cs.detector.media
19.04.2021 17:53
Інтерес українців до корупції в енергетиці знижується — дослідження
Інтерес українців до корупції в енергетиці знижується — дослідження
Саме ж поняття «корупції» трактується досить широко. «Корупційними» тарифи назвали майже 80% опитаних.

Такий висновок зробили в аналітичному центрі DiXi Group за результатами останньої хвилі дослідження «Барометр настроїв споживачів у енергетиці за 2018 — 2020 роки» у рамках проєкту USAID «Прозорість Енергетичного Сектору». Ініціатива досліджує обізнаність українців у питаннях енергетики, а також їхні оцінки щодо діяльності в цій сфері.

Повідомляється, що в листопаді-грудні 2020 року компанія Info Sapiens опитала 3723 респондентів віком від 18 років, які проживають в усіх регіонах України (окрім наразі непідконтрольних уряду територій). Перша хвиля інтерв’ю відбулася у 2018 років. Дослідники презентували результати двох хвиль 14 квітня.

Згідно з результатами дослідження, 73% респондентів знають про обсяги свого споживання (з 2018 року показник збільшився на 15 пунктів). Зросла й обізнаність у субсидіях (61%), цінах і тарифах (54%).

Як наголосили дослідники, хоча готовність населення сплачувати за якісне інформування досі відносно мала, з’явилося більше охочих скористатися відповідними послугами (19%).

Менша кількість українців активно цікавиться корупцією в енергетичній сфері (11%), зазначили в DiXi Group. «Корупційними» тарифи, як і в 2018-му, називають майже 80% опитаних. На думку респондентів, корупція здійснюється на рівні створення тарифної ціни (78%), через зловживання в закупівлях (48%), а також низьку якість послуг і товарів (46%) і сервісу (42%). 

«Як українці готові реагувати на це? Найбільша частка респондентів готові брати участь в обговоренні із друзями, знайомими (55%). Готовність підписувати петиції у 2020 році зросла до 39%. Варто відмітити, що частка громадян, які допускають можливість виходу на мітинги, демонстрації протесту знизилася із 23% до 19%, а про неготовність до активних протестів повідомляють 69% (порівняно з 63% у 2018 році)», — йдеться в результатах дослідження.

З 2018 року без змін залишився лише показник готовності українців надсилати запити в державні органи (7%).

Згідно з опитуванням, українці стали подавати менше скарг щодо енергозабезпечення. Зазначається, що погіршилися відповіді щодо якості надання послуг із електрозабезпечення (48% з оцінкою добре), проте, за оцінками респондентів) зросла якість послуг теплозабезпечення (37% з оцінкою добре і 43% з оцінкою задовільно).

Для більшості опитаних основною причиною подати скаргу стала проблема якості послуг (для 75% респондентів у галузі енерго- та теплозабезпечення і 53% — забезпечення газу). Зріс показник вирішених питань із забезпечення газом і теплом (41% і 48%), але знизився з питань енергозабезпечення (49%).

 

Експерти наголосили, що з минулого року з'явилася можливість змінювати компанію-постачальника. Дослідження виявило, що майже третина населення готова скористатися цією послугою. Основною причиною зміни слугує бажання платити менше за енергоспоживання (71%).

«Енергетичні ринки України лише формуються і поки є незрілими, а споживачі лише вчаться поводитися в нових ринкових умовах. Тому наразі критично важливим є допомогти їм краще розуміти ринки, бути більш обізнаними про свої права, способи їхньої реалізації і захисту», — зазначив експерт DiXi Group Богдан Серебренніков під час презентації результатів опитування.

 

Зазначається, що найчастіше інформацію про постачання електроенергії тепла та газу українці дізнаються від оточення (77%) та з платіжних документів (73%). У цьому аспекті зменшилася частка впливу телебачення (72%), а інтернет-ресурсів — зросла (47%).

 

У дослідженні йдеться, що більшість опитаних підтримали ініціативу, що уряд має упроваджувати більш екологічні альтернативи в енергетичну політику. Разом з тим, 80% респондентів вказали на малу обізнаність в формуванні цін на «зелені тарифи». Також лише 15% готові доплачувати за більш екологічну енергію, резюмували дослідники.

«Це, імовірно, свідчить про те, що українці поки не готові до ринкового ціноутворення і більше покладаються на державне регулювання цін. За цих умов одним з важливих напрямів державної політики має бути посилення інформування споживачів про переваги і можливості ринкового ціноутворення, а також про доступні способи скорочення витрат на оплату рахунків за енергію та систему захисту вразливих споживачів», – зауважив Богдан Серебренніков.

 

У DiXi Group нагадали, що вже створили пілотний рейтинг постачальників електроенергії, онлайн-сервіс для порівняння цін на газ «Газотека». В організаціїї працюють над рейтингом постачальників газу. 

Раніше ЗЗ писав, що аналітичний центр DiXi group випустив англомовну брошуру про спроможність організацій громадянського суспільства здійснювати довготривалі реформи, а також посібник для журналістів про те, як писати розслідування у сфері енергетики.

Засновники інкубатора зелених інновацій Greencubator розповіли про інновації, законодавчі перепони, світові тренди і розвиток альтернативної енергетики в Україні.

Інфографіка DiXi Group

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status