cs.detector.media
Анна Єгорова
«Детектор медіа»
17.06.2020 18:10
На телеканал КРТ поскаржилися через гомофобію в ефірі
На телеканал КРТ поскаржилися через гомофобію в ефірі
Усю програму на екрані був закріплений напис «Одностатеві стосунки — чума ХХІ століття». Також глядачам запропонували проголосувати в опитуванні «Одностатеві стосунки: розпуста чи психічна хвороба». Громадські організації, що опікуються правами ЛГБТ+, поскаржилися на канал до Нацради, поліції та омбудсмана.

12 червня в ефірі каналу КРТ («Київська Русь») шоу «Гаряча лінія» мало тему «ЛГБТ-парад: пропаганда чи захист прав меншин?». До розмови в студію по скайпу підключили представниць ГО «КиївПрайд».

Скриншот програми «Гаряча лінія» від 12.06.2020

Директорка «КиївПрайду» Руслана Панухник розповіла «Детектору медіа», що КРТ вперше запросив її в ефір. На спроби дискримінації вона очікувала, проте не від ведучих: «Звичайно, коли мене кличуть на ефір про ці ваші гей-паради”, я розумію, що, щонайменше, аудиторія буде складною. Тим паче, коли я поцікавилася іншими спікерами та спікерками, жодне з перелічених прізвищ не говорило, що вони займатимуть нейтральну чи про-ЛГБТ позицію (більшість із них я знаю, ми перетинаємося на різних ефірах та заходах). Тому я знала, куди я йду і що буде важко. Проте я не очікувала, що самі ведучі (зокрема ведуча) будуть настільки гомофобними».

Відео цієї програми на ютуб-каналі КРТ вже недоступне глядачам, у плейлисті «Гаряча лінія» воно теж позначене як «приватне».

Фахівці ГО «Альянс.Глобал» направили скарги на телеканал у Нацраду з питань телебачення і радіомовлення, Нацполіцію, а також Уповноваженій ВР з прав людини Людмилі Денісовій через дискримінаційні твердження в ефірі КРТ про спільноту ЛГБТ+. Про це ГО «КиївПрайд» повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

В одному зі звернень Борис Грачов, керівник проєкту з розбудови національних параюридичних мереж ГО «Альянс.Глобал», зазначає, що з вуст ведучих і спікерів програми лунали принизливі та дискримінаційні твердження: «Представників ЛГБТ-спільноти називають «збоченці» та «психічно хворі», а гомосексуальність неодноразово характеризувалась як «девіація», «перверсія», «психічне захворювання» та «мєрзость». Проте загальновідомим є той факт, що згідно з МКХ-10 (Міжнародний класифікатор хвороб — ДМ) та його пізніших редакцій, гомосексуальність не відноситься до жодних з вище перерахованих станів».

Скриншот програми «Гаряча лінія», оприлюднений Борисом Грачовим

«Ефір був про нас, але без нас: звичайно, вони підключили мене й Анну Шаригіну, проте в студії не було жодної людини, котра б відстоювала про-ЛГБТ позицію. Дуже важко було спілкуватися зі скайп-включення, коли навіть перекрикувати не було можливості, — розповіла «Детектору медіа» Руслана Панухник. — Також, з огляду на те, що гостей у студії було четверо, плюс двоє ведучих, часу на висловлення думки практично не було. Більше того, ведуча постійно мене перебивала та перекручувала мої слова. Вишенькою на торті, звичайно, було опитування з вибором без вибору».

Щодо очікуваних результатів направлених скарг Руслана Панухник висловила сподівання на широкий розголос та дисциплінарні заходи щодо телеканалу та ведучих програми «Гаряча лінія».

«Ми сподіваємося, що цей кейс буде розглянуто належним чином, а українська журналістика, нарешті, очиститься від ксенофобії, гомофобії та інших фобій та слугуватиме прикладом об’єктивності та неупередженості в сучасному світі», — зазначено у фейсбук-дописі «КиївПрайд».

16 червня Руслану Панухник знову покликали в ефір КРТ: «Мені знову зателефонували та запросили цього разу в студію. Проте по прізвищах запрошених знову зрозуміла, що це буде черговий треш. Тому відмовила, аргументуючи, що без балансу представлених думок не бачу взагалі смислу розмовляти».

«Детектор медіа» звернувся до телеканалу КРТ по коментар, там пообіцяли невдовзі прокоментувати ситуацію.

Нагадаємо, що за останні два місяці Нацрада призначила три перевірки телеканалу КРТ: 23 квітня і 21 травня – через трансляцію програм «Прайм аналітика» Руслана Коцаби і «ТБУ» («Топ-блогери України»), у яких Нацрада вбачала ознаки пропаганди агресії, розпалювання ворожнечі, посягання на права і свободи, порушення вимог щодо об’єктивної інформації; 4 червня – через трансляцію 9 травня Параду перемоги з Мінська.

Нагадаємо, ГО «КиївПрайд» анонсувала Марш рівності 2020 в онлайн-форматі. Руслана Панухник розповіла «Детектору медіа» про діяльність організації під час карантину.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status