Мін'юст прозвітував про виконання Стратегії з прав людини. УГСПЛ має інші дані

Мін'юст прозвітував про виконання Стратегії з прав людини. УГСПЛ має інші дані

14:18,
29 Травня 2020
2008

Мін'юст прозвітував про виконання Стратегії з прав людини. УГСПЛ має інші дані

14:18,
29 Травня 2020
2008
Мін'юст прозвітував про виконання Стратегії з прав людини. УГСПЛ має інші дані
Мін'юст прозвітував про виконання Стратегії з прав людини. УГСПЛ має інші дані
За 4 роки план втілення Стратегії вдалося реалізувати менше ніж на третину — зазначають представники Української Гельсінської спілки з прав людини. Натомість Мін’юст звітує про виконання більше половини запланованих заходів.

Національну стратегію у сфері прав людини і план її втілення до 2020 року затвердили ще в 2015 році. 26 травня відбулося обговорення імплементації та розгляд наступних кроків. Адже План дій завершиться в грудні. Стратегія ж — хоча вона і безстрокова — потребує формальних змін.

Заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць зазначила, що динаміка виконання Стратегії кардинально не змінюється понад два роки. Причин кілька: це і втрата актуальності завдань, недостатня взаємодія державних та центральних органів виконавчої влади, застарілі індикатори успішності втілення тощо.

Виконання Плану дій втілення Національної стратегії у сфері прав людини (скриншоти із презентації Мін'юсту):

Найвищі показники Мін'юст фіксує у сферах забезпечення прав участі в держуправлінні та виборах, права на справедливий суд, створення умов для свободи підприємницької діяльності, а також захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Показники виконання варіюються в межах 61–71%.

Новий План дій щодо реалізації Національної стратегії діятиме три роки. На думку Валерії Коломієць, це дозволить якісно напрацювати новий концепт стратегії разом із громадськістю, більш прогнозовано скласти сам план і зберегти актуальність заходів.

Гальмує процес реалізації Стратегії і відсутність єдиного координаційного центру. Задля вирішення проблеми законодавці планують розширити повноваження уповноваженого ВР з прав людини, говорить нардеп Тарас Тарасенко.

Основні виклики виконання Плану дій (скриншоти із презентації Мін'юсту):

Показники громадського моніторингу представив Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ.

Прогрес виконання Національної стратегії оцінювали за індикаторам дотримання прав людини, які використовуються міжнародними інститутами (зокрема, Управлінням Верховного комісару з прав людини). Джерелами для оцінювання виконання були всі офіційні документи, сайти державних органів влади, звіти Уповноваженого з прав людини тощо.

Найкраще виконано, за даними громадського моніторингу, такі пункти плану:

  • на 53% виконано план щодо захисту прав учасників АТО;
  • на 52% вдалося реалізувати захист прав внутрішньо переміщених осіб;
  • на 47% виконано заходи з протидії домашньому насильству;
  • на 39% за ці 4 роки вдалося забезпечити рівні права та можливості жінок і чоловіків;
  • рівень підвищення рівня обізнаності у сфері прав людини сягає 33%, а виконання зобов’язань щодо звільнення заручників та відновлення їх прав – 32%.

Найменш виконані завдання – у сферах протидії та попередження дискримінації, забезпечення права на охорону здоров’я, прав корінних народів і національних меншин, прав осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Показники виконання заходів Національної стратегії у сфері прав людини (інфографіка УГСПЛ): 

УГСПЛ наголошує на важливості участі громадськості в реалізації Стратегії в рамках оновленого Плану дій.

Переглянути обговорення можна тут.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду