«Використання іноземних військ проти власного народу — неприпустимо» — Центр громадянських свобод

«Використання іноземних військ проти власного народу — неприпустимо» — Центр громадянських свобод

14:47,
6 Січня 2022
2949

«Використання іноземних військ проти власного народу — неприпустимо» — Центр громадянських свобод

14:47,
6 Січня 2022
2949
«Використання іноземних військ проти власного народу — неприпустимо» — Центр громадянських свобод
«Використання іноземних військ проти власного народу — неприпустимо» — Центр громадянських свобод
Правозахисники зауважили, що міжнародним організаціям слід вимагати від влади Казахстану інформацію про постраждалих під час протестів, дотримання їхніх прав і розблокування засобів зв’язку.

Українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод» опублікувала на сайті позицію щодо подій у Казахстані та заяви про введення військ країн-учасниць Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

У «ЦГС» зауважили, що президент Казахстану Касим-Жомарта Токаєв порушив присягу, умисно інтерпретувавши внутрішню кризу в країні як зовнішню агресію і запросивши для придушення протестів військовий блок Організації договору про колективну безпеку (Ташкентський договір, переформатований у військово-політичну організацію; країни-учасниці: Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан — «ДМ»). Стаття 5 Статуту ОДКБ забороняє втручатися у справи, які потрапляють під національну юрисдикцію країн-членів, відзначили в Центрі.

«Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, який виконує роль голови Ради колективної безпеки ОДКБ, сам у свій час прийшов до влади внаслідок масових протестів і повинен розуміти, що використання іноземних військ проти власного народу неприпустимо», — вважають правозахисники.

У «Центрі громадянських свобод» сказали, що міжнародні організації мають звернутися до влади Казахстану із вимогою оприлюднити точну кількість загиблих, поранених та затриманих, а також забезпечити дотримання їхніх прав, розблокувати доступ до засобів зв’язку, у тому числі інтернету, гарантувати безпеку роботи іноземним журналістам та відправити в країну міжнародні правозахисні місії. Своєю чергою, згідно з позицією «ЦГС», влада Казахстану зобов’язана гарантувати безпеку виключно в рамках взятих на себе міжнародних зобов’язань у галузі прав людини. «Ці події ще раз підтвердили, що авторитарні режими несуть загрозу стабільності, миру і безпеці, а найкращими ліками є послідовний розвиток демократії та повага до гідності та прав своїх громадян», — резюмували правозахисники.

Нагадаємо, з 2 січня у Казахстані тривають протести через підвищення вартості палива вдвічі. Тисячі людей вийшли на мітинги з вимогами, зокрема відставки керівництва держави. 5 січня президент Касим-Жомарта Токаєв відправив уряд у відставку, але протести на цьому не зупинились, а навпаки посилилися. Відбуваються сутички з правоохоронцями, влада заявила про сотні затриманих і постраждалих.

У країні вимкнули інтернет, не працюють сайти великих ЗМІ. Протестувальники захопили та підпалили низку адміністративних будівель, зокрема, представництво президента в місті Алмати. У кількох регіонах оголошено надзвичайний стан. 5 січня в місті Алмати розпочалась антитерористична операція. 

Прем'єр-міністр Вірменії та голова Ради колективної безпеки Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) Нікол Пашинян повідомив, що країни, як входять до цього об'єднання, введуть війська в Казахстан на тлі масових протестів.

Фото: Kazakhnewss / Telegram

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
КИЕВ-Свободный
15:34 / 06.01.2022
Да! Преступление! В Чечне 1994—1996 - например
Марат
15:27 / 06.01.2022
Ответ Киеву....еще какое преступление , только стараются молчать и считают , и вдалбывают народу , что Россия напала. И не хотят признать , что это гражданская война .
Киев
15:14 / 06.01.2022
А применение собственной армии против собственного народа разве не преступление?! Почему же «Центр громадянських свобод» не говорит об этом? Или они озвучивают только то, за что заплатили!?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду