cs.detector.media
Анна Єгорова
«ЗМІ для змін»
26.01.2021 14:13
Держсекретар Кабміну оцінив виконання Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства за 2016–2020 роки
Держсекретар Кабміну оцінив виконання Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства за 2016–2020 роки
Офіційно звітуватися за 5 років реалізації Стратегії Секретаріат КМУ планує в лютому.

«Загалом було виконано понад 60% завдань Стратегії, а ще близько 40% — у стадії виконання. Це не ідеальний, але доволі непоганий результат: важливі кроки зроблено, хоча попереду ще багато завдань», — повідомив Олександр Ярема, Державний секретар Кабінету Міністрів, в інтерв’ю «ЗМІ для змін» і Коаліції РПР.

Олександр Ярема пояснив, що йдеться про досягнення:

Окремо посадовець наголосив на створенні національної платформи е-демократії «Взаємодія», що розроблялася також в рамках Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Запуск перших функцій анонсували на весну 2021 року.

Держсекретар КМУ зауважив, що простір для подальших дій лишається в економічному аспекті (збільшення внеску ОГС у ВВП), інституційній і організаційній підтримці, закупівлі послуг в ОГС, міжсекторальній співпраці. Цим напрямкам приділена особлива увага в проєкті Стратегії на наступні 6 років.

Олександр Ярема наголосив, що для представників органів влади й громадського сектору важливо навчатися діалогу та співпраці. «Іноді і представники органів виконавчої влади, і представники громадськості мають дещо завищені очікування від співпраці. З одного боку, у громадянського суспільства — що результату можна досягти вже й одразу, з другого, у представників органів влади – що інститути громадянського суспільства мають готові рецепти вирішення проблем». Я б дивився на цей аспект у контексті формування нової культури взаємодії і розуміння того, що це процес, він може бути тривалим. Треба вчитися діалогу, чути один одного, відчувати, де можемо вийти на спільну позицію. Там, де ми поки що не виходимо на спільну позицію, треба витрачати більше часу на обговорення того, якою вона може бути».

Моніторинг виконання планів заходів з реалізації попередньої Стратегії здійснювався Секретаріатом Кабміну щороку, звітні документи у відкритому доступі на урядовому порталі. Проєкт звіту за 2020 рік і остаточну оцінку виконання Стратегії 2016-2020 років мають представити у лютому, наразі триває етап збору даних, — зазначила заступниця директора департаменту інформації та взаємодії з громадськістю СКМУ Наталія Окша.

Згідно з дослідженням імплементації Стратегії, здійсненим ГО «Лабораторія законодавчих ініціатив» у 2019 році, повністю виконаними можна вважати 15% заходів, частково — 27% і не виконаних — 58%. В інтерв’ю ДМ наприкінці 2020 року експерт УНЦПД Максим Лациба оцінив виконання заходів Стратегії приблизно в 50%.

Олександр Ярема підтвердив, що проєкт Стратегії на наступні 6 років (2021-2026) планують ухвалити в першому кварталі 2021 року. Надалі планується, що її виконавці працюватимуть за 2-річними планами (порівняно з однорічними для Стратегії 2016-2020).

Фото СКМУ

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status