Зеленський про підпал будинку Шабуніна: Кожен такий випадок кидає тінь на репутацію України

Зеленський про підпал будинку Шабуніна: Кожен такий випадок кидає тінь на репутацію України

10:50,
24 Липня 2020
2315

Зеленський про підпал будинку Шабуніна: Кожен такий випадок кидає тінь на репутацію України

10:50,
24 Липня 2020
2315
Зеленський про підпал будинку Шабуніна: Кожен такий випадок кидає тінь на репутацію України
Зеленський про підпал будинку Шабуніна: Кожен такий випадок кидає тінь на репутацію України
Президент висловив співчуття Віталію Шабуніну та зауважив, що винних потрібно знайти і покарати, а суспільство повинне навчитися толерантно ставитися до тих, хто має свою позицію щодо спірних питань.

На офіційному телеграм-каналі Володимир Зеленський зазначив, що «цинічний» підпал будинку голови «Центру протидії корупції» — ознака того, що наше суспільство «не може відмовитися від нецивілізованих форм з'ясування стосунків» і «перестати грати в демонстративне насильство».

«Особисто мене це дуже хвилює та засмучує. Так, я розумію, що подібне трапляється і в інших країнах, але Україна, на мій погляд, повинна вже виходити з епохи конфліктів. Очевидно, що кожен такий випадок кидає тінь на репутацію нашої держави, на наші нові інститути влади й особливо на наші правоохоронні органи. На жаль, це дійсно дуже погана історія. Тому що, незалежно від поглядів, позиції, громадської активності, будь-яка людина в нашій країні має абсолютне право на недоторканність і свою, і свого житла. Це ж аксіома для зрілих і цивілізованих країн», — вважає президент.

Володимир Зеленський додав, що суспільство потребує професійних відповідей від правоохоронців. Президент чекає, «що правоохоронці швидко розберуться та поставлять всі крапки над "і"»: встановлять причетних осіб і мотиви. Такі дії на адресу активістів Володимир Зеленський назвав нахабними.  

«"Суспільство діалогу, а не суспільство насильства" – ось кредо, яке повинне стати для нас аксіомою...», — резюмував президент.

Нагадаємо, у селі Гнідин Київської області в ніч на 23 липня невідомі підпалили будинок керівника ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, унаслідок пожежі ніхто не постраждав. Державна служба з надзвичайних ситуацій Києва сказала, що внаслідок пожежі згоріло та розібрано 70 кв. м даху. Поліція розслідує інцидент як умисне знищення або пошкодження майна. Водночас співзасновниця «Центру протидії корупції» Дарія Каленюк повідомила, що на порозі будинку знайшли залишки пристрою, схожого на вибухівку. Натомість поліція Київської області заперечує, що на місця пожежі знайшли рештки вибухівки та каже, що вже встановили, яким чином сталося загорання будинку.

Заступниця виконавчого директора «Центру протидії корупції», адвокатка пана Шабуніна Олена Щербан заявила, що наполягатиме на перекваліфікації справи з підпалу на замах на життя. Також вона вимагатиме зміни підслідності в цій справі. Сам Віталій Шабунін під час брифінгу зазначив, що за напади на активістів відповідальність лежить на президенті.

Громадськість також стурбована новиною про смерть голови ГО «Дім милосердя» Олексія Кучапіна. Активіста, який допомагав безхатченкам, знайшли мертвим в орендованій квартирі.

Українська і світова спільнота активно висловлює свою позицію в соцмережах. Більше 40 громадських організацій підписали заяву з вимогою ефективного розслідування та відставки міністра МВС Арсена Авакова.

Фото: Офіс президента України 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду