cs.detector.media
17.11.2020 13:31
Джапарова повідомила про критичну ситуацію зі свободою ЗМІ на Донбасі та в Криму
Джапарова повідомила про критичну ситуацію зі свободою ЗМІ на Донбасі та в Криму
Заступниця голови МЗС також закликала партнерів підтримати ініціативу щодо відкриття штаб-квартири міжнародного офісу протидії дезінформації в Києві.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова повідомила про критичну ситуацію зі свободою ЗМІ на окупованому Донбасі та в окупованому Криму – незалежні журналісти були змушені залишити ці території через репресії та погрози російської влади. Про це вона сказала 16 листопада під час зустрічі міністерського рівня країн-членів Коаліції за свободу ЗМІ, організованій Канадою та Великою Британією.

Пані Джапарова також закликала міжнародну спільноту сприяти звільненню громадянських журналістів у Криму. «Щоб заповнити вакуум висвітлення реальної ситуації на Кримському півострові, функції незалежних медіа почали виконувати звичайні громадяни, проти яких також розпочалися репресії. Дев’ять громадянських журналістів-кримських татар нині знаходяться за ґратами: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Рустем Шейхалієв та Амет Сулейманов. Закликаю міжнародну спільноту посилити тиск на Росію задля забезпечення їхнього звільнення», – розповіла вона. 

Заступниця голови МЗС також запросила міжнародних партнерів підтримати ініціативу президента України щодо відкриття в Києві штаб-квартири міжнародного офісу протидії дезінформації.

Як писав ДМ, ідею створити в Україні «центр протидії пропаганді» озвучив 18 вересня в токшоу Савіка Шустера керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, коментуючи історію про нібито зрив спецоперації по затриманню «вагнерівців» у Білорусі.

23 вересня президент України Володимир Зеленський запропонував Генеральній асамблеї Організації об’єднаних націй створити в Києві штаб-квартиру міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді.

На початку жовтня цю ідею обговорювали з керівником зовнішньої розвідки Великої Британії Річардом Муром під час офіційного візиту президента України до Великої Британії, повідомив Андрій Єрмак. За його словами, «ця ідея отримала велику підтримку серед наших партнерів».

За даними ЗМІ, в основу міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді ляже концепція секретаря Ради національної безпеки й оборони Олексія Данілова.

Нагадаємо, у липні 2020 року правозахисники повідомили, що РФ незаконно утримує щонайменше 101 українського політичного в’язня, 77 — це кримські татари. 21 липня Міністерство закордонних справ анонсувало, що у вересні 2020 року запустить довгострокову інформаційну кампанію щодо захисту громадянських журналістів та активістів на окупованих РФ територіях України. У межах цієї кампанії МЗС ініціює створення Інституту менторства.

2 листопада активістка ініціативи «Кримська солідарність» Лутфіє Зудієва повідомила, що Росія станом незаконно утримує дев’ятьох громадянських журналістів й активістів «Кримської солідарності» – Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхаліева та Амета Сулейманова. Вона нагадала, що в 2014-2016 роках російські силовики застосовували агресивні форми тиску на громадських активістів та журналістів, зокрема – били, викрадали, катували тощо. Натомість з 2016 року, за її словами, силовики змінили підхід і використовують для тиску кримінальне або адміністративне законодавства, а саме: арешти або депортації.

Фото: МЗС

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status