«Ключовий виклик для мене — формування громадянського суспільства в Україні», — Денис Шмигаль

«Ключовий виклик для мене — формування громадянського суспільства в Україні», — Денис Шмигаль

15:26,
8 Липня 2020
2103

«Ключовий виклик для мене — формування громадянського суспільства в Україні», — Денис Шмигаль

15:26,
8 Липня 2020
2103
«Ключовий виклик для мене — формування громадянського суспільства в Україні», — Денис Шмигаль
«Ключовий виклик для мене — формування громадянського суспільства в Україні», — Денис Шмигаль
Прем'єрміністр пообіцяв підтримати ідею організацій громадянського суспільства створити спільну координаційну раду для формування нової Стратегії підтримки розвитку громадянського суспільства в Україні.

7 липня у Вільнюсі мала відбутися Четверта конференція з питань реформ в Україні — її анонсував Президент Володимир Зеленський ще в кінці 2019 року. Через пандемію захід не відбувся, проте символічно саме цього дня зустріч провели онлайні.

Віртуальний круглий стіл «Українські реформи: що далі?» організував британський аналітичний центр Chatham House у партнерстві з МЗС Литви та Коаліцією громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ». Захід дав можливість членам зарубіжної спільноти та українського громадянського суспільства поставити запитання очільнику українського уряду — прем'єрміністру Денису Шмигалю.

Денис Шмигаль запевнив учасників, що Україна дотримується проєвропейського вектору:  «Курс залишається незмінним. Стратегія розвитку промисловості, цифровізації, громадянського суспільства, демократичних цінностей — абсолютно ті самі параметри як для уряду Гончарука, так і для уряду, який працює сьогодні».

Очільник Кабміну наголосив, що пандемія коронавірусу надала певного імпульсу українським реформам. Денис Шмигаль зупинися на реформах економіки та промисловості, медицини та децентралізації.

Важливу роль у впровадженні реформ, за словами прем'єра, має відігравати «справжнє» громадянське суспільство: «Коли ми говоримо про реформи, запобігання корупції або нульову толерантність до корупції — це все про громадянське суспільство. Тому що не може одна людина чи десятеро людей поміняти систему цінностей і ментальність суспільства, сприйняття і взагалі відносини в суспільстві».

Денис Шмигаль звернув увагу, що саме міцний громадський сектор може протидіяти толеруванню корупції всередині суспільства: «Потрібна системна й довга робота по створенню якісного громадянського суспільства, яке буде знати чого хоче, яке буде мати такі риси як глибока самоідентичність, повага, довіра партнерів, упевненість у майбутньому».

Щодо конкретних дій із розвитку громадянського суспільства до прем'єра звернувся Максим Лациба з Українського незалежного центру політичних досліджень. Він зазначив, що в Офісі президента вже підтримали пропозицію низки ГО щодо допомоги громадськості в формуванні нової Стратегії підтримки розвитку громадянського суспільства в Україні. На запитання про готовність підтримати ініціативу Денис Шмигаль відповів ствердно і пообіцяв пришвидшити цей процес.

Нагадаємо, нещодавно в Києві презентували Карту правових реформ для громадянського суспільства — напрацювання понад 100 ГО України. Упродовж липня Карту обговорять у регіонах. За задумом авторів, рішення Карти мають лягти в основу нової Стратегії розвитку громадянського суспільства в Україні, яку зараз якраз потрібно писати на новий 5-річний термін.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду