Ні — телеурокам на проросійських телеканалах Медведчука

Ні — телеурокам на проросійських телеканалах Медведчука

15:47,
7 Квітня 2020
16344

Ні — телеурокам на проросійських телеканалах Медведчука

15:47,
7 Квітня 2020
16344
Ні — телеурокам на проросійських телеканалах Медведчука
Ні — телеурокам на проросійських телеканалах Медведчука
Заява Медіаруху, Незалежної медійної ради та медійних громадських організацій щодо трансляції телеуроків на каналах NewsOne, 112 і ZIK

Медіарух, Незалежна медійна рада та медійні громадські організації висловлюють обурення щодо рішення влади запустити трансляцію телевізійних уроків під час карантину, серед інших мовників, також і на проросійських пропагандистських  каналах NewsOne, 112 і ZIK. Ми вважаємо, що таке рішення суттєво зашкодить інформаційній безпеці України та інформаційній гігієні суспільства, адже воно суттєво розширить вплив російської та проросійської пропаганди, зокрема й на молоде покоління.

Канали з так званого холдингу «Новини», формальним власником яких є народний депутат від «Опозиційної платформи —  За життя» Тарас Козак, перебувають під безпосереднім впливом керівника цієї партії Віктора Медведчука. 

Моніторинг громадської організації «Детектор медіа» засвідчує, що в ефірі цих трьох телеканалів найбільше з українських телерадіокомпаній лунає інформація з ознаками кремлівської пропаганди, часом дослівно повторюються меседжі російських державних телеканалів. 

В ефірі цих телеканалів не раз заперечувалась російська агресія, лунали заклики до зняття санкцій із Росії, визнання окупаційної влади Донецька та Луганська, «миру за будь-яку ціну» на умовах Путіна, а переговори між «Опозиційною платформою — За життя» та її союзниками в Росії позиціонувалися як «міжпарламентський діалог».  

Яскравим прикладом є нещодавній заклик, що пролунав від журналістів і політиків в ефірі цих каналів — виконати «план Путіна» з боротьби проти епідемії коронавірусу. А також неодноразово повторена в різних ефірах пропозиція звернутись по фінансову допомогу для боротьби з коронавірусом до Росії. 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не раз визнавала дії цих каналів протизаконними і штрафувала їх за мову ворожнечі та інші порушення. Нещодавно в ефірі каналу ZIK пройшов марафон «Тхне Соросом», у якому зашкалювали дезінформація та неетичні висловлювання. 

Ми закликаємо владу переглянути своє рішення з урахуванням ризиків, які воно несе. Демонстрація відеоуроків на цих каналах збільшить їхню аудиторію за рахунок тих людей, які за інших обставин не стали б дивитися пропагандистські проросійські телеканали.

Ми закликаємо інші  українські телевізійні канали, які поки що не беруть участі у проекті «Всеукраїнська школа онлайн», — зголоситися на участь, щоб ефір телеканалів, пов’язаних з Віктором Медведчуком, не був потрібен ініціаторам важливого соціального проекту. 

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»

Незалежна медійна рада

ГО «Детектор медіа»

ГО «Інститут масової інформації»

ГО «Громадське радіо»

Дмитро Крапивенко, головний редактор «Українського тижня»

Петро Шуклінов, керівник суспільно-політичної редакції Liga.net

ГО «Інтерньюз-Україна»

ГО «Інститут демократії ім. Пилипа Орлика»

Фундація «Суспільність»

«По той бік новин»

ГО «Сильні громади»

Довідка:

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», «Новое Время», «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Незалежна асоціація телерадіомовників, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina та інші організації, окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері. Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями («Центр демократії та верховенства права», «Інститут Масової Інформації», «Інтерньюз-Україна», «Детектор Медіа» та «Фундація «Суспільність») і складається із 15 членів. Голова Незалежної медійної ради – Тарас Шевченко, секретарі – Олена Голуб і Павло Моісеєв.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Бодя
13:31 / 09.04.2020
В стойло всю цю мацкальеоту, вас вже майже нема, ще трошки залишилось
Геннг
16:59 / 08.04.2020
Закрийте свої хавала недоноски ґерасимюківські,!!!
Медіарух
15:46 / 08.04.2020
Правильно, на пятый и на прямой, на правильные каналы. Як там, в европейскую семью народов, геть от российской империи и радянського союзу. Чем дальше тем больше ощущение что краина агрессор ближе к ЕС, не только по уровню жизни, чем еуромайдановцы. Когда в ЕС вступит Украина? Путин, медведчук виноваты? Вот вот, приблизится Евросоюз
Ulko
14:55 / 08.04.2020
Дебілорух!!!
Галя
11:45 / 08.04.2020
Клоунонацисты сколько будете издеваться над русскоговорящим народом Украины?!
Vadym
11:17 / 08.04.2020
Ну нельзя же быть настолько упоротыми! Дети здесь причём. Вы отбивает всякое желание жить в этой стране.
Ola
09:44 / 08.04.2020
Уроды проукраинсские я вас испепелю и уничтожу соски вы блять зеленохуи
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду