У Мексиці наркокартелі залякують ЗМІ розправою, яку вони вчинили над громадянською журналісткою

У Мексиці наркокартелі залякують ЗМІ розправою, яку вони вчинили над громадянською журналісткою

12:48,
26 Жовтня 2014
5610

У Мексиці наркокартелі залякують ЗМІ розправою, яку вони вчинили над громадянською журналісткою

12:48,
26 Жовтня 2014
5610
У Мексиці наркокартелі залякують ЗМІ розправою, яку вони вчинили над громадянською журналісткою
У Мексиці наркокартелі залякують ЗМІ розправою, яку вони вчинили над громадянською журналісткою

У Мексиці наркокартелі залякують медіа подробицями убивства громадської журналістки, пише кореспондент нью-йоркського Комітету захисту журналістів (CPJ) у Мексиці Давид Агрен (David Agren).

 

«Моє життя закінчується сьогодні. Не наражайте свої родини на ризик як це зробила  я. Мені дуже шкода. Моя смерть марна. Вони дійшли нашим слідом  ближче, ніж ви думаєте». Це повідомлення разом зі знімками жінки було розміщено на аккаунті сторінки @Miut3 у Twitter, зазначає пан Агрен.

 

 


 

Також у повідомленні подано фото жінки, від імені якої розміщено повідомлення, що приголомшило країну. Це лікар Марія дель Росаріо Фуентес Рубіо (María del Rosario Fuentes Rubio) з прикордонного мексиканського міста Рейноса, яка виявляла активність у соціальних мережах.

 

Звістка про її викрадення та можливе убивство викликало паніку серед тих, хто поширював у Twitter і Facebook інформацію про викрадення авто, полювання на людей та відстріли, зазначає Давид Агрен.

 

Після того, як управління генерального  прокурора штату Тамауліпас оголосило, що Фуентес зникла безвісті, її колеги вимкнули екаунт сторінки @Miut3. Вони боялися, аби злочинна група не викрала звідти інформацію, не відстежувала нові повідомлення  й не використала її мобільний телефон полонянки, що містить контактну інформацію.

 

«Її вбивством залякують громадянських журналістів» , - заявив КЗЖ репортер KGBT Action 4 News Серхіо Чапа (Sergio Chapa).

 

Натомість, хоча викрадення Фуентес було підтверджено, а загибель набула широкого розголосу, мотив злочину офіційно не пояснено.

 

Фуентес була активною у @Muit3, обравши аватар Felina (Жінка-кішка). Як свідчить мексиканський журналіст, вона щодня розповсюджувала його твіти, застосовуючи хештег #ReynosaFollow.

 

Цей хаштег мешканці міста Рейноси зазвичай використовують для повідомлень про такі події, як перестрілки та блокування  наркоділерами магістралей транспортними засобами. Інформація, зібрана користувачами Twitter з використанням  хаштегу #ReynosaFollow вирізняється точністю. Її автори знешкодили спроби  впливу на викладені ними факти та впоралися зі спамерами. «Це щира група громадянських журналістів, - вважає пан Чапа. - Вони поширюють матеріал, на основі якого випускають національні новини» . Крім того, ним користуються міжнародні медіа.

 
Штат Тамауліпас межує з Техасом і в останнє десятиліття сильно страждає  від розгулу насильства, пов'язаного з торгівлею наркотиками. За контроль над контрабандними коридорами у цьому штаті точиться боротьба між Cártel del Golfo і Los Zetas. Протистояння між ними не вщухає.

 

КЗЖ характеризує стан місцевої преси  у штаті Тамауліпас як критичний. Достовірні повідомлення там - рідкісне явище, оскільки більшість традиційніх медіа контролює організована злочинність. Як заявили медіаорганізації мексиканські репортери, в одних випадках картелі змушують журналістів писати на їхнє замовлення, а в інших - мовчати. У доповіді КЗЖ наголошувалося, що «злочинні угруповання контролюють уряд, поліцію, навіть вуличних торгівців. Медіа також під їхнім контролем». Спостерігачі стверджують, що стосовно цього існує таємна змова уряду з наркокартелями..

 

Марію дель Росаріо Фуентес Рубіо наркодилери сприймали як ворога. Репортер, знайомий з її роботою у соціальних мережах, назвав її «добре поінформованою». Порівнюючи Фуентес з колегами, він сказав, що більшість з них поширює й отримує інформацію про безпеку й злочинність «спорадично». На противагу їм Фуентес активно висвітлювала події. Число журналістів, блоґерів і стурбованих громадян, подібних до неї, невелике. Більшість вважає за краще не ризикувати.

 

«Займатися журналістикою належним чином - все рівно що грати у російську рулетку, - сказав КЗЖ інший мексиканський репортер. - Якщо ви цінуєте свою сім'ю, цінуєте своє життя, ви цього не робитимете» .

 

Авторсторінки Valor por Tamaulipas у Facebook, що публікує інформацію про тривожний стан з безпекою у штаті, сказав AP, що крім повідомлень у Twitter Фуентес раніше готувала й інші матеріали. Однак минулого року вона припинила співпрацю з міркувань безпеки. З цієї ж причини він не назвав свого прізвища.

 

Комітет захисту журналістів наводить той факт, що 2013-го у штаті розповсюджувалися листівки, в яких пропонувалася винагорода у 600 тис. песо ($44 тис.) за інформацію про осіб, які працюють на Facebook-сторінці Valor por Tamaulipas з Valor у штаті Тамауліпас.

Після викрадення Фуентес у ній було опубліковано заяву. «Сьогодні Miut3 перестала розміщувати повідомлення, - говориться в ній. - Однак злочинці не знають, що вона у нашій душі. А душа ніколи не схилиться перед організованою злочинністю» .

 

Valor por Tamaulipas розмістив також погрозливі твіти, надіслані у Miut3 як попереджувальний сигнал. «Ми наближаємося до багатьох з вас, - говорилося в одному з них. - Тож остерігайся, Жінко-кішко (Felina)» .

 

Деякі журналісти й блоґери пов'язані з Valor por Tamaulipas, сказав КЗЖ один з опитаних репортерів. Однак запит на коментар, надісланий медіа-організацією на цю сторінку, лишився без відповіді.

 
Викрадення й загибель Фуентес - не перший випадок подібного смертельного насильства у штаті Тамауліпас. Як найбільш кричущий приклад КЗЖ наводить убивство 2011 року у місті Нуево-Ларедо за викриття  у соціальних медіа діяльності організованих злочинних угруповань закатованої Марії Елізабет Масіас Кастро (María Elizabeth Macías Castro). Поряд з її обезголовленим тілом знайшли записку, яка підтверджувала її особистість у мережі, а біля голови - навушники й клавіатуру.

 

Її загибель стала першою справою, яку Комітет захисту журналістів документував як перше убивство журналістів безпосередньо на знак помсти за діяльність у соціальних медіа.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - http://www.telegraph.co.uk, http://narcconoticias.blogspot.com

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду