Мінветеранів планує створити Український ветеранський фонд. Триває громадське обговорення проєкту

Мінветеранів планує створити Український ветеранський фонд. Триває громадське обговорення проєкту

15:13,
14 Квітня 2021
2007

Мінветеранів планує створити Український ветеранський фонд. Триває громадське обговорення проєкту

15:13,
14 Квітня 2021
2007
Мінветеранів планує створити Український ветеранський фонд. Триває громадське обговорення проєкту
Мінветеранів планує створити Український ветеранський фонд. Триває громадське обговорення проєкту
Ця бюджетна установа надаватиме підтримку проєктам, стартапам, іншим ініціативам ветеранів війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих.

Відповідний проєкт постанови розробило Міністерство у справах ветеранів України та винесло на громадське обговорення, повідомили на сайті міністерства 13 квітня.

Український ветеранський фонд допоможе залучити фінансові та матеріально-технічні ресурси для реалізації програм і проєктів, спрямованих на реінтеграцію ветеранів до активного суспільного життя, відновлення  фізичного і психічного здоров’я, підвищення професійного і освітнього рівня ветеранів та ведення підприємницької діяльності, — зауважила міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна. «Створення Фонду свідчитиме про докорінну зміну ветеранської політики з боку держави. Фонд буде стартовим майданчиком для підтримки ветеранського бізнесу, у тому числі за рахунок надання міжнародно технічної допомоги», — сказала вона.

Згідно з проєктом положення, Український ветеранський Фонд (УВФ) буде неприбутковою організацією, яку фінансуватимуть за рахунок коштів державного бюджету, добровільних внесків урядів, агентств та установ іноземних країн, міжнародних фінансових та інших організацій, цільових грантів, а також коштів інших донорів, благодійних внесків, інших джерел не заборонених законодавством України. Фонд стане юридичною особою з самостійним балансом, рахунками в органах казначейства та банках, а також матиме свої печатку, штампи, бланки із своїм найменуванням.

Зазначається, що УВФ здійснюватиме експертний відбір, фінансування, моніторинг та контроль за процесом реалізації проєктів. Він надаватиме гранти ветеранам та членам їх сімей, інституційну підтримку громадським об’єднанням ветеранів. Серед інших завдань УВФ — стимулювання розробки інноваційних проектів та сприяння цифровому розвитку; підтримка реалізації міжнародних проектів та проєктів міжнародного співробітництва; співпраця з українськими та іноземними фізичними і юридичними особами приватної та державної форми власності.

Фондом управлятиме Наглядова рада і Дирекція. До складу Наглядової ради входитимуть 9 осіб: по три представники від Мінветеранів, від громадських об’єднань ветеранів та членів їх сімей і від міжнародних та інших донорів, які співпрацюють з Мінветеранів та Фондом. Членів Ради обиратимуть на строк у 3 роки; вони не зможуть обіймати посаду більше двох строків поспіль.

Громадське обговорення проєкту постанови триватиме до 20 квітня 2021 року. Пропозиції приймаються у письмовому та/або електронному вигляді на адресу Міністерства у справах ветеранів України: провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001, е-mail o.fabrycheva@mva.gov.ua. Додаткова інформація за номерому телефонц 050-310-89-40.

Нагадаємо, за схожою концепцією з 2018 року діє Український культурний фонд. Наразі УКФ лишається без виконавчого директора. 24 березня Наглядова рада Українського культурного фонду не змогла проголосувати за нового викондира під час першого конкурсу. Культурна спільнота обурена конкурсом і закликала Наглядову раду УКФ до прозорої процедури. Виконуюча обов'язки директора Українського Культурного Фонду Юлія Федів не брала участі в конкурсі; вона зняла кандидатуру за день до засідання. Наглядова рада УКФ оголосила другий конкурс на посаду виконавчого директора. В.о. викондира УКФ призначено Ірину Осадчу.

10 березня 2021 року Спілка концертних індустрій України звинуватила УКФ у непрозорому використанні коштів. Причому саме тоді, коли тривав прийом документів на конкурс виконавчого директора УКФ. На думку УКФ, невідомий автор припускається помилки, переконуючи, що порядок використання бюджетних коштів визначається наказом Фонду, а отже посадові особи Фонду одноосібно приймають рішення щодо розподілення коштів. Це не так, адже Фонд не є приватною структурою.

У Міністерстві культури та інформаційної політики зазначили, що «поділяють занепокоєння спільноти можливими порушеннями при розподілі коштів», та звинуватили УКФ у недостовірній інформації.

У 2020 році ініціювали створення Українського молодіжного фонду в рамках законопроєкту №3718 «Про основні засади молодіжної політики». Його вже ухвалили в першому читанні; ініціатива чекає своєї черги в порядку денному парламенту.

«ЗМІ для змін» розповідав, що наразі конкурси проєктів для молодіжних і дитячих об'єднань організовує Мінмолодьспорту. Саме це міністерство в 2012 році стало першопрохідцем конкурсних процедур для ГО в Україні.

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду