Президент відповів на петицію Шабуніна про звільнення Татарова

Президент відповів на петицію Шабуніна про звільнення Татарова

14:19,
6 Липня 2021
2351

Президент відповів на петицію Шабуніна про звільнення Татарова

14:19,
6 Липня 2021
2351
Президент відповів на петицію Шабуніна про звільнення Татарова
Президент відповів на петицію Шабуніна про звільнення Татарова
Володимир Зеленський послався на Конституцію, у Центрі протидії корупції потрактували це як відмову та розкритикували аргумент.

6 липня на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України опублікували відповідь на петицію з вимогою звільнити Олега Татарова з посади заступника голови Офісу президента, яка менш ніж за три місяці набрала 25 тисяч підписів, необхідних для розгляду главою держави.

У відповіді президент Володимир Зеленський послався на Статтю 19 Конституції України, яка говорить, що «правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

У відповіді також йдеться про те, що Офіс Президента України у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, міжнародними договорами України, укладеними в установленому порядку. Натомість конкретної відповіді на вимогу петиції опублікований на сайті президента текст не містить.

У фейсбуку громадська організація «Центр протидії корупції», керівник якої (Віталій Шабунін) подав петицію, сприйняли відповідь президента як відмову. Вони зауважили, що президент України має повне право звільняти заступників голови Офісу президента — і що «сам Зеленський цим правом вже скористався, коли звільняв, наприклад, Трофімова з посади першого заступника керівника Офісу Президента України».

«Своєю ж відповіддю Зеленський поставив крапку у дискусії про його “цінності”. Він став на бік Татарова, який відмазував убивць майданівців. А також заплющив очі на те, що заступник керівника ОП – фігурант корупційної справи. Пам'ятаєте, як раніше Татаров був відмазаний від покарання за злочин, доведений детективами НАБУ? Здається, тепер немає сумнівів, за чиїм наказом було організовано незаконні рішення судів, ОГП, ДБР і СБУ, аби лише Татаров залишився непокараним. Своїм підписом Володимир Зеленський засвідчив, що його світогляд не має нічого спільного ні з цінностями нашої Революції Гідності», — резюмували в організації.

Нагадаємо, 26 березня голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін ініціював петицію з вимогою звільнити Олега Татарова з посади заступника голови Офісу президента. Менш ніж за три місяці петиція набрала 25 тисяч підписів, необхідних для розгляду президентом.

Однак у ЦПК виявили, що під петицією стоїть підпис «Biden Joe», і виключили, що це президент США чи його повний тезка. Як відомо, петицію на сайті президента можливо підписати лише після ідентифікації через електронний підпис особи або систему Bank-ID, тож 17 червня Віталій Шабунін направив заяву про злочин генеральній прокурорці Ірині Венедіктовій.

Пресслужба Офісу президента повідомила, що ОП звернувся за поясненнями до Державної служби спеціального зв’язку. Держспецзв'язку відповіла, що відбулася «цілеспрямована хакерська атака найвищого рівня складності» і що вона разом зі Службою безпеки України проводить технічний аналіз інциденту, оскільки атака схожа на кіберзлочин, який загрожує національній безпеці.

Обкладинка: Центр протидії корупції / Facebook

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Андрей
17:17 / 21.06.2022
Так зелень и есть Татаров
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду