За «карантинною статтею» українців оштрафували на 5 млн грн. Правозахисники закликали уряд переглянути покарання

18:05,
20 Серпня 2020
1719

За «карантинною статтею» українців оштрафували на 5 млн грн. Правозахисники закликали уряд переглянути покарання

18:05,
20 Серпня 2020
1719
За «карантинною статтею» українців оштрафували на 5 млн грн. Правозахисники закликали уряд переглянути покарання
Правозахисники пропонують пом'якшити санкції й оголосити «адміністративну амністію», тобто звільнити громадян від сплати штрафів, накладених судами за порушення правил карантину і несплачених на день оголошення такої амністії.

Про це пише Центр прав людини «Zmina». Пропозицію висловили автори дослідження ГО «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини».

У дослідженні йдеться, що станом на кінець червня суди країни отримали майже 15 тис. протоколів, складених за статтею «Порушення правил щодо карантину». Активно поліція штрафувала людей наприкінці березня та у квітні, одразу після запроввадження урядом обмежень.

«К травню 2020 року встановлені урядом заборони … масово не виконуються — в країні почалась «пандемія порушень» правил карантину. Поліція була не в силах відповісти на цей виклик повноцінним застосуванням адміністративних заходів впливу, і стаття 44-3 КУпАП починає застосовуватися співробітниками вибірково», — написали автори дослідження.

Правозахисники вважають, що порушення прав громадян під час притягнення їх до адмінвідповідальності за порушення карантину мали системний характер, передусім через недоліки правової конструкції статті 44-3 КУпАП та недостатню професійну підготовку поліцейських до її практичного застосування. Водночас «поліція не ввімкнула на повну потужність “конвеєр по складанню протоколів” та не вдалася до застосування масштабних адміністративних каральних практик стосовно громадян».

Дослідники з'ясували, що найбільше протоколів оформили поліціянти Дніпропетровської (2555) і Харківської областей (1704) та Києва (1590). Найменше протоколів складено правоохоронцями Миколаївської (106), Закарпатської (147) та Хмельницької (174) областей.

Нагадаємо, волонтерські, пацієнтські, правозахисні та благодійні організації розповіли, як карантин вплинув на їхню діяльність. 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду