Десять кроків для посилення безпеки України на тлі загрози російської агресії

Десять кроків для посилення безпеки України на тлі загрози російської агресії

13:00,
5 Лютого 2022
1853

Десять кроків для посилення безпеки України на тлі загрози російської агресії

13:00,
5 Лютого 2022
1853
Десять кроків для посилення безпеки України на тлі загрози російської агресії
Десять кроків для посилення безпеки України на тлі загрози російської агресії
Про важливість можливих санкцій «із масштабними наслідками», дорогий шлях до енергетичної незалежності та кібербезпеки, а також захист демократії, бо вона — «найбільша загроза для Кремля».

У цей час понад сто тисяч російських військових перебувають поруч з українським кордоном. І вже декілька місяців Кремль загострює відносини одночасно з Києвом, США, Євросоюзом і НАТО. На тлі цього українські та міжнародні експерти під час онлайн-дискусії Трансатлантичної робочої групи «Як посилити безпеку України? Армія, енергетика, кіберпростір» обговорили можливі відповіді Заходу на російську загрозу, а також дії для зміцнення обороноздатності України. За підсумками розмови можна виділити десять кроків і ключові цитати щодо них.

  1. Скоординована міжнародна підтримка України з боку ключових партнерів. «Вирішальну роль у згуртуванні підтримки України відіграє адміністрація Байдена, а також НАТО і його генеральний секретар Столтенберг, Євросоюз, які нещодавно оголосили про критичну додаткову допомогу Україні. Думаю, це важливо не лише для військової безпеки, а і для зміцнення внутрішньої стійкості України», — сказав Джонатан Кац, старший науковий співробітник Фонду Маршалла Сполучених Штатів.
  2. Новий пакет жорстких санкцій США проти Росії. «Немає сумнівів у тому, що Сполучені Штати та наші Трансатлантичні партнери дуже серйозно ставляться до російського вторгнення, як із боку дипломатії, так і з боку стримування — готуючись відповісти Росії тим, що Білий дім називає масштабними наслідками та серйозними економічними витратами в разі її вторгнення в Україну», — сказав Орест Дейчаківський, колишній старший радник Гельсінської комісії.
  3. Посилення оборонної підтримки та інформаційної безпеки України. «Уряд США докладає всіх зусиль для зміцнення стійкості безпеки України перед російською агресією, надає більше військової техніки та іншої оборонної підтримки, підтримує кібербезпеку, розвідку, протидію саботажу та підривній діяльності, боротьбу з дезінформацією», — додав Орест Дейчаківський.
  4. Персональні санкції проти керівництва Росії.
  5. Розширення військової присутності НАТО в країнах Балтії та Польщі.
  6. Чіткі перспективи членства в НАТО для України за умови проведення ключових реформ. «Міжнародна спільнота має ухвалити законодавство, яке передбачатиме сильні персональні санкції проти керівництва Росії, її оборонного та банківського секторів, газопроводу “Північний потік-2”. У разі подальшої агресії західні партнери також мусять значно збільшити допомогу Україні у сферах оборони та кібербезпеки… Крім того, дуже важливо, щоби НАТО розширило свою військову присутність у країнах Балтії та Польщі й запропонувала Україні чіткі перспективи членства за умови проведення відчутних реформ», — сказала Олена Прокопенко, позаштатна наукова співробітниця Фонду Маршалла Сполучених Штатів Америки.
  7. Більше озброєння для України. «Важливі зенітні, протиракетні та протикорабельні системи, оскільки вони можуть стати ключовими елементами для захисту від нового військового нападу Росії на Україну», — сказав Єгор Чернєв, народний депутат від партії «Слуга народу» і голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО.
  8. Жодних серйозних поступок Росії до деескалації конфлікту. «На поточних переговорах між Вашингтоном і Москвою не має бути жодних серйозних рішень у рамках переговорів, поки Росія не продемонструє відчутну деескалацію вздовж українського та російського кордону… [включаючи] інші види російських атак проти України», — сказала політична аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Марія Золкінка. «Західні партнери мають зберігати тверду дипломатичну позицію та не приймати жодних російських ультиматумів щодо членства України в НАТО. Рух України в НАТО — це рішення лише членів Альянсу та України», — додав Єгор Чернєв.
  9. Україна має приєднатися до єдиної європейської електроенергетичної системи для енергетичної незалежності від Росії. «Україна планує приєднатися до єдиної європейської електроенергетичної системи. Крім того, просуваються програми декарбонізації та “зеленої” енергетики. Але ці декларації разом із термінами виконання треба включити до офіційних документів. Потрібні величезні інвестиції, щоби втілити це в життя. Слід вивчити досвід США в галузі видобутку газу та створення енергетичної стійкості, а також впроваджувати ефективніші підходи до енергозбереження за допомогою нових технологій», — сказала Олена Павленко, президентка громадської організації DiXi Group.
  10. Подальша підтримка демократичних реформ в Україні з боку НАТО та ЄС. «Важливе завдання НАТО та ЄС — надалі підтримувати українську демократію, тому що демократія — найбільша загроза для Кремля», — сказав Бруно Лете, співробітник Фонду Маршалла в Бельгії.

Трансатлантична робоча група (TTFU) створена в жовтні 2018 року Німецьким Фондом Маршалла США та Коаліцією «Реанімаційний Пакет Реформ» за підтримки організацій громадянського суспільства України. Основний фокус робочої групи — забезпечити платформу для посилення взаємодії між США, Європою та Україною, а також обміну інформацією між політиками, лідерами думок і громадськими організаціями щодо політичних, економічних і безпекових проблем, які впливають на Україну, її демократичний транзит і взаємодію із західними партнерами.

З огляду на стан глобальних, регіональних та внутрішніх викликів, включаючи COVID-19, з якими стикаються США, Європа та Україна, місія TTFU є як ніколи важливою для зміцнення трансатлантичного партнерства з Україною та регіоном, які продовжують протистояти загрозам та ворожій діяльності з боку президента Росії Володимира Путіна.

Проєкт підтримується Чорноморським трастом регіонального співробітництва (the Black Sea Trust for Regional Cooperation), який є проєктом Фонду Маршалла Сполучених Штатів (German Marshall Fund).

Адріян Кармазин, експерт з комунікацій та медіа Трансатлантичної робочої групи

Обкладинка: Коаліція РПР

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду