Частина Комітетів Ради не повідомляє про свої засідання та приховує протоколи - ОПОРА

Частина Комітетів Ради не повідомляє про свої засідання та приховує протоколи - ОПОРА

13:34,
5 Листопада 2013
3417

Частина Комітетів Ради не повідомляє про свої засідання та приховує протоколи - ОПОРА

13:34,
5 Листопада 2013
3417
Частина Комітетів Ради не повідомляє про свої засідання та приховує протоколи - ОПОРА
Частина Комітетів Ради не повідомляє про свої засідання та приховує протоколи - ОПОРА

За дві парламентські сесії 26 комітетів ВР провели 293 засідання - з них, майже чверть, а саме 71 засідання (24,4 %) відбулися без анонсу чи були перенесені. Представники трьох комітетів відмовилися надати ОПОРІ протоколи своїх засідань, що є грубим порушенням Закону «Про доступ до публічної інформації». Про це повідомляє Громадська мережа ОПОРА за результатами власного дослідження.

 

Відмовляються надати протоколи своїх засідань Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, Комітет з питань бюджету та Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради, стверджують громадські активісти. Наразі ОПОРА готує позовні заяви до суду аби забезпечити право громадян на інформацію про роботу органу влади.

 

Громадянська мережа ОПОРА дослідила питання плановості роботи комітетів Верховної Ради та дійшла до висновку, що частина комітетів не попереджає громадськість про свої робочі плани, регулярно та без попередження переносячи заплановані засідання на інший час.

 

У Законі «Про комітети Верховної Ради України» вказано, що депутати повинні організовувати свою діяльність у комітетах за принципом плановості. Згідно ч.3 ст.41 профільного Закону, планування роботи комітетів, яке включає визначення основних заходів, термінів їх виконання та відповідальних осіб, відбувається на кожну чергову сесію Верховної Ради України. Більше того, саме план роботи є підставою для скликання чергового засідання комітету його головою. Теоретичним винятком з цього правила є можливість проведення засідання на вимогу не менше третини членів комітету.

 

ОПОРА порівняла вказаний у протоколах час проведення засідань з анонсованими на сайті ВР датами. Таким чином, організація визначила рівень плановості роботи 26 комітетів.

 

Рекордсменом у частині непублічності є Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій. За весь час своєї діяльності орган влади провів лише три засідання, про жодне з яких належним чином не повідомивши громадськість. На другому місці Комітет з питань культури і духовності: шість засідань, п'ять  з яких зібрали без попереднього оголошення. Анонси неодноразово вводили в оману журналістів та представників громадськості. На сайті Верховної Ради розміщено інформацію про вісім засідань, 63 % з яких були без попередження перенесені на інший час. Ще два засідання Комітету не відбулися через відсутність кворуму.

 

Без попереднього повідомлення відбулося 56 % засідань Комітету з питань верховенства права та правосуддя. На сайті Верховної Ради анонсували проведення шести робочих зустрічей органу влади. Однак, на практиці, Комітет засідав дев'ять разів, чотири з яких відбулися відповідно до анонсу. Ще п'ять засідань Комітет провів без оголошення.

 

Решта комітетів Верховної Ради без оголошення часу та місця проведення організували від 5 до 50 % своїх засідань. Найкращий показник дотримання плановості роботи у Комітету з питань соціальної політики та праці. Всього цей орган влади провів 15 засідань, про час, дату та місце проведення 14 з яких було попередньо оголошено.

 

З дослідження ОПОРИ видно, що більшість комітетів не вважають за потрібне повідомляти громадськість про плани своєї роботи. Це є грубим порушенням вимог Закону «Про доступ до публічної інформації», який передбачає обов'язок органів влади оприлюднювати інформацію про свої засідання, плани проведення та їх порядок денний.

 

Як повідомляла «Детектор медіа»,  з  29 комітетів Верховної Ради України лише три оприлюднюють на своїх сайтах більш як 50% публічної інформації. Про це свідчать результати дослідження, здійсненого Громадянською мережею ОПОРА.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду