обтяжливі умови, ніж це передбачено для інших суб’єктів оподаткування, наприклад, юридичних осіб, а також для інших ФОП. Експерти пропонують вилучити зазначену норму як дискримінаційну.

Позбавлення статусу неприбутковості громадських об’єднань із загальним річним доходом понад 300 прожиткових мінімумів, якщо ці об’єднання не подали чи не оприлюднили річний фінансовий звіт з повним переліком обов’язкової інформації, є надмірною дискреційною санкцією, що породить зловживання контролюючих органів. Громадськість пропонує, щоб позбавлення статусу неприбутковості було лише крайнім заходом покарання і здійснювалося на підставі рішення суду. Натомість, варто передбачати можливості усунення виявлених недоліків у звітності, а також проміжних санкцій – попередження та штрафу, як це практикується в законодавстві, що регулює вимоги до звітності інших юридичних осіб. Більше того, запропонований поріг у 300 прожиткових мінімумів суперечить кращим міжнародним практикам та Спільним Керівним принципам БДІПЛ ОБСЄ та Венеціанської комісії щодо свободи об’єднань, які передбачають, що звітність громадських об’єднань не має бути обтяжливою та повинна відповідати розмірам і масштабам їх діяльності. Саме тому експерти РПР пропонують вводити додаткову звітність лише для об’єднань, які протягом року отримали понад 1000 прожиткових мінімумів.

Вимога вказувати у публічному звіті відомості про усіх фізичних осіб (у тому числі ФОПів) та юридичних осіб, з якими ГО укладає договори з річним обсягом видатків у понад 50 прожиткових мінімумів, а також вказувати перелік десяти працівників із найвищими показниками заробітної плати є не лише дискримінаційним зобов’язанням для перелічених категорій осіб, але також порушує Закон України «Про захист персональних даних». Ця вимога абсолютно нехарактерна як для вітчизняного законодавства, що регулює звітність будь-яких юридичних осіб, так і для міжнародних стандартів звітності ГО. Ані в Європі, ані навіть в СНД немає жодного аналога такої норми. Дана законодавча новела створює надмірні ризики, зокрема, для громадських об’єднань, що ведуть правозахисну діяльність у окупованому Криму та окремих районах Донецької та Луганської областей, та їх бенефіціарів. Громадськість пропонує вилучити зазначену норму як таку, що несе загрозу персональній безпеці внутрішньо-переміщених осіб, волонтерів та осіб, які проживають на окупованих територіях.

Враховуючи зазначені факти, експерти Реанімаційного Пакету Реформ закликають Президента України та Верховну Раду України спільно з гро­мадськістю усунути дискримінаційні положення законопроектів №6674 та №6675 і якнайшвидше ухвалити їх з урахуванням пропозицій громадськості». 

Нагадаємо, 11 серпня експерти РПР заявили, що вважають законопроекти №6674 та №6675 щодо публічної звітності громадських організацій, внесені Президентом України до Верховної Ради 10 липня, дискримінаційними та пропонують вилучити із законопроектів суперечливі норми із врахуванням пропозицій РПР.

Як повідомляв «Детектор медіа», 8 липня прес-служба глави держави повідомила, що Президент України Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради України проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

Заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків повідомив, що законопроектами запропонована прозорість громадських організацій і тих фізичних осіб-підприємців, хто отримує напряму кошти донорів - міжнародну технічну допомогу. Він також підкреслив, що публічну звітність подаватимуть всі громадські організації без огляду на спеціалізацію та джерела доходів. Однак звіти стосуватимуться виключно діяльності організацій і не будуть містити інформації стосовно власності чи будь-якого майна цих організацій або їх посадових осіб. Дмитро Шимків наголосив, що законодавча ініціатива передбачає скасування зобов’язання фізичних осіб - представників громадських організацій подавати звітність у рамках е-декларування, як передбачено законом «Про запобігання корупції».

Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що законопроекти подано в неприйнятній редакції, оскільки «запропоновані норми запроваджують додаткову форму податкового звітування для ГО і дають фіскалам повний ручний контроль за діяльністю неприбуткових організацій».

Виконавчий директор громадської організації «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин зауважив, що запропоновані Президентом законопроекти потребують доопрацювання з боку громадськості та експертів.

Норми законопроекту розкритикувала голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова: на її думку, однакова прозорість мають вимагатися від усіх неприбуткових організацій, у тому числі створених бізнесом, а також усіх ФОПів, а не лише до тих, які працюють з донорами.

Нагадаємо, 23 березня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», внесений президентом Петром Порошенком 14 березня. Закон був ухвалений з урахуванням поправки Тетяни Чорновол, якою зобов’язано до е-декларування громадські організації, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також всіх контрагентів установ та організацій, що отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на протидію корупції.

24 березня Верховна Рада спробувала скасувати результати голосування за закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», але їй не вистачило голосів.

Голова громадської організації «Детектор медіа» та шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважала, що Президент України Петро Порошенко мав ветувати ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» та повернути його до Верховної Ради з його пропозиціями.

25 березня Коаліція провідних неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» звернулась до президента Петра Порошенка із закликом повернути до Верховної Ради ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» для термінового повторного розгляду з виключенням норм, «які порушують права громадян і загрожують розвиткові демократії в Україні».

Попри це зміни до закону про е-декларування було підписано президентом 27 березня і 30 березня закон набув чинності.

Зміни до закону про електронне декларування розкритикували міжнародна правозахисна організація Freedom House, міжнародна антикорупційна мережа Transparency International та українське представництво «Transparency International Україна».

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду