«Антикорупційна рада України» вимагає перевірити мільйонні гонорари Януковича

15:47,
20 Квітня 2013
19673

«Антикорупційна рада України» вимагає перевірити мільйонні гонорари Януковича

15:47,
20 Квітня 2013
19673
«Антикорупційна рада України» вимагає перевірити мільйонні гонорари Януковича

Громадська організація «Антикорупційна рада України» закликає державні органи перевірити правдивість цифр у декларації Президента України Віктора Януковича. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

В  «Антикорупційній раді України» стверджують, що доходи Віктора Януковича викликають серйозне занепокоєння, адже вони становлять суму, що приблизно у чотири рази більша, ніж дохід президента США Барака Обами та його дружини Мішель.

 

У 2012 році чиннй Президент задекларував 774 тисячі 877 гривень зарплати, 4 мільйони 62 тисячі 437 гривень банківських відсотків та 15 мільйонів 551 тисячу гонорару за написання книги. Тобто загалом його дохід за рік становив 20 мільйонів 388 тисяч 314 гривень.

 

Занепокоєння «Антикорупційної ради України», за словами голови ГО Богдана Якимюка, викликає не тільки сума доходу, але й сам факт виплати гонорару друкарнею «Новий світ», яка у своєму статуті не має пункту «видавництво книжок.

 

«Це свідчить про те, що це є певною фіктивною справою. Ми закликаємо правоохоронні органи приділити належну увагу моніторингу декларацій вищих посадових осіб держави. І такий незалежний контроль мав би здійснюватися в Україні відповідними органами, але очевидно, що це може не відбутися, бо всі держоргани залежні від президента. Не можу собі уявити, що якийсь орган, виявивши якусь проблему чи невідповідність декларації гаранта Конституції, зміг би це оприлюднити на загал і проінформувати про це суспільство. Це не видається реальним», - каже пан Якимюк.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», в період з 2005-го по 2010 рік Віктор Янукович видав чотири книги: «Рік в опозиції. У політіці НЕ Буває залишкових перемог и поразок», «... І рік при ВЛАДІ. Від кризи - до економічного зростання», «Здолати шлях "і" Як Україні далі жити». Також у його бібліографії значиться англомовний «путівник по Україні для інвесторів» Opportunity Ukraine, написаний і виданий в 2011 році.

 

Всі перераховані вище книги виходили в різних видавництвах:  «Фоліо», «Валрус-Дизайн» і «Видавничий Дім Дмитра Бураго». При цьому, згідно з декларацією президента про доходи , в 2011 році він отримав «авторську винагороду» у розмірі 16,4 млн грн, а в 2012-му - 15,55 млн. Згідно з поясненнями прес-служби глави держави, це кошти від передачі їм майнових прав на свої твори, зокрема, на створені ним у 2005-2010 рр.. книги, а також ще ненаписані, донецькому підприємству - ТОВ «Друкарня «Новий світ».

 

Порівняльну талицю доходів опублікував сайт Радіо Свобода

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду