Справу щодо другого нападу на Стерненка закрили без його відома. Можлива скарга до Європейського суду з прав людини

Справу щодо другого нападу на Стерненка закрили без його відома. Можлива скарга до Європейського суду з прав людини

12:32,
20 Квітня 2021
2207

Справу щодо другого нападу на Стерненка закрили без його відома. Можлива скарга до Європейського суду з прав людини

12:32,
20 Квітня 2021
2207
Справу щодо другого нападу на Стерненка закрили без його відома. Можлива скарга до Європейського суду з прав людини
Справу щодо другого нападу на Стерненка закрили без його відома. Можлива скарга до Європейського суду з прав людини
Обвинуваченого в нападі вже судять, а притягнути до відповідальності замовників після закриття провадження малоймовірно.

Про закриття Нацполіцією кримінального провадження щодо другого нападу на активіста Сергія Стерненка повідомив сам активіст у телеграм-каналі 19 квітня. Він послався на ухвалу Печерського районного суду Києва від 30 жовтня 2020 року. У ній ідеться, що слідчий Національної поліції звернувся до слідчого судді з проханням продовжити строки розслідування. Суддя слідчому відмовив, оскільки він пропустив строки подання відповідного прохання, а також не зміг пояснити, чому в рамках розслідування не здійснювалися слідчі дії. Провадження закрили 1 листопада 2020 року.

Йдеться про напад, який стався 1 травня 2018 року в Одесі. Сергію Стерненку вистрілили в потилицю з травматичної зброї. Активіст самостійно затримав стрілка. Ним виявився раніше судимий за розбій Абзал Баймукашев. Йому інкримінували замах на вбивство та носіння й зберігання зброї, написали в Українській Гельсінській спілці з прав людини. Зазначається, що на місці злочину свідки також бачили Костянтина Карбенюка, який під час затримання стрілка проїжджав повз на машині. Згодом журналісти Cлідство.Інфо з'ясували, що авто належить дружині колишнього радника голови одеської поліції Руслана Форостяка. Сам Форостяк у день нападу казав, що Карбенюк лише таксист, який підвозив стрілка, і він, швидше за все, не має відношення до нападу.

Крім того, на відповідь на запит СБУ повідомила, що ще в 2018 році при переданні матеріалів справи Нацполіцією Одещини з невідомих причин втрачені речові докази. Йдеться про телефон нападника, уточнив Стерненко.

Скриншот із влогу Сергія Стерненка

У рішенні суду зазначається, що з 2018 року справу розслідували в Нацполіції та СБУ за двома окремим провадженнями. У квітні 2019 року їх об'єднали в одне провадження, оголосили за ним підозру Абзалу Баймукашеву, виділили матеріали щодо нього в окрему справу та передали в суд, а розслідування щодо інших осіб продовжили. 31 серпня 2020 року Офіс Генерального прокурора доручив досудове розслідування Головному слідчому управлінню Національної поліції України. Розслідування розпочали 29 жовтня 2020 року; за цей час жодній особі не було повідомлено про підозру.

Як зауважив Сергій Стерненко у своєму влозі, закриття провадження унеможливлює притягнення до відповідальності замовників та співучасника нападу.

Натомість наразі судять виконавця другого нападу на Сергія Стерненка. Справу направили в Приморський районний суд Одеси 18 квітня 2019 року. Згідно з ухвалою, обвинувачений Абзал Баймукашев перебуватиме під вартою до 20 травня 2021 року. Згідно з порталом «Судова влада», засідання у справі призначили на 19 квітня 2021 року.

Віталій Титич, наданий УГСПЛ адвокат, сказав, що під час досудового розслідування представників потерпілого не інформували про його хід. За його словами, слідчі ігнорували запити про ознайомлення зі справою та клопотання про проведення допитів осіб, на яких вказував Стерненко. Це ключовий момент, який дає можливість думати про оскарження рішення, каже Віталій Титич.

Повідомляється, що адвокати Сергія Стерненка вирішують, чи буде оскарження ефективним методом захисту, якщо враховувати, що є інші справи щодо нападів на нього. «Є факт дисфункції правоохоронних органів в Україні. Вони є злочинними угрупуваннями, які вчиняють злочини значно тяжчі, ніж вони нібито розслідують. Чи є ефективним оскарження до тих же національних судів? Можлива скарга до ЄСПЛ», — прокоментував Віталій Титич.

В УГСПЛ нагадали, що організація представляє інтереси Сергія Стерненка як потерпілого у трьох справах щодо нападів на нього впродовж 2018 року. У жодному з кримінальних проваджень за цими епізодами слідством не встановлені замовники та досі не притягнуті до кримінальної відповідальності виконавці.

Паралельно Сергій Стерненко фігурує у двох справах у якості обвинуваченого.

Зокрема, 23 лютого 2021 року Приморський суд Одеси у справі викрадення і катування людини призначив екслідеру одеського «Правого сектору» Сергію Стерненку та його соратнику Руслану Демчуку по 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. 

Стерненку інкримінували викрадення та побиття Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам», співголовою якої є мер Одеси Геннадій Труханов, з метою «заволодіння його коштами на суму 300 гривень». У 2015 році правоохоронці провели обшук у нього вдома, оголосили йому підозру та взяли під варту. Суди в цій справі тривали п’ять років.

За версією слідства, Стерненко та Демчук викрали Щербича, кинули у підвал, де нанесли потерпілому ушкодження. Демчук і Стерненко заперечують свою причетність до злочину. Стерненко вважає цю справу «політично вмотивованою розправою від Труханова», перебуваючи в СІЗО Одеси він звернувся до прихильників. 

29 березня Одеський апеляційний суд повідомив, що отримав скарги захисників, Стерненка та прокурора. Захист наголошує, що вирок суду є незаконним, необґрунтованим та, відповідно, підлягає скасуванню. На думку адвокатів, висновки суду не підтверджуються доказами, які він брав до уваги. 9 квітня апеляційний суд відпустив Стерненка і Демчука з СІЗО, призначивши запобіжним заходом цілодобовий домашній арешт. Розгляд апеляції на вирок призначили на 16 квітня, потім відклали на 23 квітня.

Соціологічна служба Центру Разумкова під час дослідження з'ясувала, що 34% українців вважають вирок Стерненку об'єктивним, стільки ж — не згодні. Низка громадських організацій підписали заяву, у якій пояснили свої сумніви у справедливості судового розгляду справи Стерненка.

Паралельно Приморський районний суд Одеси продовжує розгляд іншої справи, у якій Сергію Стерненку інкримінують вбивство свого нападника. Нагадаємо, на Сергія Стерненка в 2018 році тричі скоювали замахи. Під час третього він наніс смертельного удару нападнику. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на пана Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом. Один з імовірних нападників, Іван Кузнецов, помер внаслідок застосування активістом самооборони. Другий — Олександр Ісайкул — був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов був допитаний поліцією. У травні 2020 року Кузнецову та Ісайкулу оголосили підозру в хуліганстві.

Згідно з дослідженням ІМІ, у майже 20% усіх новин ЗМІ на тему громадського сектору згадується Сергій Стерненко.

Фото Герман Крігер/ Watchers.Media

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду