cs.detector.media
03.08.2020 13:54
12 зареєстрованих у Раді законопроєктів обмежують роботу громадських організацій — правозахисники
12 зареєстрованих у Раді законопроєктів обмежують роботу громадських організацій — правозахисники
Частина ініціатив «синхронізуються з дискредитаційною кампанією проти “соросят” і антизахідною риторикою, яку розгортають окремі політичні сили».

Звіт про «загрозливі для громадянського суспільства» законодавчі ініціативи, внесені від початку 2020 року, презентувала голова Центру прав людини Zmina Тетяна Печончик на пресконференції «Активізм під час карантину: старі розслідування і нові напади на громадських активістів в Україні».

Зокрема йдеться про вісім законопроєктів, зареєстрованих у першому півріччі 2020 року:

  1. Проєкт Закону про державну реєстрацію суб’єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні (№3059 від 11.02.2020);
  2. Проєкт Закону про лобізм (№3059-1 від 28.02.2020);
  3. Проєкт Закону про лобістську діяльність (№3059-3 від 03.03.2020);
  4. Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних прав та можливостей громадян із представництва у наглядових радах та органах правління державних унітарних підприємств, господарських товариств та державних банків та справедливого формування і ефективної діяльності таких наглядових рад із врахуванням національних інтересів України (№3193-1 від 17.03.2020);
  5. Проєкт Закону про внесення змін до статті 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо заборони проведення мітингів біля будівель судів (№3291 від 30.03.2020);
  6. Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про очищення влади» (щодо недопущення зовнішнього впливу на інтереси держави) (№3326 від 13.04.2020);
  7. Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості діяльності громадських об’єднань з іноземною підтримкою) (№3564 від 29.05.2020);
  8. Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони фінансування органів влади та їх посадових (службових) осіб з-за кордону та заборони найвищим посадовим особам держави мати громадянство (підданство) іноземної держави (№3572 від 02.06.2020).

У липні 2020 року зареєстрований законопроєкт №3936. Він стосується оприлюднення інформації про фінансування ГО, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону.

Тетяна Печончик наголосила, що не всі згадані ініціативи створені для регуляції саме роботи громадського сектору. Однак деякі норми напряму стосуються організацій громадянського суспільства та активізму.

«Подібні законодавчі ініціативи порушують Конституцію і міжнародні зобов’язання України й неправомірно обмежують свободу об’єднань та асоціацій в Україні», — розповіла очільниця Центру прав людини Zmina. 

Наприклад, серед пропозицій авторів законопроєктів:

Доповідачка узагальнила, що згадані проєкти законів внесли народні депутати від трьох політичних фракцій: «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу» та «Батьківщина», а також позафракційний нардеп Андрій Деркач. За словами Тетяни Печончик, частина ініціатив «синхронізуються з дискредитаційною кампанією проти “соросят” і антизахідною риторикою, яку розгортають окремі політичні сили».

Ще три законопроєкти, за словами спікерки, ускладнюють роботу правозахисних організацій, які працюють із тематикою протидії дискримінації, захисту прав жінок і ЛГБТ-спільноти. Як пише Zmina, ці проєкти законів передбачають заборону «пропаганди гомосексуалізму» (№3917), вилучають термін «гендер» з українського законодавства (№3916) та встановлюють кримінальне покарання за заклики до «руйнування сім’ї» (№3316-1).

«У разі ухвалення навіть одного із вказаних законопроєктів Україна зробить суттєвий крок назад в плані демократії і дотримання прав людини», — резюмувала Тетяна Печончик.

Детальний огляд згаданих законопроєктів представлений у тематичній доповіді Центру прав людини Zmina.

Нагадаємо, «Детектор медіа» опитав представників громадського сектору щодо загроз зареєстрованих законопроєктів про лобізм. В опитуванні «ДМ» більшість експертів провідних організацій громадянського суспільства вказали на недоліки проектів. Вони вбачають у них загрози для адвокаційної діяльності ГО, а також роботи ЗМІ та взаємодії громадськості з владою в цілому. На їхню думку, закон про лобізм в Україні наразі не на часі.Пізніше стало відомо, що законопроєкти про лобізм Юлії Тимошенко й Олександра Дубінського не пройшли експертизу Апарату Ради.

Також експерти розкритикували законопроєкт про організації з іноземною підтримкою та провели публічне обговорення його загроз

Натомість громадський сектор розробив документ зі своїми пропозиціями для розвитку громадянського суспільства в Україні. Публічно Карту правових реформ презентували 24 червня 2020 року в Києві. У липні 2020 року відбулися її обговорення в регіонах. На думку представників сектору, положення Карти можуть лягти в основу нової Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, роботу над якою представники влади й громадськості розпочали в липні 2020 року.

 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status