Громадські організації вимагають невідкладно скасувати е-декларування для активістів та експертів - заява

Громадські організації вимагають невідкладно скасувати е-декларування для активістів та експертів - заява

10:39,
19 Березня 2018
2945

Громадські організації вимагають невідкладно скасувати е-декларування для активістів та експертів - заява

10:39,
19 Березня 2018
2945
Громадські організації вимагають невідкладно скасувати е-декларування для активістів та експертів - заява
Громадські організації вимагають невідкладно скасувати е-декларування для активістів та експертів - заява
Представники громадських, антикорупційних та правозахисних організацій вимагають від Верховної Ради протягом сесійного тижня 20-23 березня скасувати обов’язкове подання електронних декларацій представниками громадянського суспільства без дискримінаційного посилення вимог до звітності громадських організацій.

Надаємо текст заяви повністю.

«1 квітня закінчується черговий етап подання електронних декларацій особами, які уповноважені на виконання функцій держави. Зміни до Закону України «Про запобігання корупції», ухвалені навесні 2017 року, віднесли до переліку осіб, які мають подавати відповідну електронну декларацію, також і представників антикорупційних громадських організацій, експертів та інших осіб, які прямо чи опосередковано отримують фінансування з коштів міжнародної технічної допомоги. Нововведення суперечать принципу правової визначеності, що є частиною принципу верховенства права, і є дискримінаційними за своїм змістом.

Майже рік громадянське суспільство, правозахисні організації та міжнародна спільнота вимагають від української влади, зокрема Верховної Ради, скасувати ці дискримінаційні та антидемократичні зміни.

Вимога скасувати декларування для громадських активістів включена до цьогорічних пріоритетів групи Послів G7 з підтримки України. Неодноразово закликав скасувати відповідні норми і Європейський Союз, востаннє на цьому наголошувала під час візиту до України Федеріка Могеріні.

Окрім цього, скасувати обов’язок подавати електронні декларації для громадських активістів рекомендували експерти GRECO та ОЕСР. Група держав Ради Європи проти корупції у своєму звіті відзначала дискримінаційність вищезгаданих норм та їх спрямованість на «залякування» активістів.

10 липня 2017 року Президент України вніс на розгляд Верховної Ради законопроекти №6674 та №6675, які передбачають скасування електронного декларування для активістів, але водночас суттєво розширюють зобов’язання щодо подання звітності для неурядових організацій.

16 березня цього року Венеціанська комісія спільно з БДІПЛ ОБСЄ надала висновок щодо зазначених законопроектів. Міжнародні експерти розкритикували ці законопроекти і відзначили «надзвичайну важливість, щоб вимоги електронної декларації для антикорупційних активістів були скасовані до 1 квітня 2018 року».

Скасувати ці норми, щоб вони набули чинності до 1 квітня цього року, можна шляхом прийняття законопроекту 6271, який знімає зобов’язання подавати електронні декларації без запровадження додаткового звітування для громадських організацій. Крім того, важливо також скасувати обов’язок подавати електронні декларації для іноземців у наглядових радах державних підприємств.

22 березня — останній день, коли Верховна Рада може скасувати декларування для активістів. Необхідно, щоб зміни до Закону «Про запобігання корупції» набули чинності до 1 квітня і позитивне голосування за законопроект 6271 в цілому саме цього пленарного тижня (19-23 березня) є безальтернативним варіантом.

Представники громадських, антикорупційних та правозахисних організацій вимагають:

від Верховної Ради протягом сесійного тижня 20-23 березня скасувати обов’язкове подання електронних декларацій представниками громадянського суспільства без дискримінаційного посилення вимог до звітності громадських організацій;

від Президента Петра Порошенка, який вже публічно визнав, що запровадження е-декларування для активістів було “спільною помилкою”, сприяти її вчасному виправленню».

Заяву підписали Коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ, Благодійний фонд «Восток-SOS», Громадянська мережа «ОПОРА», ГО «Детектор медіа», Інститут громадянського суспільства, Український незалежний центр політичних досліджень, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, Центр демократії та верховенства права, Центр інформації про права людини, Центр «Ейдос», Центр політико-правових реформ, Центр розвитку інновацій, Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

У понеділок, 19 березня, близько двох десятків правозахисників зібралися під стінами Верховної Ради України на акцію «Активісти – не мішені» з вимогою скасувати е-декларування для активістів. Учасники акції вишикувалися перед будівлею парламенту, вдягнувши на себе плакати, на яких зображені мішені.

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 лютого українські ЗМІ поширили заяву представниці президента в парламенті Ірини Луценко про те, що «громадські організації та активісти погодилися на розширене подання інформації, розширене звітування». 

Водночас виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин повідомив, що остання зустріч президента Петра Порошенка з представниками ГО щодо законопроектів 6674 та 6675 відбулася 17 січня, і громадські активісти-антикорупціонери не погодилися з ідеєю президента замінити обов'язкове подання ними декларацій на розширене звітування про доходи всіх ГО. 

Як відомо, Реанімаційний пакет реформ виступив із заявою про те, що законопроекти  6674 та 6675 щодо декларування ГО «містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій». Представники ГО запропонували Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеціанській комісії.

Заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків 16 березня нагадав, що у Верховної Ради залишився тиждень, щоб скасувати необхідність електронних декларацій для антикорупційних активістів. «Альтернатива - ганьба країни на міжнародній арені з 1 квітня», - вважає він.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду