СБУ завершила розслідування в справі Стерненка

СБУ завершила розслідування в справі Стерненка

13:25,
25 Червня 2020
2461

СБУ завершила розслідування в справі Стерненка

13:25,
25 Червня 2020
2461
СБУ завершила розслідування в справі Стерненка
СБУ завершила розслідування в справі Стерненка
Активіст, своєю чергою, звинуватив Ірину Венедіктову в тиску на прокурорів.

Служба безпеки України 25 червня 2020 року завершила досудове розслідування у справі активіста та блогера Сергія Стерненка, якого підозрюють в «умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї». Цю інформацію «Детектору медіа» підтвердила речниця СБУ Олена Гітлянська.

Пан Стерненко повідомив, що його справу готують для передачі до суду. «Скоріш за все, до одеського суду. До міста, яким керує замовник нападів на мене. За цей час не було проведено жодних слідчих дій. При тому що, коли прокурор просив мені дати арешт, він посилався якраз на те, що є різні ризики, бо їм треба було провести низку слідчих дій», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Активіст також вважає, що на прокурорів тисне генеральна прокурорка Ірина Венедіктова: «За 12 днів до повідомлення мені про підозру генпрокурорка Венедіктова на каналі Ахметова "Україна 24" заявила, що справу проти мене треба передавати до суду, а там вже хай розбираються. Того самого упередженого одеського суду. І це прямо свідчить про те, що Венедіктова протиправно втручалась в хід слідства та тиснула на прокурорів».

«Детектор медіа» звернувся до Офісу з генпрокурора з запитом.

Нагадаємо, на активіста та керівника громадської організації «Небайдужі» Сергія Стерненка в 2018 році тричі скоювали замахи. Під час третього він наніс смертельного удару нападнику. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на пана Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом.

Один з імовірних нападників, Іван Кузнецов, помер внаслідок застосування активістом самооборони. Другий — Олександр Ісайкул — був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов був допитаний поліцією. У травні 2020 року Кузнецову та Ісайкулу оголосили підозру в хуліганстві.  

Правозахисні організації закликали МВС і нардепів утриматися від тиску на розслідування обставин нападів на активіста та блогера Сергія Стерненка, також вони попросили Службу безпеки України та Офіс генерального прокурора забезпечити справедливе та неупереджене розслідування цієї справи.

11 червня 2020 року активісту та блогеру Сергію Стерненку вручили повідомлення про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України). СБУ вважає, що розслідування цієї справи пана Стерненка «перейшло із суто юридичної площини в політично-інформаційну». Служба безпеки також сумнівається у версії активіста щодо самооборони. 

15 червня 2020 Шевченківський районний суд Києва відправив активіста та блогера Сергія Стерненка під цілодобовий домашній арешт на 60 діб.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради знайшла недоліки в розслідуваннях нападів на активістів, зокрема й на Сергія Стерненка.

Київський апеляційний суд 26 червня розглядатиме апеляційну скаргу на домашній арешт активіста та блогера Сергія Стерненка. Журналістів до суду пускатимуть лише за попередньою акредитацією.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Петро
21:49 / 25.06.2020
Троє нападають на одного з ножами,один захищається і його саджають у в'язницю. Може ще відразу самому зарізатись під час нападу "хуліганів"?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду