Одеський апеляційний суд призначив Стерненку і Демчуку цілодобовий домашній арешт

Одеський апеляційний суд призначив Стерненку і Демчуку цілодобовий домашній арешт

14:45,
9 Квітня 2021
1374

Одеський апеляційний суд призначив Стерненку і Демчуку цілодобовий домашній арешт

14:45,
9 Квітня 2021
1374
Одеський апеляційний суд призначив Стерненку і Демчуку цілодобовий домашній арешт
Одеський апеляційний суд призначив Стерненку і Демчуку цілодобовий домашній арешт
Розгляд апеляційної скарги на вирок призначений на 16 квітня.

Суд обрав обвинуваченим запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, повідомили в телеграм-каналі Сергія Стерненка. Адвокат активіста Масі Найєм написав, що Сергія Стерненка звільнили з-під варти в залі суду. 

9 квітня Одеський апеляційний суд розглядав скаргу щодо скасування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою активістам Сергію Стерненку та Руслану Демчуку. На початку засідання суддя Аліна Кадегроб дозволила випустити Стерненка і Демчука з «клітки», щоб вони мали змогу ефективно брати участь у судовому засіданні, повідомили в телеграм-каналі Сергія Стерненка. Водночас суддя не дозволила здійснювати пряму трансляцію присутнім, оскільки вважає, що «зарано висвітлювати цю частину процесу», зазначили в повідомленні. Представникам ЗМІ дозволили фотографувати та знімати відео.

Повідомляється, що під час засідання адвокати обвинувачених зазначили, що немає законних підстав для запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, бо суддя в першій інстанції нічим не мотивував його, а також не мав права обирати новий, оскільки на той час діяв інший захід — застава. Захисники додали, що чотири народних депутати від фракцій партій «Слуга народу», «Голос» та «Європейська солідарність» готові взяти на поруки Стерненка.

Як наголосили в повідомленні, акцій під судом цього разу не було.

Новина оновлюється. 

Нагадаємо, 23 лютого 2021 року Приморський суд Одеси у справі викрадення і катування людини призначив екслідеру одеського «Правого сектору» Сергію Стерненку та його соратнику Руслану Демчуку по 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. 

Стерненку інкримінували викрадення та побиття Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам», співголовою якої є мер Одеси Геннадій Труханов, з метою «заволодіння його коштами на суму 300 гривень». У 2015 році правоохоронці провели обшук у нього вдома, оголосили йому підозру та взяли під варту. Суди в цій справі тривали п’ять років.

За версією слідства, Стерненко та Демчук викрали Щербича, кинули у підвал, де нанесли потерпілому ушкодження. Демчук і Стерненко заперечують свою причетність до злочину. Стерненко вважає цю справу «політично вмотивованою розправою від Труханова», перебуваючи в СІЗО Одеси він звернувся до прихильників. 

29 березня Одеський апеляційний суд повідомив, що отримав скарги захисників, Стерненка та прокурора. Захист наголошує, що вирок суду є незаконним, необґрунтованим та, відповідно, підлягає скасуванню. На думку адвокатів, висновки суду не підтверджуються доказами, які він брав до уваги.

Соціологічна служба Центру Разумкова під час дослідження з'ясувала, що 34% українців вважають вирок Стерненку об'єктивним, стільки ж — не згодні. Низка громадських організацій підписали заяву, у якій пояснили свої сумніви у справедливості судового розгляду справи Стерненка.

Паралельно Приморський районний суд Одеси продовжує розгляд іншої справи, у якій Сергію Стерненку інкримінують вбивство свого нападника. Нагадаємо, на Сергія Стерненка в 2018 році тричі скоювали замахи. Під час третього він наніс смертельного удару нападнику. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на пана Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом. Один з імовірних нападників, Іван Кузнецов, помер внаслідок застосування активістом самооборони. Другий — Олександр Ісайкул — був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов був допитаний поліцією. У травні 2020 року Кузнецову та Ісайкулу оголосили підозру в хуліганстві.

20 березня 2021 року до дня народження Стерненка під Офісом президента у Києві відбулася акція протесту. Її учасники кидали фаєри, петарди і шумові гранати, облили будівлю Офісу фарбою та залишили на її стінах надписи («Лох», «Аваков чорт», «Волю політв’язням», «1312», «ACAB»). Також протестувальники розбили скло у дверях будівлі.

У МВС України зазначили, що правоохоронці свідомо не втручалися в події, пізніше поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «хуліганство». Пошкодження будівлі Офісу президента оцінюються у 2 млн гривень.

Заступник очільника МВС України Антон Геращенко вважає, що лозунги, які використовували активісти під час акції протесту на Банковій є «профашистськими».

Трьом активістам – ветеранам Владу Сорду (Владиславу Гранецькому-Стафійчуку) та Євгену Строканю, а також голові ініціативи «Захистимо Протасів Яр» Роману Ратушному суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Згідно з дослідженням ІМІ, у майже 20% усіх новин ЗМІ на тему громадського сектору згадується Сергій Стерненко.

Фото з телеграм-каналу Сергія Стерненка

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду