Справа Гандзюк. Суд продовжив арешт Мангеру та Левіну

Справа Гандзюк. Суд продовжив арешт Мангеру та Левіну

10:13,
16 Жовтня 2020
1899

Справа Гандзюк. Суд продовжив арешт Мангеру та Левіну

10:13,
16 Жовтня 2020
1899
Справа Гандзюк. Суд продовжив арешт Мангеру та Левіну
Справа Гандзюк. Суд продовжив арешт Мангеру та Левіну
Київський апеляційний суд підтримав позицію прокурора.

Дніпровський районний суд Києва 15 жовтня продовжив арешт голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру та колишньому помічнику депутата цієї облради Олексію Левіну (Москаленку), підозрюваним у замовленні та організації нападу на активістку Катерину Гандзюк. Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Вони перебуватимуть під вартою до 13 грудня. 

Київський апеляційний суд, своєю чергою, підтримав позицію прокурора й відмовив адвокатам підозрюваних у задоволенні апеляційних скарг на арешт їхніх клієнтів.

Нагадаємо, Служба безпеки України 27 квітня 2020 року завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї облради Олексія Левіна в організації нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк. Активісти з ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», своєю чергою, розкритикували завершення досудового розслідування, зазначивши, що «справу злили». 

Однак 11 червня прокуратура поновила та продовжила до 29 липня 2020 року досудове розслідування в кримінальному провадженні про вбивство активістки Катерини Гандзюк. Обвинуваченому в цій справі Владиславу Мангеру вручили клопотання про зміну запобіжного заходу із застави на тримання під вартою.

16 червня Служба безпеки України затримала голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера та привезла його з Херсона до Києва. Печерський райсуд Києва взяв його під варту без права на заставу до 28 липня. Потім, 14 липня, суд продовжив до 11 вересня арешт Владислава Мангера.

25 червня 2020 року Офіс генерального прокурора знову завершив досудове розслідування щодо голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата обласної ради Олексія Левіна. 15 липня Київський апеляційний суд залишив під вартою до 24 серпня 2020 року Олексія Левіна (Москаленка).

28 липня Офіс генерального прокурора повідомив, що скерував до суду обвинувальний акт щодо Владислава Мангера й Олексія Левіна (Москаленка) за організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк.

18 серпня 2020 року відбулося підготовче засідання.

Напад на Катерину Гандзюк стався 31 липня 2018 року в Херсоні. ЇЇ облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті чого вона отримала 40% опіків шкіри. Активістку транспортували до Києва, де їй зробили понад 10 операцій. Поліція почала розслідувати напад як хуліганство. Під тиском громадськості справу перекваліфікували спочатку на «тяжкі тілесні ушкодження», згодом на «замах на вбивство». 96 днів вона боролася за життя, 4 листопада Катерина Гандзюк померла. Справу перекваліфікували на «закінчене умисне вбивство». Увечері того ж дня у Києві, Херсоні, Дніпрі, Харкові та інших містах відбулися акції вшанування пам’яті Катерини Гандзюк.

Фото: Zmina

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду