Презентували чат-бот Fight Back для допомоги активістам і журналістам, які зазнали нападів

Презентували чат-бот Fight Back для допомоги активістам і журналістам, які зазнали нападів

12:54,
13 Листопада 2020
1793

Презентували чат-бот Fight Back для допомоги активістам і журналістам, які зазнали нападів

12:54,
13 Листопада 2020
1793
Презентували чат-бот Fight Back для допомоги активістам і журналістам, які зазнали нападів
Презентували чат-бот Fight Back для допомоги активістам і журналістам, які зазнали нападів
Як зазначили розробники, телеграм-бот дає прості інструкції, як поводитися в перші години після нападу, як контролювати дії слідчого і захищати свої права, якщо поліція не поспішає розслідувати напад.

12 листопада правозахисна організація «Центр громадянських свобод» і фундація «Відкритий діалог» провели преспрезентацію нового онлайн-інструменту для захисту прав активістів, журналістів та всіх представників громадянського суспільства, які стали жертвами нападів, погроз та інших форм переслідування через свою громадську діяльність. Спікери акцентували, що скористатися них може кожен громадянин.

Спікери наголосили, що питання нападів на представників громадянського суспільства та розслідувань цих випадків залишається вкрай гострим для України. Олександра Матвійчук, правозахисниця, голова правління «Центру громадянських свобод», зазначила, що сектор не може забезпечити кожного адвокатом, тому є потреба в механізмі, який би допоміг.

Максим Ситніков, спеціаліст з адвокації, аналітик фундації «Відкритий Діалог», розповів, що правовий телеграм-бот Fight Back (@fight_back_bot) — це покрокова інструкція для розуміння того, що потрібно робити на тому чи іншому етапі, як правильно скласти заяву і кому направити, оскаржити дії слідчих тощо.

Любов Галан, правозахисниця, співробітниця «Центру громадянських свобод», пояснила, що чат-бот поділений за хронологічною логікою. «Що треба зробити за 24 години після нападу, які основні задачі? Що ми можемо відкласти на наступні кілька днів? До чого ми можемо повертатися протягом досудового розслідування згодом? Тобто це такий шлях, який ми намагалися пройти з потерпілою чи потерпілим, для того щоб їй чи йому зрозуміти, що зробити в першу чергу», — сказала вона.

Чат-бот також допомагає вирішити основні проблеми під час слідства, названі опитаними активістами. Зокрема, вжити всіх заходів, щоб провадження відкрили, щоб зберегти доказову базу, яка впливає на успіх справи в суді, а також щоб захиститися від безініціативних слідчих і за потреби впливати на кваліфікацію справи, — додала Любов Галан.

«Правова проблема для мене — це біль, війна, і для того щоб у ній перемагати, треба бути озброєним. Цей чат-бот створений для того, щоб людина без правової освіти розуміла алгоритм і не залишала шансу правоохоронним органам, прокурорам, слідчим викривити суть справи і розповідати, що все робиться за законом», — зазначив юрист Юрій Білоус.

Це перша версія інструменту. Його планують оновлювати та доповнювати.

Нагадаємо, з початку року правозахисники зафіксували 74 випадки нападів і тиску на активістів. Рада Європи закликала боротися зі зловживанням судовими позовами проти журналістів та активістів.

Раніше у вільному доступі з'явився онлайн-курс із диджиталізації громадських організацій. Також відомо, що вже готовий прототип єдиного порталу державних конкурсів для громадських організацій.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду