Верховний Суд розпочав розгляд скарги Мангера на звіт Тимчасової комісії Ради щодо нападів на активістів

Верховний Суд розпочав розгляд скарги Мангера на звіт Тимчасової комісії Ради щодо нападів на активістів

18:34,
27 Серпня 2020
1872

Верховний Суд розпочав розгляд скарги Мангера на звіт Тимчасової комісії Ради щодо нападів на активістів

18:34,
27 Серпня 2020
1872
Верховний Суд розпочав розгляд скарги Мангера на звіт Тимчасової комісії Ради щодо нападів на активістів
Верховний Суд розпочав розгляд скарги Мангера на звіт Тимчасової комісії Ради щодо нападів на активістів
Позивач вважає, що Верховна Рада здійснила протиправне втручання у діяльність судових і правоохоронних органів. Він розцінює це як політичний тиск на прийняття рішень проти нього.

До Касаційного адмінсуду у складі Верховного Суду звернувся Владислав Мангер, обвинувачений в організації нападу на активістку Катерину Гандзюк, що призвів до її загибелі.

Позивач просить скасувати і визнати протиправними низку пунктів Постанови Верховної Ради від 17 червня 2020 року «Про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років». Він оскаржує додаток до неї в частині висновків щодо розслідування у кримінальній справі, зазначили на сторінці Верховного Суду на фейсбуку.

У ході засідання 26 серпня Верховний Суд виніс ухвалу про витребовування від Верховної Ради додаткових доказів — витягів з протоколів засідань комісії, у яких відображено результати голосування членів комісії щодо висновків з приводу розслідування кримінального провадження щодо позивача. У зв’язку з цим у судовому засіданні оголосили перерву до 30 вересня 2020 року.

Нагадаємо, Тимчасова слідча комісія Ради знайшла недоліки в розслідуваннях нападів на Гандзюк, Стерненка й інших активістів. Зокрема, що підозрюваного в організації вбивства, голову Херсонської облради Владислава Мангера не відсторонили від посади, а запобіжний захід — заставу — не змінили на більш суворий, всупереч заявам керівництва Офісу Генпрокурора про необхідність цього після відновлення провадження.

Як писав ДМ, Служба безпеки України 27 квітня 2020 року завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї облради Олексія Левіна в організації нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк. Активісти з ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», своєю чергою, розкритикували завершення досудового розслідування, зазначивши, що «справу злили». 

Однак 11 червня прокуратура поновила та продовжила до 29 липня 2020 року досудове розслідування в кримінальному провадженні про вбивство активістки Катерини Гандзюк. Обвинуваченому в цій справі Владиславу Мангеру вручили клопотання про зміну запобіжного заходу із застави на тримання під вартою.

16 червня Служба безпеки України затримала голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера та привезла його з Херсона до Києва. Печерський райсуд Києва взяв його під варту без права на заставу до 28 липня. Потім, 14 липня, суд продовжив до 11 вересня арешт Владислава Мангера.

25 червня 2020 року Офіс генерального прокурора знову завершив досудове розслідування щодо голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата обласної ради Олексія Левіна. 15 липня Київський апеляційний суд залишив під вартою до 24 серпня 2020 року Олексія Левіна (Москаленка).

28 липня Офіс генерального прокурора повідомив, що скерував до суду обвинувальний акт щодо Владислава Мангера й Олексія Левіна (Москаленка) за організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк.

18 серпня 2020 року відбулося підготовче засідання.

Напад на Катерину Гандзюк стався 31 липня 2018 року в Херсоні. ЇЇ облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті чого вона отримала 40% опіків шкіри. Активістку транспортували до Києва, де їй зробили понад 10 операцій. Поліція почала розслідувати напад як хуліганство. Під тиском громадськості справу перекваліфікували спочатку на «тяжкі тілесні ушкодження», згодом на «замах на вбивство». 96 днів вона боролася за життя, 4 листопада Катерина Гандзюк померла. Справу перекваліфікували на «закінчене умисне вбивство». Увечері того ж дня у Києві, Херсоні, Дніпрі, Харкові та інших містах відбулися акції вшанування пам’яті Катерини Гандзюк.

Фото: Андрій Гудзенко, LIGA.net

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду