Громадський сектор вимагає відставки Авакова та розслідування підпалу будинку Шабуніна

Громадський сектор вимагає відставки Авакова та розслідування підпалу будинку Шабуніна

15:59,
23 Липня 2020
1873

Громадський сектор вимагає відставки Авакова та розслідування підпалу будинку Шабуніна

15:59,
23 Липня 2020
1873
Громадський сектор вимагає відставки Авакова та розслідування підпалу будинку Шабуніна
Громадський сектор вимагає відставки Авакова та розслідування підпалу будинку Шабуніна
Громадськість обурена безкарністю нападників на активістів. У 2019 році зафіксовано 83 напади на активістів, майже третина з них займають боротьбою з корупцією.

Відповідну заяву опублікували на сайті Центру прав людини Zmina. Її адресували Нацполіції, органам прокуратури, Верховній Раді, парламентській тимчасовій слідчій комісії та президентові Володимиру Зеленському.

На момент публікації заяву підписали 36 організацій громадянського суспільства. «Детектор медіа» приєднався до заявників.

У тексті заяви йдеться систематичне переслідування представників Центру протидії корупції, включно з фізичними нападами, сфабрикованими кримінальними справами та замовними дискредитаційними кампаніями.

17 липня 2018 року в Києві біля будівлі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скоєно напад на Віталія Шабуніна. Група молодих людей у камуфляжній формі облили зеленкою і закидали тортами Віталія Шабуніна, який організував мітинг антикорупційних активістів.

«Паралельно з нападами та постійними кримінальними справами в деяких ЗМІ, які систематично нехтують журналістськими стандартами, та соціальних мережах протягом останніх років ведеться брудна дискредитаційна кампанія проти Центру протидії корупції і Віталія Шабуніна, мета якої – зруйнувати довіру до антикорупційних активістів», — пишуть заявники.

Громадськість збентежена, що напади на активістів лишаються безкарними. Зокрема, у 2019 році правозахисники зафіксували 83 випадки переслідування громадських активістів в Україні.

«Змушені констатувати, що Україна залишається небезпечною країною для роботи громадських активістів та правозахисників, а її активні громадяни, які намагаються просувати реформи та протидіяти корупції, часто змушені платити за це безпекою, здоров’ям і навіть своїм життям, як це сталось із Катериною Гандзюк», — констатують підписанти в заяві.

Представники організацій громадянського суспільства озвучили свої вимоги:

  • до поліції та прокуратури: провести ефективне розслідування, встановввити ввиконаці і замовників, надати родині Шабуніна охорону, розслідувати напади на інших антикорупційних активістів в Україні.
  • до ТСК: узяти під контроль розслідування вибуху і підпалу будинку Віталія Шабуніна, а також нападів на інших антикорупційних активістів.
  • до президента: публічно засудити напади на Віталія Шабуніна на інших антикорупційних активістів в Україні, а також дискредитаційні кампанії та антизахідну риторику; взяти розслідування під особистий контроль.
  • до ВР і президента: відправити у відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова «як особу, яка персонально відповідає за саботування реформи поліції та систематичну безкарність у розслідуванні нападів на громадських активістів в Україні протягом останніх шести років».

Нагадаємо, у селі Гнідин Київської області в ніч на 23 липня невідомі підпалили будинок керівника ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, унаслідок пожежі ніхто не постраждав. Державна служба з надзвичайних ситуацій Києва сказала, що внаслідок пожежі згоріло та розібрано 70 кв. м даху. Поліція наразі розслідує інцидент як умисне знищення або пошкодження майна. Адвокатка Шабуніна заявила, що наполягатиме на перекваліфікації справи з підпалу на замах на життя.

Нещодавно Тимчасова слідча комісія Ради відзвітувала в парламенті про знайдені недоліки в розслідуваннях нападів на Катерину Гандзюк, Сергія Стерненка та інших громадських активістів.

Фото: Анастасія Москвичова

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду