cs.detector.media
11.06.2020 14:05
Сергію Стерненку оголосили підозру в умисному вбивстві (ДОПОВНЕНО)
Сергію Стерненку оголосили підозру в умисному вбивстві (ДОПОВНЕНО)
Підозру активісту вручили в Службі безпеки України.

11 червня 2020 року активісту та блогеру Сергію Стерненку вручили повідомлення про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України). Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

«Не було вбивства, а була необхідна оборона, що слідчий раніше сам і визнав, коли повідомив про підозри нападникам. По ножу є декілька експертиз які встановлюють що він не є холодною зброєю», – говорить активіст.  

На фото прокурор Микола Бозовуляк (ліворуч) і слідчий Дмитро Кувачов (праворуч)

ДОПОВНЕНО: Адвокат Масі Найєм говорить, що ця підозра суперечить нормам матеріального права. Крім того, активісту вручили клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту. Судове засідання відбудеться в приміщенні Шевченківського районного суду Києва. Дата та час ще невідомі.

СБУ вважає, що розслідування цієї справи Стерненка «перейшло із суто юридичної площини в політично-інформаційну».

Служба безпеки також сумнівається у версії пана Стерненка щодо самооборони: «Оскільки І.Кузнецов втік з місця події, напад на Стерненка вважається закінченим – його життю та здоров’ю вже нічого не загрожувало. Однак Стерненко побіг за Кузнецовим, наздогнав його і завдав декількох поранень, зокрема, удар ножем у серце,  який і призвів до смерті. Тіло І.Кузнецова було знайдено майже за 100 метрів від місця першої сутички. Тобто заяви про те, що С.Стерненко поранив І.Кузнецова під час самооборони, а згодом жодних ран не наносив, не відповідають дійсності».

Як писав ДМ, правозахисні організації закликали МВС і нардепів утриматися від тиску на розслідування обставин нападів на активіста та блогера Сергія Стерненка, також вони попросили Службу безпеки України та Офіс генерального прокурора забезпечити справедливе та неупереджене розслідування цієї справи.

Нагадаємо, на активіста та керівника громадської організації «Небайдужі» Сергія Стерненка в 2018 році тричі скоювали замахи, під час третього він наніс смертельного удару нападнику. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на пана Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом. Один з нападників, Іван Кузнєцов, помер внаслідок застосування активістом самооборони. Другий нападник, Олександр Ісайкул, був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов був допитаний поліцією. Проте жоден із нападників не отримав повідомлення про підозру.

3 липня 2019 року він повідомив, що подаватиме позовну заяву про захист честі, гідності, ділової репутації та про спростування недостовірної інформації проти телеканалу NewsOne та Андрія Портнова, ексзаступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича. За його словами, Андрій Портнов в ефірі програми «Епіцентр української політики» на каналі NewsOne 10 червня сказав про нього наступне: «Ми зараз говоримо про людину, яка вчинила умисне вбивство особливо небезпечним способом в центрі міста Одеса». 8 липня Солом’янський районний суд Києва прийняв позовну заяву Сергія Стерненка.

Фото: Сергій Стерненко / Facebook

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status