На Київщині залякують та погрожують головній редакторці руху «Чесно»

На Київщині залякують та погрожують головній редакторці руху «Чесно»

10:59,
15 Липня 2020
4146

На Київщині залякують та погрожують головній редакторці руху «Чесно»

10:59,
15 Липня 2020
4146
На Київщині залякують та погрожують головній редакторці руху «Чесно»
На Київщині залякують та погрожують головній редакторці руху «Чесно»
Ірина Федорів пов’язує погрози зі своєю професійною діяльність та активною громадянською позицією.

У селищі Коцюбинське Київської області 14 липня на будинку головної редакторки сайту «Чесно» Ірини Федорів невідомі встановили дошку, схожу на меморіальну плиту загиблим. На ній розмістили фото пані Федорів та надпис, що вона нібито придбала квартиру за «59 доларів за м²». Про це повідомив рух «Чесно».

Головна редакторка «Чесно» каже, що табличку встановили того ж дня, коли під парламентом вона разом з громадою проводила акцію «Коцюбинське-Київ». «Ірпінські забудовники, які мріють забудувати Біличнаський ліс і мають ділянки в лісі, готові тримати в заручниках понад 20 000 населення без доступу до медицини і якісного доступу до освіти, без комунального транспорту та інших послуг. Відповідно через мою активну громадянську позицію і як журналістка, яка висвітлює життя громади, я постійно спостерігаю за тим, як партійці "Нових облич" та лідер цієї партії Володимир Карплюк намагається безрезультатно дискредитувати мене в очах колег та громади», – розповіла Ірина Федорів.

Водночас вона нагадала, що вже надавала довідку про вартість квартири, яку придбала за ринковою ціною. Пані Федорів також подала в поліція заяву через цей інцидент.

Рух «Чесно» розцінив цей випадок як чергову спробу залякування та погроз на адресу Ірини Федорів.

«В Україні критична ситуація із нападами на активістів та зливанням подальших справ. Окрім фізичного насильства, викривачів, журналістів, тих, хто відстоює інтереси своїх громад, – постійно залякують, публікують їхні персональні дані, за ними стежать і цькують – як в інтернеті, так і в реальному житті. Я не хочу думати про те, чим може закінчитися такий нібито "тролінг" із встановленням таблички, схожої на меморіальну плиту. Ми звертаємося до правоохоронців і вимагаємо належного розслідування цього інциденту, а також будемо надавати Ірині належну підтримку», – повідомила координаторка руху Віта Думанська.

Ірина Федорів відстоює винесення в натуру межі національного парку в Біличанському лісі та порятунок його від забудови, а також адвокатує кампанію приєднання селища Коцюбинське до Києва. Це не перший випадок погроз на її адресу. У 2016 році навпроти дому журналістки невідомі обписали паркан. Того ж року у під’їзді, де зберігався тираж видання «Громада Коцюбинскього», яке вона редагує на волонтерських засадах для громади, намагалися незаконно проникнути до приміщення – з ножем і через вікно. Влітку 2017 року двоє чоловіків прокололи шини авто, яке належало її сім’ї. Навесні 2018 року в Ірини Федорів зрізали в квартирі електролічильник. У всіх цих справах станом на липень 2020 року нікого не було покарано.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду