Нападів на ЛГБТ-активістів у 2020 році поменшало — правозахисники

Нападів на ЛГБТ-активістів у 2020 році поменшало — правозахисники

15:00,
4 Лютого 2021
1726

Нападів на ЛГБТ-активістів у 2020 році поменшало — правозахисники

15:00,
4 Лютого 2021
1726
Нападів на ЛГБТ-активістів у 2020 році поменшало — правозахисники
Нападів на ЛГБТ-активістів у 2020 році поменшало — правозахисники
У 2020 році зафіксовано 188 випадків нападів, дискримінації та інших порушень прав ЛГБТ-людей в Україні. Це майже вдвічі менше, ніж у 2019, коли правозахисники задокументували 369 випадків.

Задокументованих інцидентів нападів на ЛГБТ-активістів стало значно менше через пандемію COVID-19 та запроваджені карантинні обмеження, — зауважив експерт правозахисного ЛГБТ-центру «Наш світ» Андрій Кравчук під час презентації щорічної доповіді про становище ЛГБТ-людей в Україні.

Водночас, за даними доповіді, різко зросла кількість нападів на ЛГБТ-центри та заходи з боку ультраправих угруповань: 24 випадки у 2020 році проти 11-ти у 2019-му. За даними моніторів, майже всі здійснені ультраправим угрупованням «Традиція і порядок» переважно проти ЛГБТ-центрів в Одесі та Харкові.

«Поліція за минулий рік не покращила свою роботу по захисту ЛГБТ-представників від нападів і розслідуванню злочинів ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. Втім, слід відзначити цілком професійну та ефективну роботу співробітників МВС у Запоріжжі, які у співпраці з організаторами Маршу Рівності, у цьому місті, забезпечили його надійну охорону від агресивних супротивників», — підкреслив експерт правозахисного ЛГБТ-центру «Наш світ» Андрій Кравчук.

Андрій Кравчук

Як зазначила адвокатка, правова радниця Громадського центру правосуддя та представниця Української Гельсінської спілки з прав людини в Одесі Юлія Лісова, правоохоронці не розуміють важливості правильної кваліфікації нападів на ЛГБТ-представників як злочинів на ґрунті ненависті. Вони вважають, що мотив у таких випадках неможливо довести. Окрім цього, більшість заяв потерпілих про злочин не реєструються автоматично в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, як це має бути. Такі повідомлення розглядаються в порядку звичайних звернень громадян, і найчастіше дільничними інспекторами.

«Наразі в мене як представниці приймальні УГСПЛ в Одесі три справи, де потерпілими є люди з ЛГБТ-спільноти. Одна зі справ стоїть на місці з січня минулого року. Вона стосується  цькування в соціальних мережах, "зливу" персональних даних, погроз за місцем проживання. Друга справа — щодо нападу на учасників Одеса-прайду в серпні 2020 року — тільки на цьому тижні нам вдалось домогтись внесення заяв потерпілих до ЄРДР. І третя справа є продовженням першої: на потерпілого знову здійснюється тиск і цькування через соціальні мережі», — розповіла адвокатка Юлія Лісова.

Юлія Лісова

У випадку, коли Україна не може забезпечити дотримання прав людини та відповідальності для нападників, постраждалі скаржаться до Європейського суд з прав людини. Нещодавно ЄСПЛ почав розгляд скарги проти України від двох чоловіків, які мешкають разом із 2010 року. Вони скаржаться, що українське законодавство не дозволяє їм укласти шлюб або реєстроване цивільне партнерство, що обмежує їхні права порівняно з різностатевими парами.

Як розповів адвокат, директор Центру стратегічних справ УГСПЛ Михайло Тарахкало, це перший позов одностатевої пари проти України в ЄСПЛ. Він був ініційований Центром «Наш світ». Чоловіки подали скаргу за статтями 14 і 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і переконані, що їх дискримінують за ознакою сексуальної орієнтації. Заяву вони направили ще у 2014 році, а тепер уряд України має ознайомитися з нею та надати по ній ЄСПЛ свої зауваження.

Михайло Тарахкало

У Центрі «Наш світ» наголошують, що Україна потребує законодавства, яке враховує інтереси ЛГБТ людей.

Міністерство внутрішніх справ розробило законопроєкт про криміналізацію злочинів ненависті, зокрема, за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, однак досі так і не внесло його на розгляд Кабміну. Спроба розглянути у Верховній Раді депутатські законопроєкти з цієї теми теж завершилася невдало: три альтернативні проєкти поправок до Кримінального кодексу не отримали підтримки та були зняті з розгляду.

Також досі не ухвалений новий План дій у сфері прав людини на період до 2023 року, проєкт якого передбачає розробку законопроєктів щодо криміналізації злочинів ненависті та запровадження в Україні інституту реєстрованого цивільного партнерства, доступного для одностатевих пар. Ці важливі положення містилися і в попередньому Плані дій до 2020 року, однак так і не були виконані.

«Ухвалення нової політики з ЛГБТ-питань в ЄС та США і глобальні тренди демонструють незворотність процесу визнання рівних прав ЛГБТ-людей та потребу у якнайшвидшому вирішенні відповідних проблем в Україні. Тому ми рекомендуємо українській владі негайно ухвалити закони, які найбільше впливають на становище ЛГБТ в Україні, та закликаємо українську владу враховувати інтереси ЛГБТ-людей та одностатевих сімейних пар під час впровадження державної політики», — резюмував Андрій Кравчук.

Відео з презентації доповіді можна переглянути тут.

Нагадаємо, ЛГБТ-активізм залишається одним із трьох найнебезпечніших напрямків громадського активізму. Загалом у 2020 році випадків переслідування активістів побільшало порівняно з 2019-м. 

Фото з обкладинки KyivPride, фото спікерів Zmina

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду