Коаліція РПР закликала Міносвіти визнати вибори президента Києво-Могилянської академії

Коаліція РПР закликала Міносвіти визнати вибори президента Києво-Могилянської академії

15:45,
3 Лютого 2022
1325

Коаліція РПР закликала Міносвіти визнати вибори президента Києво-Могилянської академії

15:45,
3 Лютого 2022
1325
Коаліція РПР закликала Міносвіти визнати вибори президента Києво-Могилянської академії
Коаліція РПР закликала Міносвіти визнати вибори президента Києво-Могилянської академії
Громадська спілка та спільнота вишу вимагають у міністерства якнайшвидше завершити всі процедури та укласти контракт із Сергієм Квітом.

Заяву оприлюднила громадська спілка «Коаліція Реанімаційний пакет реформ» на сайті. Підписанти назвали втручанням в університетське самоврядування відмову Міністерства освіти та науки України визнавати вибори керівника Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА), які відбулися 27 січня.

Зазначається, що виборча комісія одностайно та відповідно до Закону України «Про вищу освіту» оголосила про обрання керівником Сергія Квіта, а рішення комісії підтримали спостерігачі та інші кандидати. З вимогою не затягувати з призначенням переможця в МОН уже звернулися Оргкомітет з виборів президента, Вчена рада і Наукова рада вишу, Конференція студентів та інші студентські організації НаУКМА, Асоціація випускників, а також спільнота «Могилянки».

«Ми переконані, що Міністерство освіти та науки не має жодних законних підстав не призначати новим президентом НаУКМА Сергія Квіта. Коаліція РПР з тривогою спостерігає за спробою МОН порушити університетську автономію та вимушена констатувати, що подібні постійні випадки є частиною нової політики чинного міністра. Демократія не може бути контрольованою вона або є, або її немає», — заявила Коаліція РПР.    

У заяві нагадали про участь студентів і викладачів вишу в Євромайдані. «Ми віримо, що лютий 2022 року, якщо це буде потрібно, знову стане тим моментом, коли всі представники та друзі Києво-Могилянської академії зможуть відстояти своє законне право на вибір», — йдеться в заяві. 

Заява Коаліції РПР вийшла після коментаря міністра освіти Сергія Шкарлета «Укрінформу». Посилаючись на одного зі спостерігачів, він сказав, що міністерство не може визнати вибори, проведені з порушеннями, та висловив намір оголосити повторний конкурс. Наразі, за його словами, обов’язки президента НаУКМА виконуватиме Денис Азаров.

Як писала «Українська правда», 27 січня під час виборів президента Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА) на дільницю увірвалася група людей у масках та викрала скриньку з бюлетенями, а другу скриньку облили рідиною, схожою на зеленку. Приїхала поліція, пізніше вона знайшла викрадену скриню.

За посаду президента НаУКМА змагалися два кандидати: Сергій Квіт та Олександра Гуменна. За словами Сергія Шкарлета, кандидатка теж повідомила про порушення процедури виборів. 

На фейсбук-сторінці НаУКМА повідомили, що студенти збираються на протест, а 4 лютого спільнота вишу вийде під Кабмін на акцію «Міністр тимчасовий, Могилянка — вічна!». 

Нагадаємо, у громадську спілку «Коаліція Реанімаційний пакет реформ» входять 26 громадських організацій.

Зображення: Коаліція РПР

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду