cs.detector.media
23.07.2020 12:55
Правозахисники розкритикували законопроєкт про штрафи за ЛГБТ-пропаганду
Правозахисники розкритикували законопроєкт про штрафи за ЛГБТ-пропаганду
Національна мережа параюридичної допомоги звернулась до Омбудсмана та голови фракції «Слуга народу» у Раді.

Як повідомляють «Мережі параюристів», вони попросили представників влади надати правову оцінку та публічно прокоментувати зареєстрований у парламенті проєкт Закону №3917 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму.

Ініціатори законопроєкту — нардеп і нардепка фракції «Слуга народу» Георгій Мазурашу та Олена Лис. Його текст на сайті парламенту наразі не доступний.

Скриншоти законопроєкту оприлюднила директорка ГО «Когорта» Анастасія Єва Домані. Згідно з ними, адмінвідповідальність хочуть передбачити за «пропаганду», «що може негативно вплинути на фізичне та психічне здоров'я, моральний чи духовний стан і розвиток людини».

Пропонуються штрафи:

«Вищезгаданий законопроєкт внесений на розгляд двома нардепами з Буковини. На жаль, Буковина в останні роки зарекомендувала себе в якості форпосту печерної гомофобії. Саме в Чернівцях міська рада намагалась заборонити будь-які ЛГБТ-події. Рішення міської ради визнано протиправним та дискримінаційним через суд. Те, що не вдалося реалізувати на міському рівні, зараз намагаються протягнути на національному рівні. Це, в свою чергу, повертає нас до питання про термінову необхідність прийняття антидискримінаційних законів щодо ЛГБТ-спільноти, які б унеможливили внесення подібних ініціатив в майбутньому», — йдеться в дописі «Мереж параюристів» у фейсбуці.

Правозахисники переконані: законопроєкт №3917 — це «черговий відкат у минуле», який суперечить зобов’язанням, які Україна взяла на себе перед ЄС.

Правники розповідають, що схожі спроби почалися ще в 2011 році: «Що цікаво, тексти та формулювання перших законопроєктів були майже як під кальку списані з аналогічних російських законопроєктів. Ми бачимо, до яких жахаючих наслідків призводить в сусідніх країнах недотримання та звуження прав людини разом з цензурою, зокрема, в Російській Федерації та Білорусі».

«Мережа параюристів» працює в рамках проєкту ГО «АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ». У червні організація зверталася до Омбудсмана, Нацради з питань телебачення та поліції щодо випадку гомофобії та розпалювання ворожнечі в ефірі каналу «КРТ». Наразі юристи не отримали жодної відповіді. На каналі «Детектору медіа» пообіцяли надати коментар, однак подальші спроби вийти на зв'язок представники «КРТ» проігнорували.

 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status