cs.detector.media
06.04.2021 13:35
Українці добре обізнані про види громадської активності, але майже не беруть участь у ній — опитування
Українці добре обізнані про види громадської активності, але майже не беруть участь у ній — опитування
Лише 6,8% респондентів вказали, що долучалися до мирних зібрань чи акцій, а 8% взяли участь у створенні чи роботі будинкового, вуличного або квартального комітету. Ще 8,1% повідомляли про інфраструктурні питання особисто, телефоном або онлайн.

Попри сталий рівень громадянської активності та готовність об’єднуватися для вирішення важливих для них справ, українці вважають, що влада повинна піклуватися про добробут громадян. Такий висновок зробили дослідники Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» за результатами останньої хвилі Національного опитування щодо громадського залучення. Опитування досліджує обізнаність українців щодо громадянського залучення та участі, ставлення до громадянського суспільства, сприйняття реформ й участь у них. Під час останньої хвилі опитування респондентів також запитали про їхні цінності, переконання та ставлення до життя, — наголосили в Програмі «Долучайся!».

Зазначається, що польовий етап опитування провела компанія Info Sapiens у грудні 2020 — січні 2021 року. Дослідники зібрали інтерв’ю 2040 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах країни (за винятком Криму та непідконтрольних уряду України регіонів Донецької та Луганської областей).

За результатами опитування, українці добре обізнані про види громадської участі, знають про участь у діяльності політичних партій (65,9%), як повідомити про випадки корупції в прокуратуру чи поліцію (63,3%), як подати офіційні інформаційні запити до державних органів (60,4%) та ініціювання та підписання електронних петицій до органів місцевої та державної влади (59,1%).

Однак показники безпосередньої участі в громадському житті, як констатували дослідники, значно менші. Зокрема лише 6,8% респондентів вказали, що долучалися до мирних зібрань чи акцій, а 8% взяли участь у створенні чи роботі будинкового, вуличного або квартального комітету. Ще 8,1% повідомляли про інфраструктурні питання особисто, телефоном або онлайн.

Третина (33%) опитаних повідомили, що беруть участь у житті своїх громад. 7.4% респондентів регулярно відвідують збори та інші публічні заходи свого будинку, вулиці чи району. Дві третини українців зазначили, що не мають ні часу (33,3%), ні зацікавлення (31,7%) брати участь у таких активностях.

Лише 4% респондентів зазначили, що брали активну участь у діяльності організацій громадянського суспільства протягом останнього року. 13% вказали, що зрідка долучалися до заходів громадських організацій. Основні перешкоди — брак часу (38,3%) та відсутність інтересу (42,7%).

Опитування показало, що українці можуть об’єднуватися та піклуватися про себе без залучення влади. Серед основних заходів із самоорганізації респонденти назвали благоустрій двору свого будинку (48,7%) або місцевого парку (26,4%), а також організацію заходів з відпочинку чи дозвілля (25,8%).

Найважливішими проблемами держави респонденти назвали корупцію (46,7%), бідність (41%), кризу на Донбасі (32,7%) та безробіття (32,4%). На особистому рівні українці дотримуються іншої точки зору: найважливішими для них та їх сімей є бідність (47,7%), безробіття (35%) та доступ до медичних послуг (34,2%).

Майже половина респондентів (52%) зазначили, що вони встигли відчути наслідки реформ, але ставляться до них переважно негативно. Лише 1% громадян відчувають позитивні наслідки реформ, а 23,6% — і позитивні, і негативні. 28,4% вказали, що мають лише негативний досвід.

«Загалом українці не очікують побачити плоди реформ найближчим часом. Майже кожному третьому (27,3%) складно спрогнозувати свої очікування, тоді як приблизно кожен шостий громадянин (16,7%) очікує, що наслідки реформ будуть відчутні за два-три роки», — резюмували дослідники.

Першими ознаками незворотності реформ на думку громадян є збільшення достатку їх родин (55,6%), позитивні темпи зростання економіки (49%) та можливість отримувати якісні послуги від держави (37,2%).

Скриншоти презентації результатів опитування Програми сприяння громадській активності «Долучайся!»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status