Стартувала ініціатива «Рятуємо природу у дні війни разом»

Стартувала ініціатива «Рятуємо природу у дні війни разом»

18:35,
24 Березня 2022
1932

Стартувала ініціатива «Рятуємо природу у дні війни разом»

18:35,
24 Березня 2022
1932
Стартувала ініціатива «Рятуємо природу у дні війни разом»
Стартувала ініціатива «Рятуємо природу у дні війни разом»
Природозахисники збирають кошти, щоб зберегти екосистеми на тимчасово окупованих територіях і не дозволити загарбникам скористатися природними ресурсами, як це сталося в Криму.

Ініціативу «Рятуємо природу у дні війни разом» запустила громадська організація «Українська природоохоронна група», яка наразі працює цілодобово для захисту природно-заповідних територій в Україні та їхніх працівників. Зокрема, ініціатива збирає кошти та направляє тим, хто їх потребує найбільше.

За даними природозахисників, 44% найцінніших природних територій України охоплені війною. Відповідно до розрахунків «Української природоохоронної групи», загальна площа лісів, що опинилась у зоні бойових дій, під тимчасовим контролем російських загарбників або яка є недоступною для України, становить понад 3 мільйони гектарів —  приблизно 22% усіх лісових територій України. Всього в зонах активних бойових дій, окупації та гуманітарної кризи опинились третина заповідних територій та об’єктів, в тому числі два біосферні заповідники. Національні парки та заповідники не можуть отримати допомогу держави та повністю втратили кошти, які щороку отримували з туризму.

«Враховуючи варварський характер дій російських загарбників, за будь-якої нагоди ресурси, доступні ворогу, будуть вивезені або знищені. Знаючи досвід Криму, немає сумніву, що за час окупації цілком може розпочатись варварське освоєння або пряме знищення природних ресурсів», — пишуть в УПОГ.

Ініціатива «Рятуємо природу у дні війни разом» спрямована на:

  • закупку кормів та ліків для тварин у зоопарках та вольєрах заповідників, евакуацію тварин, переобладнання вольєрів тощо;
  • здійснення можливих заходів для збереження найцінніших природних екосистем чи об’єктів;
  • відновлення порушеної війною критичної інфраструктури природно-заповідних територій;
  • допомогу працівникам природно-заповідних територій, які втратили свої домівки, перебувають у зоні активних бойових дій, потребують їжі, води, ліків тощо;
  • адаптацію та переобладнання інфраструктури до військових умов;
  • підтримання елементарної життєдіяльності заповідних установ.

Тетяна Шаміна, комунікаційниця «Української природоохоронної групи», розповіла «Детектору медіа», що оскільки ситуація катастрофічна, немає визначеної суми коштів, яку планують зібрати. За словами комунікаційниці УПОГ, проблема полягає в тому, що держава не може пересилати гроші на тимчасово окуповану територію, тому співробітники закладів і тварини можуть померти з голоду.

«На Асканію-Нова, приміром, щодня потрібно 9000 гривень лише на корми для тварин. А для заповідника "Єланецький степ" лише на огорожу для бізонів треба 2 мільйони гривень. Тому важко сказати про конкретну суму», — говорить Тетяна Шаміна.

Натомість громадянське суспільство може переслати кошти, тому «Українська природоохоронна група» співпрацює з Міндовкілля, щоб визначити, кому допомога потрібна найбільше, і перерозподілити кошти. «Ми плануємо підтримувати цю кампанію до моменту, коли держава знову зможе опікуватись кожним із заповідників», — каже Тетяна Шаміна.

Команда УПОГ уже поширила інформацію про ініціативу своїми каналами і тепер покладається на журналістів, говорить Тетяна Шаміна. «Закликаємо журналістів та простих громадян поширювати дописи та новини про нашу ініціативу: що більше людей дізнаються про проблему, тим більше в нас шансів врятувати людей і тварин на тимчасово окупованих територіях, які через російську окупацію залишилися без будь-якої державної підтримки», — додала вона.

Фото, інфографіка УПОГ

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду