Стартував «Національний проєкт: пишемо есе» громадської організації «Смарт освіта»

Стартував «Національний проєкт: пишемо есе» громадської організації «Смарт освіта»

12:29,
10 Листопада 2021
1197

Стартував «Національний проєкт: пишемо есе» громадської організації «Смарт освіта»

12:29,
10 Листопада 2021
1197
Стартував «Національний проєкт: пишемо есе» громадської організації «Смарт освіта»
Стартував «Національний проєкт: пишемо есе» громадської організації «Смарт освіта»
Мета проєкту — покращити навички учнів висловлювати свою думку на письмі через навчання вчителів провідного українського та міжнародного досвіду.

«Національний проєкт: пишемо есе» має на меті змінити підходи до навчання письма в українських школах, повідомила громадська організація «Смарт освіта».

Зазначається, що за даними Центру оцінювання якості освіти за 2019 рік, 86% українських випускників «не вміють добре сформулювати свою думку щодо того питання, яке виноситься для написання власного висловлювання на ЗНО». Зокрема, 52% випускників не навели приклад з літератури чи інших видів мистецтва, 31% — отримали 0 балів за критерієм «Аргументи», а 60% — мають серйозні порушення логічності, послідовності й несуперечливості викладу.

Найбільш ефективний спосіб вплинути на ситуацію — змінити підхід до викладання письма в школах загалом, надати вчителям знання, методики, навички й матеріали для ефективного навчання письма, вважає команда ГО «Смарт освіта» і зокрема голова правління організації Галина Титиш. Результатом проєкту мають стати напрацьовані програми навчання для майбутніх учителів і підвищення кваліфікації для педагогів, які вже працюють.

«Ми дуже хочемо навчити наших учнів уміти висловлюти свої думки на папері, критично і системно мислити, писати доброчесно й не впадати в паніку на словах "напишіть текст", — дописала Галина Титиш на своїй сторінці у фейсбуку. — Я мрію, аби наші діти вміли добре писати есе, а вчителі вміли їх цього навчити».

Проєкт відбудеться в три етапи. Спочатку — підготовка тренерів на національному рівні за менторства Ольги Брюховецької (кандидатка філософських наук, старша викладачка кафедри культурології Національного університету «Києво-Могилянська академія»), Марії Титаренко (кандидатка наук із соціальних комунікацій, доцентка Школи журналістики та комунікацій УКУ, членкиня PEN Ukraine та Fulbright Ukraine), Ігоря Хворостяного (радник з питань мови проєкту «Навчаємось разом», автор підручників, посібників й онлайн-курсів з української мови та літератури, кандидат філологічних наук), Тані Стус (письменниця та методистка лабораторії дитячого читання МАН).

На другому етапі команда тренерів навчатиметься на міжнародному рівні в рамках National Writing Project (США) — організації з 47-річним досвідом дослідження інструментів і методів письма, підготовки програм підвищення кваліфікації вчителів, стандартів і критеріїв оцінювання у Сполучених Штатах.

Фінальний етап — розробка тренерами навчальних програм для підготовки і підвищення кваліфікації вчителів, навчальних матеріалів, методичних рекомендацій, критеріїв оцінювання. Ці програми будуть впроваджуватися у вишах та ІППО для навчання і підвищення кваліфікації педагогів, а школи отримають доступ до напрацьованих інструментів і методик.

Повідомляється, що тренери з вересня почали проходити підготовку, яка триватиме рік. Це працівники трьох українських університетів (Київський університет імені Бориса Грінченка, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Донбаський державний педагогічний університет), Житомирського обласного інституту післядипломної освіти, вчителі-практики з українських шкіл, а також журналісти медіа про освіту «НУШ», на якому опублікують напрацьовані тренерами продукти.

Проєкт відбувається за підтримки компанії Grammarly.

Нагадаємо, керівниця ГО «Смарт освіта» Галина Титиш розповіла «Детектору медіа», що підштовхнуло її піти з журналістики й посади редакторки «Української правди. Життя» і вже понад п’ять років працювати заради розвитку освіти і просування реформи Нової української школи.

Зображення: «Смарт освіта»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Теги:
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду