Лідери громадських організацій про цілі на 2022 рік. Частина перша

Лідери громадських організацій про цілі на 2022 рік. Частина перша

11:00,
20 Січня 2022
10561

Лідери громадських організацій про цілі на 2022 рік. Частина перша

11:00,
20 Січня 2022
10561
Лідери громадських організацій про цілі на 2022 рік. Частина перша
Лідери громадських організацій про цілі на 2022 рік. Частина перша
Організації на варті боротьби з корупцією, захисту економіки та виборчої системи, прав і здоров’я людей — старих і малих, популяризації науки та критичного мислення. І не тільки.

Підсумки року підбито, й «Детектор медіа» звернувся до громадських, правозахисних, благодійних і волонтерських організацій, спілок, фондів, ініціатив, аналітичних центрів (трьома словами — організацій громадянського суспільства) з одним запитанням: Яку основну ціль ви ставите своїй організації на 2022 рік? Публікуємо коментарі керівників і керівниць ініціатив у двох частинах матеріалу.

 

Ольга Айвазовська, голова правління громадської організації «Громадянська мережа Опора»:

— «Опора» буде працювати над тим, щоб Виборчий кодекс зазнав якісних змін. Ми вивчили уроки місцевих виборів. Агітація і робота медіа, фінансування кампаній та гарантії захисту прав і свобод мають бути оновлені та враховувати думку зацікавлених сторін, а також захищати публічний інтерес, чесні й вільні вибори. Наша амбіція також отримати новий закон про партії, які стануть сучаснішими та з реальними механізмами внутрішньопартійної демократії. А ще «Опора» працює над тим, щоби стати повноцінним аналітичним центром, але зі збереженими та примноженими навичками громадського контролю. Ми також виходимо на міжнародний рівень, оскільки маємо чим ділитися не лише з країнами-сусідами, а й далеко поза нашим регіоном.

Віталій Шабунін, голова правління громадської організації «Центр протидії корупції»:

— Головні завдання ЦПК на 2022 рік:

  1. реалізація судової реформи;
  2. захист антикорупційної інфраструктури (чесний конкурс на директора Національного антикорупційного бюро насамперед);
  3. розгортання екологічної коаліції та антимонопольного напрямку;
  4. посилення міжнародної (санкційної) роботи.

Гліб Вишлінський, виконавчий директор громадської організації «Центр економічної стратегії»:

— Наша ціль на наступний рік — і далі захищати економіку від шкідливих та популістських рішень. Цифрами та аргументами — проти гучних заяв та «простих» рішень від політиків. І далі в наших пріоритетах — дослідження та покращення державної політики щодо макроекономічної стійкості, продуктивності економіки та людського капіталу. Ми далі будемо відстежувати хід реформ, потрібних для економічного розвитку, і гнучкість обмежень для бізнесу та громадян на тлі епідемічних загроз. У реформах ми особливо стежитимемо за діями новоствореного Бюро економічної безпеки, яке напряму впливатиме на інвестиційну привабливість країни.

Також 2022-й буде роком обговорення великих ініціатив влади, неминучих через наближення наступних виборів. Економічний паспорт українця, накопичувальна пенсійна система, податкові зміни — всі ці ініціативи потребують критичної оцінки.

Тетяна Печончик, голова правління Центру прав людини Zmina:

— Окрім зовнішніх цілей (ухвалення законів в інтересах прав людини, інформування і просвітництва у сфері прав людини, захисту тих, хто перебуває під загрозою через свою громадську чи журналістську роботу), у нас є одна велика внутрішня ціль на 2022 рік:  наростити внутрішні м’язи організації, стати стійкішими до впливу зовнішніх факторів, криз, вигорання, більше дбати про членів команди, більше операціоналізувати процеси. Словом, усе те, що називається «організаційний розвиток і самозарадність». Ми вже почали трохи працювати над цим у 2021 році, і в 2022-му ця робота буде продовжена і посилена. Наша довгострокова мета — побудувати стійку організацію, яка працюватиме однаково добре та ефективно, незалежно від зовнішніх та внутрішніх викликів, яка наближатиме нас до своєї місії: побудувати країну, де кожна людина може захистити свої права.

 

В’ячеслав Биков, виконавчий директор фонду «Таблеточки»:

Рак — перша серед хвороб, через які помирають діти в усьому світі. Це серйозний виклик для української медицини та суспільства, і він потребує комплексного і стратегічного підходу. Тому вже одинадцятий рік поспіль візія й головна мета фонду «Таблеточки» залишається незмінною: щоб жодна дитина в Україні не помирала від раку. У 2022-му нашим основним пріоритетом стане наближення висококваліфікованої медичної допомоги, найсучаснішої діагностики та технологій до дітей в регіонах України.

Завдяки грошам, зібраним на заходах у 2021 році, вже з початку 2022 року «Таблеточки» вкладатимуться в закупівлю обладнання та поліпшення інфраструктури в теперішніх та майбутніх центрах експертизи, що розвиваються в регіонах. Це реконструкції, капітальні ремонти, проєктна документація для нового будівництва тощо. Так вийде покращити якість лікування для дітей зараз і в наступні роки.

Майже половина бюджету програм допомоги піде на щоденну допомогу з найнеобхіднішим тут і зараз, на «гасіння пожеж». Щомісяця під опікою фонду 500 сімей і 21 онковідділення по всій Україні. Фонд буде забезпечувати їх ліками, витратними матеріалами, оплатою медичних процедур як у межах адресної програми, так і через системні щотижневі постачання медикаментів у дитячі онкологічні відділення по всій Україні.

Третім напрямком роботи у 2022-му буде продовження співпраці з українськими лікарями й медсестрами. Саме завдяки їм у нашій країні з’являються запит та можливості для нового обладнання, сучасних технологій, розвитку онкологічної служби. Саме медики, а не обладнання чи інфраструктура, роблять перший крок до доступності найсучаснішого лікування в Україні, а не за кордоном.

Олеся Холопік, директорка громадської організації «Центр демократії та верховенства права» (ЦЕДЕМ):

— ЦЕДЕМ надалі працюватиме над виконанням своєї місії — сприяти розвитку суспільства активних та відповідальних громадян, втілюючи наші проєкти у трьох напрямах: верховенство права, незалежні медіа та розвиток громадянського суспільства. При цьому у 2022 році ми приділятимемо ще більше уваги впливу штучного інтелекту на права людини, медіаграмотності і протидії дезінформації, покращенню правового середовища роботи організацій громадянського суспільства, зокрема, впровадженню механізму відсоткового відрахування (це коли у громадян, які працюють, є можливість перераховувати частину податків на користь громадських організацій або на благодійність).

 

Анна Орєхова й Олена Скирта, співзасновниці громадської організації Inscience:

— За 2020-2021 роки наша організація майже втричі виросла, тому в 2022 році ми ставимо кілька цілей. По-перше, сформувати сприйняття науки як драйвера пізнання себе та світу, критичного мислення, що звільняє від стереотипів, та необхідності підходу навчання протягом життя. За останні два роки світ усвідомив важливість науковців, адже саме науковці винайшли вакцини від COVID-19. У новому році для нас важливо ще більше закріпити довіру суспільства до науковців та науковиць, зробити їх популярними та відомими. Щоб через них люди могли отримувати перевірену інформацію, зокрема щодо свого здоров’я. Ми будемо робити це в проєктах #проковід, комунікаційній кампанії для людей 60+ і проєкту «Науковий метод».

По-друге, нам хочеться більше працювати з регіональною аудиторією, особливо з дітьми та підлітками. Не секрет, що в регіонах менше науково-популярних і освітніх проєктів, ніж у Києві. Тому плануємо робити офлайн-події, покази документальних відео про українських науковиць, розповідати історії успіху в науковій сфері від науковців із регіонів, щоб надихати молодих людей з усієї України займатися наукою та розвивати науковий підхід та критичне мислення.

Також плануємо розширити й закріпити співпрацю з фондами та бізнесом. Нам дуже подобається така синергія, адже вона дає організації більше можливостей — і, як результат, проєкти мають сильніший вплив на суспільство.

І, зрештою, розвивати команду — професійно та особистісно. Для нас важливе фізичне та психологічне здоров’я всієї команди. 2021 рік був складним та насиченим, частина команди працювала на межі своїх можливостей і мала мало часу для навчання. Тому цього року ми плануємо організувати умови для безперервного навчання співробітників організації, впровадити системну профілактику професійного вигорання та зробити більш регулярною систему зворотного зв’язку між членкинями та членами команди.

 

Денис Савченко, координатор громадської організації «КримSOS»:

— Окупація Криму з кожним роком створює все більшу прірву між мешканцями півострова та материкової частини України. Водночас порушень прав людини в Криму більшає, вони стають грубішими. Саме ці тенденції лягають в основу планування роботи нашої організації на 2022 рік.

Основною цілю на 2022 рік для «КримSOS» є зміцнення зв’язку між постраждалими людьми й українською державою, а також боротьба з негативними наслідками окупації Криму. У 2021 році був створений потужний фундамент, на основі якого ми хочемо розгорнути нашу поточну роботу. Йдеться насамперед про запуск «Кримської платформи», ухвалення «Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», а також «Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження середньострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2024 року».

Використовуючи ці документи й ініціативи, ГО «КримSOS» будуватиме адвокаційну роботу на національному та міжнародному рівнях, втілюватиме програми прямої допомоги постраждалим та підтримуватиме соціально корисні ініціативи як на материковій Україні, так і в Криму. Для нас важливо продовжувати надавати юридичну, психологічну й термінову матеріальну допомогу, створювати аналітичні та моніторингові матеріали та сприяти інституційному розвитку соціальних ініціатив та організацій. Окремим фокусом для нашої організації є просвітництво та підтримка свободи слова через взаємодію із кримськими (і не тільки) медіа.

 

Варвара Тертична, співзасновниця та операційна менеджерка благодійного фонду «Старенькі»:

— Цього року наша давня мрія нарешті стає реальністю: ми давно прагнули допомагати і в невеликих містах. Адже там самотні старенькі часто зовсім обділені увагою. Тепер у нас є чіткий план, як і з ким у партнерстві ми будемо це робити.

Географічно плануємо охопити вдвічі більше міст у різних областях України. Але що більше самотніх стареньких ми хочемо підтримати, то більше грошей потрібно на закупівлю продуктової допомоги. Для цього потрібно більше пожертв. Для вагомого зростання обсягів допомоги необхідне й розширення команди: шукаємо волонтера-дизайнера, координаторів волонтерів у Києві та Дніпрі, постійних волонтерів у цих двох містах.

Розуміємо, що всіх самотніх стареньких не зможемо обігріти увагою. І збираємося більш креативно / комплексно подумати над можливим розв’язанням проблеми самотності літніх людей, їхнього виключення з контексту сучасного життя. Мріємо співпрацювати зі школами, аби діти піклувалися про людей елегантного віку, робили для них івенти, спілкувалися — й таким чином бачили реальність, думали та діяли інакше.

Саме тому ми прагнемо залучати ще більше людей. Кожен наш волонтер каже, що поїздки до бабусь та дідусів змінили його ставлення до життя. Що більше людей допомагає стареньким, то більше старенькі допомагають і цим людям. Як мінімум, надихають свідомо спланувати власну щасливу старість.

 

Марія Павлічук, виконавча директорка громадської організації «ДжуніорЗ»:

— Ціль команди — насамперед не втратити головний набуток 2021 року — нову модельну програму з фізичної культури для учнів 5–6 класів. У 2022 році «Нова українська школа» у всіх школах перейде у п’ятий клас. На кожному уроці фізкультури діти отримають вибір із кількох видів спорту. Тому ми зосередимося на двох напрямах. Перший — адвокація закупівлі нового спортивного інвентарю у школи, без якого буде неможливо впровадити програму. Другий напрям — створення шкільних ліг, що підсилить зацікавлення дітей у шкільному спорті. Адже прості тренування дуже швидко стають нудними, якщо дитина на них не готується до змагань.

 

Ольга Лимар, виконавча директорка громадської спілки «Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ»:

— Мета Коаліції РПР залишається незмінною: об’єднання громадянського суспільства для впровадження реформ в Україні. Наступного року ми би хотіли розвивати напрацьовані механізми діалогу та співпраці з владою, продовжувати адвокацію основних рекомендацій для впровадження реформ, посилювати консолідацію організацій громадянського суспільства.

Іван Вербицький, директор аналітичного центру Cedos:

— Наша ключова ціль — зробити взаємодію з партнерами ще кращою. Як аналітичний і дослідницький центр, Cedos не лише робить власні проєкти, але й радо будує партнерство й надає послуги з проведення досліджень, підготовки аналітики, навчання і консультування у сферах нашої експертизи. У новому році хочемо ще більше, якісніше й екологічніше допомагати партнерам досягати прогресивних цілей за допомогою нашої крафтової аналітики.

Хочемо також приносити ще більше користі нашій спільноті. У 2021 році ми відкрили можливість робити пожертви на роботу Cedos. Вдячні тим, хто підтримує нас, мотивує іти далі до наших цілей. Ми шукаємо системні, структурні причини соціальних проблем, аналізуємо їх і шукаємо розв’язання, які працюють на соціальний розвиток України. Маємо ціль, щоб у 2022 році все більше людей були разом із нами й нашими цінностями — людяністю і солідарністю.

У другій частині матеріалу читайте цілі громадських організацій «Рух Чесно», «Екодія», «Смарт освіта», «Жіночий ветеранський рух», «Єдина планета», «Боротьба за права», «Центр громадянських свобод», «Трудові ініціативи», «УНЦПД», ІСАР «Єднання», благодійної платформи dobro.ua, громадської спілки «Українська мережа за права дитини», проєкту «Донор UA».

Фото: Facebook, надані спікер(к)ами

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду