cs.detector.media
29.11.2020 15:10
Під час місцевих виборів 2020 не було повної інформації, хто фінансував виборчі кампанії - експерт IFES
Під час місцевих виборів 2020 не було повної інформації, хто фінансував виборчі кампанії - експерт IFES
Це також повязано з тим, що було змінено закон про політичні партії, який дав можливість не оприлюднювати квартальні звіти.

Під час місцевих виборів 2020 року в Україні громадяни не мали повної та достовірної інформації, хто фінансував виборчі кампанії партії та кандидатів. Про це заявив старший міжнародний радник Міжнародного фонду виборчих систем (IFES) в Україні Харальд Єпсен під час виступу на онлайн-форумі коаліції «Реанімаційний пакет реформ» «Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса», пише ZN.ua.

За словами пана Єпсена, в багатьох випадках фінансові звіти не були завантажені і оприлюднені.

«На жаль, ми не бачили об'єктивної інформації про фінансування виборчих кампаній, тому, можемо дійти висновку, що цей напрямок роботи не вдався. Виборці не мали інформації по всій країні про те, хто фінансував виборчі кампанії політичних партій і кандидатів. Це також повязано з тим, що було змінено закон про політичні партії, який дав можливість не оприлюднювати свої квартальні звіти в другому і третьому кварталі 2020 року. І це спричинило те, що виборці не мали доступу до інформації, які гроші використовувалися для фінансування виборчої кампанії», – сказав Харальд Єпсен.

Також він висловився щодо професіоналізації виборчих комісій. На думку міжнародного радника, комісії під час місцевих виборів були надто заполітизовані, що гальмувало їхню роботу. За словами Харальда Єпсена, важливо, щоб представники ЦВК працювали і на місцях, в регіонах в тому числі, щоб вони могли вчасно втручатися і допомагати місцевим комісіям, консультувати їх.

Нагадаємо, Коаліція РПР провела серію фінальних діалогів про реформи в Україні. Упродовж 17-27 листопада провідні політики та експерти громадянського суспільства обговорювали прогрес впровадження реформ за рік діяльності уряду та парламенту, а також пріоритети реформ в Україні на 2020-2021 роки.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status