Зеленського й Авакова закликали відреагувати на напад на Богдана Кутєпова (ЗАЯВА)

Зеленського й Авакова закликали відреагувати на напад на Богдана Кутєпова (ЗАЯВА)

17:55,
29 Квітня 2020
4154

Зеленського й Авакова закликали відреагувати на напад на Богдана Кутєпова (ЗАЯВА)

17:55,
29 Квітня 2020
4154
Зеленського й Авакова закликали відреагувати на напад на Богдана Кутєпова (ЗАЯВА)
Зеленського й Авакова закликали відреагувати на напад на Богдана Кутєпова (ЗАЯВА)
Медійники, правозахисники та активісти вимагають звіту щодо чесного та незалежного розслідування нападу на журналіста hromadske Богдана Кутєпова з боку правоохоронних органів, а також реакції президента Володимира Зеленського та голови Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова.

Про це йдеться в заяві на сайті hromadske.

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви.

Спільна заява медійників, правозахисників, активістів щодо чергового нападу поліції на журналіста

29 квітня 2020 року українська поліція вкотре скоїла напад на представників ЗМІ. Журналіста hromadske Богдана Кутєпова, який виконував професійні обов’язки та вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів, побили патрульні та зламали його техніку. Напад правоохоронців та погрози зафіксовані на відео. Поліція вже заявила, що веде службове розслідування щодо патрульного, але на кадрах чітко видно, що напад скоювала не одна людина.

Ми вважаємо неприпустимим перешкоджання діяльності журналістам, які чесно та об’єктивно виконують свою роботу. У країні, де за 3 місяці скоюють щонайменше 15 нападів на журналістів, а серед нападників є ті, хто має захищати життя і безпеку держави, немає місця вільній, чесній та неупередженій інформації. Ми впевнені, що свобода ЗМІ та плюралізм думок формують демократичне суспільство. Цього неможливо досягти, якщо влада не реагуватиме належним чином на такі випадки насильства, а нападники не понесуть справедливого та невідворотного покарання.

Це вже не перший напад поліції на журналістів hromadske. У 2017-му правоохоронці побили Дмитра Реплянчука. За два роки слідства ця справа так і не зрушила з місця. Винні не були покарані, а Нацспілка журналістів визнала, що справу відверто саботують. Крім того, досі залишається нерозкритим убивство журналіста Павла Шеремета, яке влада називала «справою честі».

Саме тому ми вимагаємо:

  • звіту щодо чесного та незалежного розслідування цього нападу з боку правоохоронних органів;
  • невідкладної реакції голови Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова, а також президента Володимира Зеленського.

Під цією заявою підписалися журналісти та працівники hromadske, ГО «Детектор медіа», Медійна ініціатива за права людини, ГО «Школа Медіапатріотів», Платформа Прав Людини, Благодійний фонд «Восток SOS», Правозахисний центр «Поступ», Інститут масової інформації, Асоціація УМДПЛ, Центр прав людини Zmina, ГО «Правозахисна Ініціатива», Ініціатива «Хто замовив Катю Гандзюк», ГО «Центр розвитку та демократії», ГО «ОПІРОРГ», Центр економічної стратегії, ГО «Слідство.Інфо».

Щоб підписатися під заявою, додайте ПІБ та назву організації в документі.

Як писав ДМ, поліція 29 квітня побила та зламала техніку журналіста hromadske Богдана Кутєпова, який вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів. Журналіст разом зі співведучим Нікітою Мекензіним з Маріїнського парку висвітлював акцію протесту підприємців, які виступали проти затверджених обмежень під час карантину. До журналістів підійшли патрульні підрозділу тактико-оперативного реагування, які сказали їм залишити «зелену зону» Маріїнського парку. Після цього, на журналістів напали, й виштовхнути їх з того місця та зламали стабілізатор. 

Пан Кутєпов розповів, що під час сутички з поліцією отримав ушкодження: «Повалили на землю. Я отримав кілька штурханів. Тут такі мікро синячки, то єрунда, подряпини. Але юристи радять зняти, щоб зафіксувати як легкі тілесні ушкодження».

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко заявив, що треба детально розібратися в інциденті з нападом на пана Кутєпова. «Знаючи Богдана Кутєпова нічого не можу сказати, окрім того, що треба точно детально з’ясувати всі обставини пригоди», — сказав він.

Начальниця управління комунікації Національно поліції Оксана Блищик повідомила «Детектору медіа», що правоохоронці встановлюють обставини інциденту за участю Богдана Кутєпова. Згодом правоохоронці розпочали службове розслідування щодо дій патрульного батальйону тактико-оперативного реагування управління патрульної поліції в місті Києві.

Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив стурбованість через «насильство» з боку поліції щодо журналістів hromadske Богдана Кутєпова та Нікіти Мекензіна, а також – закликав українську владу розслідувати цей інцидент.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року під Святошинським райсудом правоохоронці побили на той час журналіста «Громадського телебачення» Дмитра Реплянчука та журналіста УНІАНу Сергія Лефтера. Речник МВС Артем Шевченко тоді заявляв, що за цей інцедент покарано командира підрозділу. Нацполіція вибачилася перед журналістами. За фактом побиття було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів) КК України.

У грудні 2019 року року в Києві співробітники Національної гвардії та поліції розбили камеру й окуляри журналісту «Радіо Свобода» Сергію Нужненку. Інцидент стався під час висвітлення журналістом сутичок між правоохоронцями і мітингувальниками під Верховною Радою. Також у цій сутичці постраждали журналістка hromadske Вікторія Рощина та оператор Олексій Нікулін: їх забризкали сльозогінним газом, у Рощиної вибили з рук телефон, коли вона фільмувала сутички. 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
вальпургія
12:56 / 02.05.2020
Отак слуги народу потихеньку, але впевнено запроваджують в країні фашизм ... Ой щось не туди , не туди прямує ця банда ... Адже САМЕ ПРОТИ ЦЬОГО ГОЛОСУВАЛО 73% українців , а не за клоуна Зе !
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду