Стартував п'ятий Освітній фест прав людини

Стартував п'ятий Освітній фест прав людини

11:35,
28 Липня 2021
1522

Стартував п'ятий Освітній фест прав людини

11:35,
28 Липня 2021
1522
Стартував п'ятий Освітній фест прав людини
Стартував п'ятий Освітній фест прав людини
Найбільша правозахисна подія літа триває з 26 липня по 10 серпня.

Ювілейний п’ятий «Освітній фест прав людини» відбувається в с. Количівка (Чернігівщина) на базі Освітнього дому прав людини в Чернігові, повідомили «Детектору медіа» в пресслужбі фестивалю. Мета — привернути більше уваги до теми захисту правозахисників, журналістів і громадських активістів, які борються за демократичний вибір у своїх країнах.

Захід має шість тематичних блоків:

  • 26 – 27 липня — Захист правозахисників.
  • 28 – 30 липня — Освіта з прав людини у школах та університетах.
  • 30 липня – 2 серпня — Права людини в умовах війни.
  • 6 – 8 серпня — Підхід, заснований на правах людини.
  • 2 – 10 серпня — Міжнародна школа з прав людини для молодих активістів.
  • 26 – 6 серпня — серія онлайн-тренінгів «Якість життя хелпера — цінність для місцевої громади».

Зокрема перший день фестивалю, 26 липня, організатори присвятили революційним подіям у Білорусі 2020 року. Під час дискусій учасники обговорили, як кожен може підтримати білоруських активістів і що мають робити посадовці в Україні для становлення демократичного ладу в Білорусі.

Протягом дня відбулося три обговорення. Під час дискусії «Боротьба за демократичний вибір — правозахисники, журналісти та громадські активісти Білорусі» спікери обговорили важливість підтримки білорусів, зокрема медійної. Заступник голови Білоруської асоціації журналістів зазначив, що в Білорусі не залишилося видання, до якого не «прийшли» силовики. Не зважаючи на це, висвітлювати революційні події в вкрай важливо, адже це може убезпечити активістів від жорсткої розправи. У минулому громадський журналіст, голова правління Освітнього дому прав людини в Чернігові Костянтин Рєуцький запропонував білорусам переймати досвід журналістики на Донбасі, де місію повноцінних ЗМІ перебрали на себе громадські журналісти.

Зокрема під час дискусії «Внутрішня та зовнішня політика України щодо ситуації в Білорусі» заступник директора другого територіального департаменту МЗС Анатолій Соловей наголосив на підтримці білорусів у демократичних прагненнях і зазначив, що міністерство вже підготувало пакет персональних санкцій проти білоруських топчиновників.

На третій панелі обговорили документування злочинів правоохоронних органів під час мирних зібрань та в місцях несвободи. На заході також представили серію коротких роликів про важливість і способи документування злочинів силовиків проти білорусів. Спікери акцентували на важливості незалежної журналістської роботи в Білорусі.

Після дискусій відбулася кампанія з написання листів політвя’зням режиму Білорусі.

Стежити за заходами фестивалю онлайн можна за Zoom-посиланням.

«Освітній фест прав людини 2021» організований завдяки партнерству з Фондом домів прав людини, ГО  «MART»,  Українською Гельсінською спілкою з прав людини, благодійним фондом «Восток SOS», Free Belarus Center, Центром гуманістичних технологій АХАЛАР, Центром прав людини Zmina, ЦГП «Альменда», асоціацією УМДПЛ. Фінансово фестивалю підтримують МЗС Данії та Норвегії, Програма розвитку ООН в Україні, Агентство США з міжнародного розвитку USAID та посольство Чехії.

Фото: Освітній дім прав людини в Чернігові, Алесь Пілецький / Facebook

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду