Фонд «Відродження» закликав медіаспільноту оцінити марафон каналу Zik (ЗАЯВА)

Фонд «Відродження» закликав медіаспільноту оцінити марафон каналу Zik (ЗАЯВА)

13:45,
28 Лютого 2020
3635

Фонд «Відродження» закликав медіаспільноту оцінити марафон каналу Zik (ЗАЯВА)

13:45,
28 Лютого 2020
3635
Фонд «Відродження» закликав медіаспільноту оцінити марафон каналу Zik (ЗАЯВА)
Фонд «Відродження» закликав медіаспільноту оцінити марафон каналу Zik (ЗАЯВА)
Міжнародний фонд «Відродження» закликав українських медіаекспертів, журналістів, юристів, зокрема – членів Незалежної медійної ради, Комісії з журналістської ектики, Медіаруху та інших фахових спільнот – уважно подивитися та дати оцінку телемарафону на телеканалі Zik «Тхне Соросом».

Про це 28 лютого повідомляється на сайті Фонду.

У Фонді вказали, що у 2020 році зафіксували п’ять випадків появи на Zik «дискредитаційних матеріалів, що містять неправдиву інформацію, маніпуляції та мову ворожнечі щодо Фонду та Джорджа Сороса».

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви Міжнародного фонду «Відродження».

Міжнародний фонд «Відродження»

закликає медійну спільноту дати оцінку медіапродуктам телеканалу Zik

Сьогодні, 28 лютого 2020 р. на телеканалі Zik проходить  телемарафон «Тхне Соросом». Вже у анонсі марафону співробітники телеканалу протягом всього дня обговорювали «мережу фанатів американських грошенят Сороса», які «захопили Україну». Телеканал Zik стверджує, що «Джордж Сорос вирішив привласнити … цілі країни» і «особливо успішно він зайшов в Україну».

Ми вважаємо, що зміст телемарафону перенасичений неправдивою інформацією, маніпуляціями та мовою ворожнечі. Під виглядом фактів, глядачам пропонують пропагандистські наративи, що раніше використовувались у авторитарних країнах і які були багаторазово спростовані. Часто ці наративи є взаємозаперечними.

Це вже п’ятий зафіксований цього року випадок появи на телеканалі Zik дискредитаційних матеріалів, що містять неправдиву інформацію, маніпуляції та мову ворожнечі щодо Фонду та Джорджа Сороса (попередні матеріали – 1, 2, 3, 4).

Водночас у самому змісті медіапродуктів «телемарафону» ми бачимо не тільки виклик, але і можливість ще раз привернути увагу суспільства до питань відповідальності та етики у взаєминах між суспільством і тими, хто претендує на роль чесних медіа. Цей випадок надає значний матеріал для експертного аналізу та навчання. Чим відрізняються журналістика і пропаганда? Як чужі наративи та мова ненависті «вкидаються» в український інформаційний простір? Як працює підміна понять? Чому розпалювання ворожнечі та свобода слова – несумісні поняття?

Ми закликаємо українських медіаекспертів, журналістів, юристів, зокрема, членів Незалежної медійної ради, Комісії з журналістської ектики, Медіаруху та інших фахових спільнот уважно подивитися телемарафон Zik «Тхне Соросом» і допомогти українському суспільству нарешті розібратися:

  • Чи можна медійні продукти, які випускає телеканал Zik, вважати журналістикою відповідно до стандартів професії?
  • Чиї наративи поширюють журналісти телеканалу Zik, звідки вони походять?
  • Чи присутні в ефірі телеканалу Zik ознаки мови ворожнечі, неправдивої інформації та маніпулювання суспільною свідомістю?
  • Які уроки і висновки має винести українська медіа-спільнота і суспільство загалом після перегляду таких «продуктів» як телемарафон «Тхне Соросом»?

Міжнародний фонд «Відродження» поважає свободу слова і протягом останніх 30 років залишається одним з рушіїв її розвитку та захисту в Україні. Проте ми переконані, що між свободою медіа і свідомим маніпулюванням, поширенням дезінформації та мови ворожнечі є істотна різниця, яку демократичне суспільство не повинне ігнорувати.

Три інформаційні телеканали – NewsOne«112 Україна» і ZIK – належать Тарасу Козаку і входять до медіахолдингу «Новини», який очолює телепродюсер Олексій Семенов. Він скуповував ці канали поступово, з жовтня 2018-го по червень 2019 року. Тарас Козак – близький соратник українського політика, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» і кума Володимира Путіна Віктора Медведчука, їхні брати – бізнес-партнери.

Нардеп Микита Потураєв розповідав, що у команди президента є напрацювання рішень щодо каналів Медведчука. Президент Володимир Зеленський заявляв, що знає, звідки у Віктора Медведчука гроші на фінансування партії та телеканалів.

17 жовтня 2019 року Верховна Рада утворила тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації.

Фото: скріншот

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду