Громадськість вимагає створення в Раді комісії з розслідування нападів на активістів і журналістів

Громадськість вимагає створення в Раді комісії з розслідування нападів на активістів і журналістів

14:24,
5 Листопада 2018
1915

Громадськість вимагає створення в Раді комісії з розслідування нападів на активістів і журналістів

14:24,
5 Листопада 2018
1915
Громадськість вимагає створення в Раді комісії з розслідування нападів на активістів і журналістів
Громадськість вимагає створення в Раді комісії з розслідування нападів на активістів і журналістів
Після смерті громадської діячки та представниці Херсонської міської ради Катерини Гандзюк представники громадських, правозахисних та медійних організацій звернулися до голів депутатських фракцій Верховної Ради України з вимогою створити тимчасову слідчу комісію для розслідування нападів на громадських активістів, журналістів та політичних діячів

«Детектор медіа» публікує текст звернення повністю:

«Звернення правозахисного порядку денного до голів депутатських фракцій Верховної ради України з вимогою створити тимчасову слідчу комісію для розслідування нападів на громадських активістів, журналістів та політичних діячів

Учора, 4 листопада 2018 року, після трьох місяців боротьби за життя та 15 складних операцій у реанімації померла громадська активістка і співробітниця виконкому Херсонської міської ради Катерина Гандзюк. Її вбили. Людям, які заплатили виконавцям за те, щоб 31 липня в Херсоні на Катерину вилили літр сірчаної кислоти та вона отримала опіки близько 40% тіла, таки вдалося довести до кінця свій злочинний задум.

За місяць до смерті Катерина Гандзюк записала відеозвернення до української влади та громадськості. Вона знову підняла питання неналежного розслідування хвилі нападів на громадських активістів та політичних діячів, які протягом 2018 року відбувалися по всій країні. І поставила питання, які, на її ж думку, стали риторичними:

“Хто замовив всіх цих людей? Хто покриває замовників? Чому така кількість розслідувань саботується? Чому ми маємо терпіти, поки найактивніших з нас вбивають та калічать? Відколи це стало нормою?»

Ми вважаємо, що ці питання становлять значний суспільний інтерес та вимагаємо від голів депутатських фракцій відповідно до статті 89 Конституції України невідкладно створити тимчасову слідчу комісію Верховної ради України для розслідування нападів на громадських активістів, журналістів та політичних діячів, які мали місце в різних регіонах України протягом двох останніх років.

Ми вважаємо за необхідне допустити до участі в її засіданнях представників громадських організацій, які системно займаються цими питаннями.

Саме за діями, а не за словами, ми будемо оцінювати щирість заяв голів депутатських фракцій та інших високопосадовців щодо неминучості покарання винних у переслідуваннях громадянського суспільства.

Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що займаються вирішенням системних проблем законодавства та практики для захисту фундаментальних прав людини. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проект “Без кордонів”, Євромайдан SOS. Координацію роботи платформи здійснює Центр громадянських свобод. Контакти для зв’язку: human.rights.agenda.ua@gmail.com»

Звернення підписали:

Центр громадянських свобод
Крим-SOS
Благодійний фонд “Восток-SOS”
Медійна ініціатива з прав людини
Східноукраїнський центр громадських ініціатив
Асоціація УМДПЛ
Правозахисна Ініціатива
Український інститут з прав людини 
Гельсінська ініціатива-ХХІ
Центр інформації про права людини
Платформа прав людини
Українська Гельсінська спілка з прав людини
Луганський обласний правозахисний центр “Альтернатива”
Інститут масової інформації
ГО “Мирний Берег”
Лабораторія законодавчих ініціатив/Українська школа політичних студій
Центр протидії корупції
Експертний центр з прав людини
Тернопiльська правозахисна група
Харківська правозахисна група
Харкiвський iнститут соцiальних дослiджень 
Всеукраїнське об‘єднання «Автомайдан»
Освітній дім прав людини – Чернігів
Українська фундація правової допомоги
Харківська обласна фундація «Громадська альтернатива»
Фундація DEJURE
Дивовижні
Українська правова консультативна група 
«НГО Небайдужі»
ГО «ВГО «ОПІРОРГ»»
Ініціатива «Декларація Небайдужих»
ГО "Детектор медіа"
Регіональний центр прав людини
ГО “Вектор прав людини”
ГО “КиївПрайд”
БО “Громадський фонд “Суми”
ГО “Місто розумних”
ГО “Студентське братство Сумщини”
РНГО “Центр соціального партнерства”
ГО “Правозахист”
Коаліція громадських організацій “Тернопільський центр реформ”
ГО “Центр UA”
ГО “Центр громадського моніторингу та аналітики”
Кримська правозахисна група

 

Нагадаємо, про смерть Катерини Гандзюк стало відомо вдень 4 листопада: інформацію розповсюдили у Facebook-спільноті «Хто замовив Катю Гандзюк?», яку створили й вели друзі пані Гандзюк. Увечері 4 листопада у Києві, Херсоні, Дніпрі, Харкові та інших містах відбулися акції вшанування пам’яті загиблої громадської діячки і представниці Херсонської міської ради Катерини Гандзюк.

Фото: УНІАН

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду