cs.detector.media
Іра Рябоштан
«ЗМІ для змін»
04.03.2021 14:05
Колишні бранці Кремля запустили «Платформу звільнення політв’язнів»
Колишні бранці Кремля запустили «Платформу звільнення політв’язнів»
Платформа запропонувала допомогу громадському сектору та правозахисникам у висвітленні історій політв'язнів, а також у презентаціях їх міжнародним партнерам.

В Україні 16 колишній бранців Кремля, яких незаконно утримували в окупованим Криму, на окупованих територіях Донбасу та в РФ, 4 березня 2021 року повідомили про запуск «Платформи звільнення політв’язнів».

Засновниками Платформи стали: Станіслав Асєєв, Володимир Балух, Едем Бекіров, Павло Гриб, Володимир Жемчугов, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Ігор Козловський, Ігор Мовенко, Євген Панов, Ісмаїл Рамазанов, Микола Семена, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Ахтем Чийгоз та  Олександр Шумков. Координатором став Ігор Гриб, батько Павла Гриба. Засновники підкреслюють, що прийматимуть рішення виключно на основі обговорення питань усіма учасниками «Платформи звільнення політв’язнів».

«Платформа – це позапартійне об‘єднання, яке створене для захисту прав та звільнення всіх, хто ув’язнений через політичні переслідування поза межами нашої країни, на окупованих територіях та всередині країни. Нашою метою є якнайскоріше відновлення справедливості щодо кожного, – йдеться в заяві Платформи, яку зачитав Павло Гриб. – Платформа займається боротьбою за звільнення всіх українських громадян, які знаходяться за ґратами внаслідок агресії Російської Федерації – політв’язнів, заручників, військовополонених. Ми також засуджуємо незаконні політично вмотивовані переслідування українських активістів, патріотів України».

Учасники повідомили, що Платформа планує співпрацювати з українськими та міжнародними спільнотами – державними, недержавними, правозахисними та громадськими організаціями, окремими активістами тощо.

«Ми прагнемо, щоб питання звільнення політв’язнів постійно були в фокусі суспільної влади, стали пріоритетними як для органів української влади, так і для наших друзів і партнерів за кордоном. Ми заявляємо, що в своїй діяльності протистоятимемо агресії Росії, боротимемося за повернення тимчасово окупованих територій України, працюватимемо заради свободи та незалежності нашої держави», – зазначається в зачитаній Грибом заяві.

Вчений-релігієзнавець Ігор Козловський розповів, що кожен з учасників має зв’язки та напрацювання в Україна та на міжнародній арені. «Виступаючи на різних майданчиках, ми не просто виступали, а зав’язували певні зв’язки. Ці зв’язки в нас поки в латентному стані. Але від нас уже чекають не просто заяв, а певних зрушень, що ми вже спільнота, яка взяла на себе відповідальність», – пояснив він.

Козловський уточнив, що зараз Платформа налагоджує зв’язки через дипломатів, правозахисні організації та релігійні спільноти.

«Поєднує нас всіх одне – ми кинули виклик Російській імперії, бандитам. Кожен з нас в своїх процесах підкреслював, що ми тут захищаємо свою державу. Нам пощастило, і ми опинилися на волі, завдяки зусиллям сотень тисяч українців, міжнародної спільноти. З того дня, ми продовжили, за можливістю, брати участь у процесі звільнення наших братів, які сидять, ще будуть сидіти. Ще будуть їх заарештовувати до тих пір, поки ми не переможемо ворога й не звільнимо свої території. Їх сотні тисяч заручників у великому таборі, який називається окупований Крим і частина Донбасу. Ворог буде постійно садити наших громадян», – сказав народний депутат від партії «Європейська солідарність» Ахтем Чийгоз.

Він повідомив, що Платформа готова допомагати громадському сектору та правозахисникам у висвітленні історій політв'язнів, а також у презентаціях їх міжнародним партнерам.

Український режисер Олег Сенцов як одну з цілей «Платформи звільнення політв’язнів» назвав – зробити прізвища бранців Кремля відомими всьому світу.

«Ми розуміємо, що все залежить від однієї людини на ім’я Путін. І все, що можна робити – це чинити тиск на цю людини. Щоб усі міжнародні розмови, міжнародні заходи за участі Росії – дипломатичні, політичні, економічні, культурні тощо – починалися з питання "коли звільнять українських політв’язнів", називати їх прізвища. Наша ціль, щоб прізвища цих людей були так само відомі, як наші. Нас звільнили лише тому, що Путіну було не зручно. Ми були як "гаряча картопля" на його руках і він хотів нас позбутися. Він нас позбувся, але зараз ще більше людей, 120-130 знаходиться в РФ, Криму та Донбасі», – розповів він та додав, що про майбутні кроки платформи інформуватимуть додатково.

Під час презентації виступали речник Київської митрополії ПЦУ, архієпископ Євстратій Зоря, голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Степан Сус, муфтій Духовного управління мусульман Криму на материковій Україні Айдер Рустамов. Вони підтримали створення Платформи та висловили готовність допомагати в питаннях повернення політв’язнів. Зокрема, Степан Сус пообіцяв, що під час поїздки до Іспанії розповість про «Платформу звільнення політв’язнів» місцевій владі.

Керівник Управління соціального служіння ПЦУ, капелан та голова ГО «Eleos-Ukraine» Сергій Дмитрієв, своєю чергою, запропонував учасникам Платформи допомогу з приміщеннями по всій Україні. «Ми готові надавати майже в кожному регіоні України приміщення, чи потрібен офіс, бюро, щоб роздрукувати документи тощо. Ви можете спиратися й користуватися нашими приміщеннями для роботи чи зібрань», – сказав він.

Засновники додали, що Платформа діє виключно на основі норм міжнародного права, внутрішнього законодавства України, норм статуту ООН, міжнародних конвенцій та міжнародних рішень судів, резолюцій інших міжнародних правових організацій.

Нагадаємо, 1 лютого 2021 року журналіст «Укрінформу», колишній політв’язень Кремля, депутат Черкаської обласної ради від «Європейської солідарності» Роман Сущенко повідомив «Детектору медіа», що колишні українські політв’язні вирішили запустити проєкт, основною метою якого буде сприяти звільненню бранців Кремля в РФ, в окупованому Криму, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Його робоча назва – «Платформа звільнення політв’язнів». Учасники нового проєкту планують повернути в інформпростір проблему політв’язнів.

У межах нового проєкту планують співпрацювати з Міністерством закордонних справ України, іноземними дипломати, загалом використовувати всі майданчики – від Верховної Ради до кризових пресцентрів та міжнародних платформ. Зокрема, Роман Сущенко розповів про можливу співпрацю з українськими діаспорами у Франції та Канаді, а також – засновником асоціації «Нові дисиденти», головним редактором щомісячника «Philosophie Magazine», французьким філософом Мішелем Єльчаніновим.

Фото: стопкадр 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status