cs.detector.media
31.12.2020 11:23
Матері Віталія Шабуніна підклали саморобний вибуховий пристрій
Матері Віталія Шабуніна підклали саморобний вибуховий пристрій
Голова правління Центру протидії корупції пов’язує це зі своєю професійною діяльністю.

Матері Віталія Шабуніна, голови правління Центру протидії корупції, підклали саборобний вибуховий пристрій під двері квартири у Рівному. Про це Віталій написав на своїй сторінці у «Фейсбук».

Він пов’язує це зі своєю професійною діяльністю. «Очевидно, що це мені такий “привіт”, а не 69-річній літній жінці, яка вже майже нічого не бачить. Правоохоронна система неспроможна забезпечити вже навіть не справедливість - елементарну безпеку своїх громадян. Хто б за цим не стояв, він впевнений у власній безкарності.

Цю впевненість йому гарантує неспроможність/корумпованість/держзрада (на вибір) міністра МВС, генпрокурора, голови СБУ і судової шобли», - пише Віталій. Також він додав, що «нацполіція Авакова» за півроку так і не спромоглася знайти виконавців та замовників підпалу його будинку.

За інформацією Національної поліції, учора, 30 грудня, близько 21.20 у місті Рівне правоохоронці отримали повідомлення про те, що на першому поверсі п'ятиповерхового житлового будинку під дверима квартири виявлено саморобний вибуховий пристрій. За попередньою інформацією, він складається з двох гранат і чорної коробки.

Досудове розслідування в кримінальному провадженні, яке здійснює Головне управління Національної поліції в Рівненській області, взято на контроль керівництвом Офісу Генерального прокурора. За інформацією офісу, наразі відкрито кримінальне провадження за фактами погрози вбивством та хуліганства, вчиненого із застосуванням зброї (ч.1 ст.129, ч.4 ст.296 КК України).

«За даними слідства, ввечері 30 грудня 2020 року в м. Рівне біля дверей квартири, де мешкає мати громадського діяча в сфері боротьби з корупцією, виявлено 2 предмети, схожі на гранати та пластикову коробку, перемотані скотчем. Мешканців було евакуйовано, на місці працювала вибухотехнічна група. За попередніми даними, в корпусах гранат вибухівки не виявлено. Наразі слідчі дії для встановлення осіб, причетних до злочину, тривають. Будуть призначені вибухово-технічна та молекулярно-генетична експертизи», - повідомляє прокуратура.

Нагадаємо, у селі Гнідин Київської області в ніч на 23 липня невідомі підпалили будинок керівника ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, унаслідок пожежі ніхто не постраждав. Державна служба з надзвичайних ситуацій Києва сказала, що внаслідок пожежі згоріло та розібрано 70 кв. м даху. Поліція розслідує інцидент як умисне знищення або пошкодження майна. Поліція Київської області заперечила, що на місці пожежі знайшли рештки вибухівки

Заступниця виконавчого директора «Центру протидії корупції», адвокатка пана Шабуніна Олена Щербан заявила, що наполягатиме на перекваліфікації справи з підпалу на замах на життя. Також вона вимагатиме зміни підслідності в цій справі. Сам Віталій Шабунін під час брифінгу зазначив, що за напади на активістів відповідальність лежить на президенті.

Українська і світова спільнота активно висловлює свою позицію в соцмережах. Більше 40 громадських організацій підписали заяву з вимогою ефективного розслідування та відставки міністра МВС Арсена Авакова.

Підпал будинку Віталія Шабуніна прокоментував і президент Володимир Зеленський.

Загалом за перше півріччя 2020 року правозахисники зафіксували 48 випадків нападів і тиску на активістів.

Фото: сайт Офісу Генерального прокурора

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status