Стерненко, «інформаційні нападки», екоджинса. ІМІ дослідив імідж громадського сектору в українських медіа

Стерненко, «інформаційні нападки», екоджинса. ІМІ дослідив імідж громадського сектору в українських медіа

14:41,
6 Квітня 2021
2056

Стерненко, «інформаційні нападки», екоджинса. ІМІ дослідив імідж громадського сектору в українських медіа

14:41,
6 Квітня 2021
2056
Стерненко, «інформаційні нападки», екоджинса. ІМІ дослідив імідж громадського сектору в українських медіа
Стерненко, «інформаційні нападки», екоджинса. ІМІ дослідив імідж громадського сектору в українських медіа
Дослідники зафіксували, що кожен третій матеріал про активістів (28,7%) стосувався теми політики, у кожному четвертому (19,4%) йшлося про Стерненка і в кожному сьомому матеріалі (14,2%) була інформація про активістів у темі криміналу.

Про це йдеться в результатах дослідження іміджу громадського сектору в українських медіа, оприлюднених Інститутом масової інформації. Моніторинговий аналіз провели за допомогою кастомізованих пошукових запитів Google Advanced Search та внутрішнього моніторингового робота ІМІ у дві хвилі: 23–29 січня та 8–14 березня 2021 року. До вибірки ввійшли 247 матеріалів, що стосувалися активістів та громадських організацій. Дослідники моніторили 19 популярних онлайн-медіа: obozrevatel.com, korrespondent.net segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, politeka.net, rbc.ua, 112.ua, gordonua.com, nv.ua, liga.net, ukrinform.ua, zn.ua, censor.net.ua, interfax.com.ua, suspilne.media, bykvu.com. 

Повідомляється, що найчастіше активістів згадували на 24 каналі (14,2% загальної кількості матеріалів, що ввійшли до вибірки про громадський сектор), на «Новом времени» (10,5%), Укрінформі (9,3%), Суспільному (8,5%) та на «Цензорі» (7,3%). Найменше згадок зафіксували на 112.ua та РБК-Україна (по 2%) та на сайті «Політека» (1,6%). «Тематичне наповнення в медіа, які ввійшли до моніторингового періоду відрізняються. Певні медіа могли ігнорувати деякі новини про активістів, інші ж, навпаки, активно висвітлювали їхню діяльність», — акцентували в ІМІ.

Дослідники встановили, що в 57,4% матеріалів вибірки героями або джерелами інформації були активісти, у 42,6% — громадські організації. Найчастіше медіа цитували рух «Чесно» (24%), «Центр протидії корупції» або його керівника Віталія Шабуніна (14,7%), активіста Сергія Стерненка та Кримські правозахисні громадські організації (по 7,8%).

Щодо емоційного забарвлення матеріалів — за оцінкою ІМІ, у 81% воно нейтральне, в 11% — позитивне, у 8% — негативне. У позитивному тоні, як зазначили дослідники, висвітлювали добрі справи активістів і матеріали з ознаками джинси. Критики найбільше зазнали Сергій Стерненко та Віталій Шабунін з ЦПК. Низка медіа вдавалися до зневажливої та емоційної лексики, вживали словосполучення «інформаційні нападки», — зауважили в ІМІ.

Найбільше згадок про активістів та громадські організації було в новинах на політичну тематику (28,3% загальної кількості матеріалів про активістів), про Сергія Стерненка (19,4%), про кримінал (14,2%), про екологічний активізм (7,7%), про кримських активістів (6,9%). Також експерти зафіксували згадки про активістів, які працюють з чутливими групами населення (діти, жінки та ЛГБТ-спільнота; 5,7%), у міжнародній темі (5,7%), антикорупційній (2,8%) і свободи слова (1,2%).

Кожен 15-й матеріал (6,5%) про активістів мав ознаки замовлення, — зауважили в ІМІ. Зокрема, «у медіа активно просувалась “екологічна джинса”». Експерти повідомили, що лідеркою за кількістю згадок у матеріалах з ознаками джинси є Людмила Циганок, президентка Професійної асоціації екологів України. Також були згадки про «активістів Молодіжного крила ОПЗЖ», — написали в ІМІ.

Нагадаємо, у 2020 році правозахисники зафіксували 101 випадок нападів і переслідувань громадських активістів. Натомість у 2019 році дослідники задокументували 83 випадки.

Згідно з результатами Національного опитування Програми «Долучайся!» щодо громадської залученості, українці добре обізнані про види громадської активності, але майже не беруть участь у ній. Дослідження Центру Разумкова показало, що 48% українців не схильні брати участь у санкціонованих мітингах і демонстраціях.

Інфографіка ІМІ

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду