cs.detector.media
01.05.2020 11:02
Ілля Кива сказав, що його рахунки не заблоковані в справі про наклеп на Катерину Гандзюк
Ілля Кива сказав, що його рахунки не заблоковані в справі про наклеп на Катерину Гандзюк
Народний депутат «Опозиційної платформи - За життя» Ілля Кива сказав, що його рахунки не заблоковані через несплату судового збору в справі про наклеп на громадську активістку Катерину Гандзюк в ефірі телеканалу «Еспресо».

Про це він сказав в ефірі телеканалу NewsOne, відео з якого оприлюднив на своїй сторінці в Facebook.

«Не знаю, на скільки це правда. Поки мої рахунки всі працюють <…> Картка моя зарплатна працює, а інших рахунків у мене немає», – заявив Ілля Кива.

Натомість «Українська правда» оприлюднила постанову, у якій йдеться про блокування рахунків нардепа.

Як писав ДМ, 22 квітня 2020 року на виконання рішення суду Дніпровський районний відділ ДВС у Києві ухвалив постанову про накладення арешту на рахунки Іллі Киви для забезпечення сплати судового збору за позовом Віктора Гандзюка в справі про захист честі та гідності. Якщо нардеп не виконає рішення суду, його можуть оштрафувати та відкрити проти нього кримінальне провадження.

30 квітня телеканал «Еспресо» повідомив, що готовий надати ефірний час народному депутату Іллі Киві для спростування ним недостовірної інформації щодо активістки Катерини Гандзюк. «Еспресо» також закликав нардепа виконати рішення суду.

Нагадаємо, Солом’янський районний суд Києва 26 червня 2019 року задовольнив позов Віктора Гандзюка до Іллі Киви та ТзОВ «Голдберрі» (Еспресо.TV), зобов’язавши їх спростувати недостовірну інформацію, що «Катерина Гандзюк сиділа на розкраданні міського бюджету». Суд визнав недостовірною інформацію, поширену Іллею Кивою 2 жовтня 2018 року в ефірі  «Еспресо». Крім того, суд ухвалив рішення про стягнення з Іллі Киви на користь батька Катерини Гандзюк – Віктора Гандзюк судового збору в розмірі 1409,60 грн.

Телеканал «Еспресо» у відповідь на рішення Солом’янського районного суду Києва повідомив, що готовий надати ефір Іллі Киві для спростування недостовірної інформації про Катерину Гандзюк, якщо зворотного рішення не буде винесено судами інших інстанцій. Водночас редакція «Еспресо» заявила, що «не несе відповідальності за заяви політиків та будь-яких інших осіб озвучені усно під час трансляції в прямому ефірі».

Напад на Катерину Гандзюк стався 31 липня 2018 року в Херсоні. ЇЇ облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті чого вона отримала 40% опіків шкіри. Активістку транспортували до Києва, де їй зробили понад 10 операцій. Поліція почала розслідувати напад як хуліганство. Під тиском громадськості справу перекваліфікували спочатку на «тяжкі тілесні ушкодження», згодом на «замах на вбивство». 96 днів вона боролася за життя, 4 листопада Катерина Гандзюк померла. Справу перекваліфікували на «закінчене умисне вбивство». 

Увечері того ж дня у Києві, Херсоні, Дніпрі, Харкові та інших містах відбулися акції вшанування пам’яті Катерини Гандзюк.

6 листопада 2018 Верховна Рада утворила тимчасову слідчу комісію для розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. ТСК перевірятиме відомості та хід розслідування правоохоронними органами нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

Юрій Луценко на посаді генпрокурора заявляв, що знає прізвище людини, яка замовила напад на громадську активістку Катю Гандзюк.

Журналісти розслідувального проєкту «Слідство.інфо» опублікували відео реконструкції нападу на активістку.

На засіданні Покровського районного суду Дніпропетровської області 3 червня п’ятеро підозрюваних у вчиненні замаху на активістку Катерину Гандзюк визнали свою провину та погодилися на угоду про визнання винуватості. Сторона обвинувачення просила засудити обвинувачених до таких термінів позбавлення волі: Сергія Торбіна – до 6 років і 6 місяців, Микиту Грабчука – до 6 років, В’ячеслава Вишневського та Володимира Васяновича – до 4 років, Віктора Горбунова – до 3 років.

6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області оголосив вироки п’ятьом підозрюваним у вчиненні замаху на активістку.

25 липня Генеральна прокуратура України повідомила, що зупинила досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо Владислава Мангера та Олексія Левіна, підозрюваних в організації нападу на активістку Катерину Гандзюк.

Ключового фігуранта справи, Олексія Левіна, затримали 24 січня 2020 року у Болгарії. 16 березня його екстрадували в Україну.

Служба безпеки України 27 квітня 2020 року завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї облради Олексія Левіна в організації нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк. 

Активісти з ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», своєю чергою, розкритикували завершення досудового розслідування, зазначивши, що «справу злили». 

Фото: Ілля Кива / Facebook

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status