cs.detector.media
16.06.2020 10:15
Суд обрав запобіжний захід Сергію Стерненку
Суд обрав запобіжний захід Сергію Стерненку
Активіст подаватиме апеляцію та вимагатиме скасувати запобіжний захід.

Шевченківський районний суд Києва 15 червня 2020 відправив активіста та блогера Сергія Стерненка під цілодобовий домашній арешт на 60 діб. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

За рішенням суду, він має відбувати домашній арешт у військовій частині в Одесі.«У військовій частині, куди мене навіть не пустять. Хоча вони знають що я мешкаю в Києві! Цю ухвалу неможливо виконати. Потім прокурори будуть казати, що я не виконую умови домашнього арешту та проситимуть вже тримання під вартою», – розповів активіст.

16 червня він повідомив, що прокурор подав клопотання про зміну адреси відбування домашнього арешту з прописки на адресу проживання. Засідання призначили на 10:00. Пан Стерненко уточнив, що про початок засідання його попередили за 50 хвилин.

«Я просто фізично не встигну туди доїхати. Це неможливо, зважаючи ще й на те, що мені не можна пересуватись без охорони. Тому я не прошу вас туди їхати. Бо і я не поїду. Біля суду чергують мої адвокати», – додав він.

Активіст подаватиме апеляцію та вимагатиме скасувати запобіжний захід.

ДОПОВНЕНО: Згодом Сергій Стерненко повідомив, що засідання відклали на 12:30. «Маю встигнути. Буду в Шевченківському суді», – написав він.

Нагадаємо, на активіста та керівника громадської організації «Небайдужі» Сергія Стерненка в 2018 році тричі скоювали замахи, під час третього він наніс смертельного удару нападнику. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на пана Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом. Один з нападників, Іван Кузнєцов, помер внаслідок застосування активістом самооборони. Другий нападник, Олександр Ісайкул, був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов був допитаний поліцією. Проте жоден із нападників не отримав повідомлення про підозру.

3 липня 2019 року він повідомив, що подаватиме позовну заяву про захист честі, гідності, ділової репутації та про спростування недостовірної інформації проти телеканалу NewsOne та Андрія Портнова, ексзаступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича. За його словами, Андрій Портнов в ефірі програми «Епіцентр української політики» на каналі NewsOne 10 червня сказав про нього наступне: «Ми зараз говоримо про людину, яка вчинила умисне вбивство особливо небезпечним способом в центрі міста Одеса». 8 липня Солом’янський районний суд Києва прийняв позовну заяву Сергія Стерненка.

Правозахисні організації закликали МВС і нардепів утриматися від тиску на розслідування обставин нападів на активіста та блогера Сергія Стерненка, також вони попросили Службу безпеки України та Офіс генерального прокурора забезпечити справедливе та неупереджене розслідування цієї справи.

11 червня 2020 року активісту та блогеру Сергію Стерненку вручили повідомлення про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України). СБУ вважає, що розслідування цієї справи пана Стерненка «перейшло із суто юридичної площини в політично-інформаційну». Служба безпеки також сумнівається у версії активіста щодо самооборони. 

12 червня Шевченківській районний суд Києва почав обирати запобіжний захід Сергію Стерненку, проте оголосив перерву до 15 червня. 

Фото: Сергій Стерненко / Facebook

 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status