Активіст у партійному списку — це тренд, — Світлана Матвієнко

Активіст у партійному списку — це тренд, — Світлана Матвієнко

15:59,
25 Вересня 2020
2791

Активіст у партійному списку — це тренд, — Світлана Матвієнко

15:59,
25 Вересня 2020
2791
Активіст у партійному списку — це тренд, — Світлана Матвієнко
Активіст у партійному списку — це тренд, — Світлана Матвієнко
Активісти мають «ламати систему зсередини», вважає радниця віцепрем'єр-міністра з євроінтеграції Світлана Заліщук.

Думки щодо мотивації та жертв громадських активістів, які вирішили піти у владу, висловили гості програми «Активізація з Людмилою Тягнирядно» в ефірі Українського радіо — голова Ради громадської організації «Лабораторія законодавчих ініціатив», директорка Української школи політичних студій Світлана Матвієнко, голова Координаційної ради БО «100% Життя» Дмитро Шерембей та радниця віцепрем'єрміністра з євроінтеграції Світлана Заліщук.

Світлана Матвієнко відзначила, що нинішній тренд у політичних партіях — брати до своїх лав громадських активістів. Такий різкий старт у політику національного масштабу по-різному показує людей: хтось після закінчення каденції йде з втратами, а інші зі здобутками.

«Активіст у списку це тренд. Є тренди на співаків, зірок. У політиці цей тренд спадає. Зараз тренд на місцевих активістів. Чому? Усе дуже просто. Громадянське суспільство має набагато вищий показник довіри, ніж політичні партії і різноманітні політичні гравці. Тут є й інша проблема це компроміси. Від якої партії піти? Як бути зі своєю репутацією? Як правильно її конвертувати? Кому подарувати її? Яку партію підтримати? Проблема в тому, що в Україні немає сильних партій»,  підкреслила Світлана Матвієнко.

Одним із проєктів «Лабораторії законодавчих ініціатив» є  Українська школа політичних студій, де організатори збирають професіоналів у різних сферах для налагодження суспільного діалогу. Задача — показати через навчання, спілкування і дискусії, реальну картинку того, що може очікувати молодих лідерів у владі.

Похід у політику питання покликання, вважає Світлана Матвієнко. Президент Володимир Зеленський на одній зі своїх пресконференції скаржився на те, що складно знайти професійних людей на керівні позиції і що влада має кадровий дефіцит. На думку експерти, професійних людей вдосталь, вони не лояльні до нової політичної верхівки.

Дмитро Шерембей вважає, що для громадського середовища і країни є корисними не лише позитивні перетворення активістів на політиків. «Навіть негативні приклади, коли яскраві представники громадянського сектору йшли в парламент і "злилися", "погоріли" це вже позитивний досвід для громадського сектору України. Чому? Це таке сито, котре також нас чистить і дає можливість інакше дивитися на наш рух. Інакше ставити мету для людей, яких ми обираємо у владу. У будь-якому випадку до влади потрібно ставитися як до інструменту змін»,  зауважив він.

Світлана Заліщук переконана, що люди з новими цінностями, підходами, ефективністю зможуть краще впливати на зміни в країні. «Моя особиста думка, що люди з громадянський сектору, мають максимально сьогодні заповнювати всі щаблі влади і законодавчої, і  виконавчої, і на місцевому рівні. Саме так ми і змінюємо систему, ми її ламаємо зсередини. Можна залишатися в громадському секторі і бути найефективнішою громадською організацією з фантастичною репутацією, з цитуванням у ЗМІ, але питання до ККД. Реальних змін у державі, мені здається, все-одно буде менше»,  сказала вона. 

Світлана Матвієнко порадила активістам, які йдуть на місцеві вибори,  «не забувати всі передвиборчі гасла й посилання на слово “цінності”, які вони вживали і вживатимуть протягом кампанії».

Нагадаємо, ексдиректор ГО «Центр демократії та верховенства права» призначений заступником міністра культури й інформаційної політики. Організацію очолила Олеся Холопік.

Фото надане Українським радіо

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду