Шабунін розкритикував запропоновані Порошенком зміни до е-декларування, за якими звітуватимуть ГО

Шабунін розкритикував запропоновані Порошенком зміни до е-декларування, за якими звітуватимуть ГО

17:50,
8 Липня 2017
2620

Шабунін розкритикував запропоновані Порошенком зміни до е-декларування, за якими звітуватимуть ГО

17:50,
8 Липня 2017
2620
Шабунін розкритикував запропоновані Порошенком зміни до е-декларування, за якими звітуватимуть ГО
Шабунін розкритикував запропоновані Порошенком зміни до е-декларування, за якими звітуватимуть ГО
Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що Президент Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради України проекти законів «Про внесення змін до Податкового кодексу» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги» у неприйнятній редакції, оскільки «запропоновані норми запроваджують додаткову форму податкового звітування для ГО і дають фіскалам повний ручний контроль за діяльністю неприбуткових організацій».

Про це Віталій Шабунін написав у своїму блозі на «Українській правді».

За його словами, 7 липня відбулась організована Банковою «спонтанна зустріч» Президента України Петра Порошенка із керівниками громадських організацій.

«Президент хотів при нас підписати ці зміни до податкового законодавства і подати їх у вівторок до Парламенту, щоб токсичне для влади питання про "тиск на ГО" не звучало під час Саміту Україна-ЄС, запланованого на 11-12 липня. Редакція законопроекту, яку побачили всі присутні, була неприйятною, оскільки запропоновані норми запроваджують додаткову форму податкового звітування для ГО і дають фіскалам повний ручний контроль за діяльністю неприбуткових організацій», - написав Шабунін.

За його словами, додаткова податкова звітність для ГО не є проблемою: «Доброчесні організації готові показати, звідки отримують кошти і куди їх витрачають. Щоправда, Президент хоче бачити звіти тільки тих організацій, які отримують міжнародні гранти або бюджетні кошти».

При цьому Шабунін стверджує, що, за проектами, «санкція для ГО за невиконання "норм Порошенка" настає не тільки за те, що звіт не поданий вчасно, а за те, що податкова його вчасно не опублікувала на своєму сайті».

Глава Центру протидії корупції також заяляє, що крім ГО, додаткові звіти подаватимуть також експерти та спеціалісти, які залучаються громадськими організаціями та є ФОПами.

«Вони змушені будуть публічно показати не тільки доходи, отримані від донорів, реципієнтів та бенефіціарів міжнародних грантів, але і всі витрати на користь третіх осіб, чого не роблять навіть чиновники в е-деклараціях. Президент, фактично, зобов'язує ФОП, що співпрацює з громадською організацією, публічно звітувати про особисті витрати: від кави до медичної допомоги. Більше того, подання недостовірної інформації в такому звіті каратиметься скасуванням права платити єдиний податок», - зазначає Віталій Шабунін.

Він вважає, що ці новації виправдані тільки, якщо звітуватимуть політичні партії та всі неприбуткові організації.

«Ці та інші правки ми сьогодні запропонували команді Президента. Публікуємо повний текст проекту змін від АП і наші правки до нього, бо вважаємо, що подавати текст законопроекту без них є неприйнятним і голосувати за нього в залі без змін є неприпустимим», - написав Віталій Шабунін.

Він також критикує наміри Банкової подати західним партнерам законопроект Президента як «компроміс», погоджений із громадськістю.

«Хоча компромісу не було: робоча група за участі громадських активістів, анонсована Президентом після ухвалення "правок Чорновол", не була створена, а текст пропонованих змін ми отримали вже на зустрічі, на якій їх планували "благословіть і підписать". Це – стиль спілкування Президента з громадським суспільством. І правда – яка може бути дискусія з приводу підзвітності громадських організацій, хто проти? Порошенку потрібно показати партнерам фото з активістами за круглим столом, що імітує дискусію, якої насправді не існує, хоча "правки Президента" торкаються всіх дієвих організацій, фондів, волонтерів, всього третього сектора, що працює в білу, а не в тіні. Це – розмова ультиматумів, а не компромісів», - зазначив він.

Нагадаємо, раніше прес-служба глави держави повідомила, що Президент Петро Порошенко подав на розгляд Верховної Ради України проекти законів «Про внесення змін до Податкового кодексу» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги».

Заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків повідомив, що законопроектами запропонована прозорість громадських організацій і тих фізичних осіб-підприємців, хто отримує напряму кошти донорів - міжнародну технічну допомогу. Він також підкреслив, що публічну звітність подаватимуть всі громадські організації без огляду на спеціалізацію та джерела доходів. Однак звіти стосуватимуться виключно діяльності організацій і не будуть містити інформації стосовно власності чи будь-якого майна цих організацій або їх посадових осіб.

Дмитро Шимків наголосив, що законодавча ініціатива передбачає скасування зобов’язання фізичних осіб - представників громадських організацій подавати звітність у рамках е-декларування, як передбачено законом «Про запобігання корупції».

Виконавчий директор громадської організації Transparency International Україна Ярослав Юрчишин, як повідомляє прес-служба глави держави, подякував Президенту за таку ініціативу і додав, що це був довгоочікуваний крок.

Голова Правління Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко відзначив позитивність встановлення однакових правил, незалежно від напрямку діяльності організації. 

Нагадаємо, 24 березня Верховна Рада спробувала скасувати результати голосування за закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», але їй не вистачило голосів.

Глова громадської організації «Детектор медіа» та шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважала, що Президент України Петро Порошенко мав ветувати ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» та повернути його до Верховної Ради з його пропозиціями.

25 березня Коаліція провідних неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) звернулась до президента Петра Порошенка із закликом повернути до Верховної Ради ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» для термінового повторного розгляду, включивши пропозиції виключити з нього норми, «які порушують права громадян і загрожують розвиткові демократії в Україні».

Закон було підписано Петром Порошенком 27 березня.

28 березня Міжнародна правозахисна організація Freedom House розкритикувала зміни до закону про електронне декларування в Україні. Цього ж дня Міжнародна антикорупційна мережа Transparency International та українське представництво «Transparency International Україна» закликали українську владу скасувати суперечливі зміни до Закону «Про запобігання корупції».

30 березня в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», яким подавати електронні декларації зобов’язали антикорупційних активістів.

У Міністерстві закордонних справ ФРН повідомили, що розраховують на внесення зміни до антикорупційного закону найближчим часом.

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства Йоганес Ган наголосив, що в ЄС наполягають на виправлення помилок, яких Україна припустилася при ухваленні законодавства щодо протидії корупції.

На фото - Віталій Шабунін

Фото: Андрій Дубчак, Радіо Свобода

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду