У містах України відбулись акції на підтримку Стерненка. У Києві є постраждалі та затримані

У містах України відбулись акції на підтримку Стерненка. У Києві є постраждалі та затримані

18:27,
23 Лютого 2021
2376

У містах України відбулись акції на підтримку Стерненка. У Києві є постраждалі та затримані

18:27,
23 Лютого 2021
2376
У містах України відбулись акції на підтримку Стерненка. У Києві є постраждалі та затримані
У містах України відбулись акції на підтримку Стерненка. У Києві є постраждалі та затримані
23 лютого активіста та блогера Сергія Стерненка засудили до 7 років і 3 місяці ув’язнення в справі про викрадення людини.

У містах України відбуваються акції на підтримку активіста, блогера, колишнього очільника одеського осередку «Правого сектору» Сергія Стерненка.

Акції протесту проти обвинувального вироку стартували о 18:00-20:00 у Києві, Харкові, Луцьку, Дніпрі, Полтаві, Рівному, Кропивницькому, Тернополі та низці інших міст, у тому числі за кордоном. Із повним переліком локацій можна ознайомитись тут.

«7 років і 3 місяці з конфіскацією майна за сфабрикованою справою. Сфабрикованою [мером Одеси Геннадієм] Трухановим, [міністром Арсеном] Аваковим, [генпрокурором Іриною] Венедіктовою і [президентом Володимиром] Зеленським. Сьогодні вся Україна виходить на вулиці. Бо миритись з цим вироком — це допустити подальше беззаконня від влади», — заявили організатори.

Станом на 18:00 акція розпочалась, зокрема, в Харкові, де люди зібрались під будівлею облдержадміністрації. Мітингарі називають вирок Стерненку політичною розправою. Через півгодини після початку там зібралось вже близько 130 людей.

Скрін зі стріму Суспільного

Скрін зі стріму Суспільного

У Полтаві під ОДА зібрались до сотні людей: представники громадського сектору, молодь, ветерани, громадські діячі. Спікери говорять про несправедливість щодо Стерненка, про важливість об'єднання громадянського суспільства та головне — необхідність дієвої судової реформи.

Активісти звернулися до нардепів від Полтавщини, щоб вони ініціювали відставку генпрокурорки Ірини Венедіктової. Акція тривала пів години. Завершили співанням приспіву гімну України.

Фото Анни Єгорової

Дніпро:

Фото Романа Коби

На центральній площі Ужгорода на акцію Free Sternenko зібралося близько 100 осіб. Основна вимога протестувальників – скасування вироку активісту. Також протестувальники вимагають від влади припинити переслідування патріотів України.

«Влада має не забувати, з чого почався Майдан, тому рішення судді стосовно Стерненка - це вирок владі, лакмусовий папір, що показує, що нашій судовій системі необхідні реформи, щоб стати судовою системою демократичної країни», — зазначили організатори.

На заході був присутній перший заступник голови Закарпатської облради Андрій Шекета.

Фото Михайла Фартушняка

У Києві акція почалася о 20:00 біля «заборів» Офісу президента. Людей пускають тільки з боку вулиці Інститутської – запускають повільно, по одному. Вхід з Лютеранської перекритий кордоном поліції.

Натовп намагався пройти до ОПУ через останній кордон поліції. Почалися сутички, одному з поліцейських зірвали бронежилет. Активісти також запалили шашки.

З натовпу в поліцію полетіло декілька петард, одна з них повернулась назад у натовп. Розпочалась тиснява, декілька людей впали.

З натовпу прилетіла димова шашка у «журналістський куточок», де зосереджена поліція.

Поліція діалогу оголосила, що людей не пускають до будівлі ОПУ, бо не всі вони налаштовані на мирний протест. Доступ обмежений «у зв’язку з проведенням масового заходу». Учасники акції скандували: «Стерненку волю», «Зелю геть», «Аваков чорт». Кордон поліції нікого не пропустив, тоді люди почали розходитись. Періодично відбувались спроби прорвати кордон, поліція намагалась відтісняти протестувальників від забору. У правоохоронців у відповідь полетіли сніжки.

З двору ОПУ до поліції надійшло підкріплення, яке відтіснило натовп далі від воріт.

За словами медиків, постраждали 3-4 людини: у когось прилетіла каска поліцейського, комусь дісталося у тисняві. Поліція періодично розпиляла газ. Люди скаржились на біль у горлі і носі, звертались до медиків.

Мітингувальники також спалили поліцейський шолом.

В ефірі Прямого каналу повідомили, що журналісту 4 каналу поліцейським кийком розбили голову.

Щонайменше 17 людей було затримано за порушення правопорядку. Близько 10 осіб звернулося за медичною допомогою.

Поліція розпочала кримінальне провадження за ст. 342 (опір представникові правоохоронного органу) ККУ.

На суботу, 27 лютого, на 12:00 організатори анонсують безстрокову акцію під ОПУ.

Фото Галини Попцової

Нагадаємо, 23 лютого Сергія Стерненка засудили до 7 років і 3 місяці ув’язнення в справі про викрадення людини. 

Стерненку інкримінують викрадення Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам», співголовою якої є мер Одеси Геннадій Труханов, з метою «заволодіння його коштами на суму 300 гривень». У 2015 році правоохоронці провели обшук у активіста вдома, оголосили йому підозру та взяли під варту. Суди в цій справі тривали п’ять років. Стерненко вважає цю справу «політично вмотивованою розправою від Труханова».

Захист активіста вказував на процесуальні порушення під час процесу. Зокрема, суддя цитував свідка, якого в суді не допитували.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду