cs.detector.media
Дмитро Кривошеєв
«ЗМІ для змін»
20.03.2021 11:00
Як громадськість може контролювати конкурси на посади головних лікарів і чому це важливо
Як громадськість може контролювати конкурси на посади головних лікарів і чому це важливо
Ефективність роботи й розвиток лікарень залежить від головних лікарів, а їхнє призначення може контролювати громадськість. Співзасновник Харківської експертної групи підтримки медичної реформи Михайло Довгопол розповідає, як саме.

Уже четвертий рік в Україні призначають головних лікарів лише за результатами відкритих конкурсів. До конкурсної комісії, яка розглядає претендентів і ухвалює рішення, входять представники колективу лікарні, органів місцевого самоврядування та громадськості. Це важливо, адже від професіоналізму та ефективної роботи головного лікаря значною мірою залежить якість медичних послуг, які люди отримають у лікарні.

«Зазвичай люди знають прізвище міністра охорони здоров’я, але не головного лікаря своєї районної лікарні. Наше завдання — привернути увагу громадськості до конкурсів, на яких визначають, хто керуватиме лікарнею», — каже співзасновник Харківської експертної групи підтримки медичної реформи Михайло Довгопол. Ми попросили його розповісти, як забезпечується чесність і прозорість конкурсів, чому вони важливі для подальшого втілення медичної реформи і як громадськість контролює цей процес.

Пане Михайле, які головні зміни останнім часом відбулися в конкурсних процедурах добору головних лікарів? Чи стали ці конкурси відкритішими?

— До 2017 року ключову роль у призначенні головного лікаря відігравав місцевий департамент охорони здоров’я, а про прозорість цієї процедури взагалі не йшлося. Ключова зміна відбулася після ухвалення постанови Кабінету Міністрів від 27 грудня 2017 року №1094 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я». Відтоді керівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я обираються за конкурсом.

Постанова Кабміну передбачає низку важелів для забезпечення прозорості конкурсів:

Теоретично ця постанова сформувала всі умови для проведення справді прозорих конкурсів.

Чому відкриті конкурси — це важливо? Як головний лікар впливає на якість роботи та розвиток лікарні?

— П’ять років тому державні та комунальні лікарні стали автономними та самі почали визначати, як їм працювати. А головний лікар перетворився з адміністратора на повноправного керівника. Він формує структуру організації, визначає, як мотивувати персонал, напрями розвитку та джерела додаткових доходів тощо.

Відкриті конкурси створюють конкурентне середовище для керівників лікарень, дозволяють кращим ідеям перемагати, а громаді — долучатись до їх утілення. Адже важко говорити про будь-які нововведення чи боротьбу з корупційними схемами, коли лікарню десятки років очолює та сама людина. На жаль, деякі головні лікарі продовжують керувати лікарнями одноосібно в авторитарному стилі. Але зараз ця модель уже неефективна, адже відбуваються зміни в медичній сфері, на які не може реагувати лише одна людина. Тому для сучасного головного лікаря важливо вміти створити управлінську команду та бути її лідером.

Згідно з аудиторським звітом бюджетних програм за 2019 рік, діапазон зарплат сімейних лікарів у лікарнях первинного рівня — від 10 тис. до 23 тис. гривень. Це залежить не тільки від місця розташування лікарні, а й від того, як розподіляє ресурси головний лікар. У фейсбуку я бачу дописи, що лікарі «первинки» подекуди досі отримують по 6 тис. гривень. І це теж — наслідки дій головного лікаря, а не міністра охорони здоров’я.

А не через «погану» медреформу, як дехто каже?

— Внаслідок першого етапу медреформи склалися всі умови, щоб у лікарнях первинного рівня платили гідну зарплатню. Потенційно ці гроші в центрах первинної медичної допомоги є, але питання в тому, чи спрямовуються вони на оплату праці. Якщо хтось досі отримує 6 тис. грн — це суттєве недопрацювання головного лікаря. Проте на вторинному і третинному рівнях ситуація не дуже оптимістична — там немає ресурсів для радикального підняття зарплати. Саме тому зараз говорять про пошук додаткових джерел фінансування.

Як проведення прозорих і чесних конкурсів впливатиме на пацієнтів лікарень?

— Через ініціативи, в центрі яких стоїть пацієнт. Наприклад, ремонт. Зараз деякі комунальні лікарні виглядають не гірше за приватні. Або зміни в системі надання послуг. Я з подивом дізнався, що досі в деяких лікарнях є жива черга, хоча в більшості давно запроваджено попередній запис онлайн у зручний для пацієнта час. Налагодження цих процесів залежить не від міністра охорони здоров’я, а саме від головного лікаря. Зрештою, робота з персоналом: опитувати пацієнтів, учити медиків спілкуватися з ними, створити рецепції та колцентри, орієнтовані на допомогу пацієнтам, тощо.

Чи є зараз спротив конкурсній системі?

— Відкритого немає, проте лікарні та органи місцевого самоврядування навчилися обходити запобіжники, закладені постановою Кабміну. Наприклад, вимогу щодо наявності не менше трьох претендентів на конкурс. Є випадки, коли двох із цих трьох претендентів комісія відсіює ще до проведення конкурсу: мовляв, не відповідають вимогам. І виявляється, що на посаду фактично претендує лише одна людина, хоча формально все відбулося за процедурою.

Вчасно дізнатися про проведення конкурсу, аби стати кандидатом або членом конкурсної комісії, важко. В Україні немає єдиного відкритого джерела, де була би інформація про проведення конкурсів чи терміни повноважень чинних головних лікарів. Оголошення про конкурси розміщуються на сайтах органів місцевого самоврядування. Але здебільшого ці сайти є звалищем інформації, тому знайти там оголошення про конкурс вкрай важко.

Бракує якісних кандидатів. Звичайні лікарі не мають змоги навіть дізнатися, чи можуть вони претендувати на посаду головного лікаря, та механізми добору на цю посаду. До речі, на посаду головного лікаря може претендувати людина без профільної медичної освіти. Тому важливо долучати до конкурсів професійних управлінців.

Як сприймуть у громаді, якщо лікарнею керуватиме не лікар?

— Менеджмент передбачає набір інструментів, універсальний для різних сфер. Із мого десятирічного досвіду роботи з управлінцями в медичній сфері випливає, що навчити лікаря менеджменту не легше, ніж навчити менеджера лікувати людей.

У менеджменті є поняття управлінської команди. Вона складається з генерального директора (так зараз називається посада головного лікаря), який відповідає за стратегію та загальний розвиток закладу, медичного директора (раніше — начмеда), який є фаховим лікарем та опікується якістю надання медичних послуг, фінансового директора, директора з роботи з персоналом, ІТ-директора та ін. Тому, щоб керувати лікарнею, не обов’язково вміти лікувати. Але керівник має розуміти, що таке стратегія, ринок і розвиток. Проте зараз на посаді керівників комунальних закладів охорони здоров’я немає людей без медичної освіти.

Як саме громадськість долучена до процесу добору головних лікарів?

— Кожна конкурсна комісія складається з двох представників громадськості, двох представників власника закладу (наприклад, органу місцевого самоврядування) та двох представників трудового колективу. Делегати від громадськості можуть самі переконатися у прозорості добору.

На фінальному етапі конкурсу претенденти презентують свої стратегії розвитку лікарні. Навряд чи до них будуть питання від трудового колективу, а представники власника закладу зазвичай і так знають, що їм відповість кандидат. Тому справжня дискусія точиться між претендентами та представниками громадянського суспільства, які не дуже занурені в поточні справи лікарні, але обізнані з проблемами своїх громад у сфері охорони здоров’я.

Які інструменти пропонує громадськість, аби зробити конкурси на посади головних лікарів більш прозорими та інклюзивними?

— Низка громадських організацій («Реанімаційний пакет реформ», Харківська експертна група підтримки медичної реформи, Центр розвитку інновацій, «Громадський патруль», Центр протидії корупції) спільно створили онлайн-платформу «Моя прозора лікарня», де будуть зібрані всі конкурси на посади головних лікарів лікарень різного рівня. Платформа дозволяє:

Також на платформі можна буде дізнатися про термін повноважень чинних головних лікарів. Адже по завершенні терміну повноважень керівника лікарні та відсутності ініціатив щодо його заміни орган місцевого самоврядування може продовжити термін перебування на посаді чинного головлікаря без конкурсу. Закон дозволяє це зробити принаймні один раз.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в межах проєкту «Сприяння прозорості керівників закладів охорони здоров’я України». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status